Wist u dat de openbaar fruit collectie IJsselstein de grootste diversiteit aan van Nederland heeft? En waarschijnlijk ook van Europa en wereldwijd?
Zoals op Spitsbergen een zadenbewaarbank is aangelegd, is IJsselstein een genenbank van openbaar fruit. Om trots op te zijn en zorgvuldig mee om te gaan.

De laatste jaren is de collectie van meer dan 800 rassen appels en peren wat verwaarloosd geweest. eetbare stad
Voor nu en de toekomst is het belangrijk dat deze unieke collectie goed gedocumenteerd en onderhouden wordt. Verder zijn bomen een grote bron van CO2 opslag.
Reden voor Klimaatneutraal IJsselstein om ermee aan de slag te gaan.
Al het openbaar fruit wordt op dit moment opnieuw geïnventariseerd en overgezet naar een digitaal GIS (Geografisch Informatie Systeem). Hiermee wordt zichtbaar waar welke rassen staan.
Als het project af is deze unieke collectie voor iedereen digitaal zichtbaar.


Met samenwerking van RMN, die de deelkaarten heeft verstrekt, zijn een groep bevlogen vrijwilligers en experts aan de slag gegaan. De meeste deelkaarten zijn inmiddels geïnventariseerd en liggen bij RMN om bijgewerkt te worden.
Daarna zal vanuit Carin Laarman van Laarman Groen Adviesbureau en GIS specialist Coen Wessels van Nexpri het geheel overgezet
worden naar het GIS.
Een groots project waar we al een heel eind op weg zijn.
Dit project is een initiatief van Klimaatneutraal IJsselstein en wordt gerealiseerd met medewerking en/of ondersteuning van vrijwilligers, experts, Laarman Groen Adviesbureau, GIS specialist Nexpri,  RMN en Groen aan de buurt.

Actueel

Inventarisatie openbaar fruit

Wist u dat de openbaar fruit collectie IJsselstein de grootste diversiteit aan van Nederland heeft? En waarschijnlijk ook van Europa en wereldwijd?
Zoals op Spitsbergen een zadenbewaarbank is aangelegd, is IJsselstein een genenbank van openbaar fruit. Om trots op te zijn en zorgvuldig mee om te gaan.

Lees meer...

Buurtstroom

Klimaatneutraal IJsselstein, Duurzaamheidskring IJsselstein en de Gemeente bundelen krachten om een dergelijk project in IJsselstein te realiseren.

Hierbij kunnen buurtbewoners meeprofiteren met kortingen, zonder panelen op eigen dak.
Dus ook mogelijk bij huurhuizen en appartementen.

Lees meer...

 

 

neutraal logo zonder tekst

Klimaatneutraal
IJsselstein

 

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

Duurzame IJsselsteinse uitvinding

speedcomfortlogo speedcomfortSpeedcomfort Radiator Ventilator

Nu te bestellen met extra kortingscode voor onze website bezoekers!

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versneld en gelijkmatiger de ruimte in duwt. Vier tot zes exemplaren zijn voldoende om in een gemiddelde woning tot wel 30% te besparen op stookkosten en het is in twee jaar terug te verdienen. Geschikt voor bijna alle radiatoren en convectoren. 

lees meer...

In de media

Artikel Zenderstreeknieuws 8 november 2017

IJsselsteiners werken hard aan klimaatneutrale stad

"De liefde bindt ons", grapt Henk de Groot. Die liefde is dan wel de liefde voor een klimaatneutraal IJsselstein. Het enthousiaste burgerinitiatief, dat actief is onder de naam Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein, wil alle duurzame activiteiten en ideeën zichtbaar maken, bundelen en uitbreiden. "Zodat iedereen ervan kan profiteren en mee kan doen."

Lees meer...