groen GROEN    

  

   wonen WONEN     

  

   werken WERKEN    

 

  en meer ..en MEER

Blogs

Blogs oblog sver uiteenlopende vraagstukken en IJsselsteinse praktijkervaringen in eigen woonomgeving naar klimaatneutraal door verschillende IJsselsteiners.

Heb jij ook inspirerende teksten voor deze Blog, mail gerust naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Column Zenderstreeknieuws

Inspirerende Blogs voor en door IJsselsteiners op het gebied van duurzaamheid en klimaat neutraal gepubliceerd in de Zenderstreeknieuws.

Klik hier om naar de Blogs te gaan.


Duurzaam IJsselsteiner

Bewandel samen met Wim Haalboom zijn weg naar een Energie Neutraal Huis.

Lees hier zijn 2 laatste posts, zijn gehele pad is te lezen op wibosite.


Minder verpakkingen

Lees hier de laatste blogs van Marie-José de Zeeuw op haar pad naar minder verpakkingen.


Blogs

Column Zenderstreeknieuws

Tandenpoetsen en Oorkonde

Laatst ontvingen we als werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein een groene oorkonde van D66.
Natuurlijk leuk om te horen dat het enthousiasme en kwaliteit van ons platform gezien wordt.
Ieder van onze werkgroep brengt weer op een andere manier een bevlogene duurzame beweging op gang.

Lees meer...

Een halve baan...

...om de klimaatverandering tegen te gaan

Zat ik zomaar opeens in de klankbordgroep Duurzaamheid van de gemeente. Ongeveer twintig personen waren uitgenodigd door de wethouder. Ik dus ook.
Alle politieke partijen mochten meepraten, maar ook de werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein was goed vertegenwoordigd.
De wethouder stelde in het begin, dat de gemeente duurzaamheid vooral ziet als CO2reductie. Duurzaamheid is vooral zorgen dat het klimaat niet al te veel verandert.
De politici waren natuurlijk erg onder de indruk wat vrijwilligers wisten te realiseren. De website www.klimaatneutraalijsselstein.nl kreeg veel complimenten en ook deze wekelijkse column in de Zenderstreeknieuws vonden alle aanwezigen heel belangrijk. Veel lof ook voor de ambtenaar met duurzaamheid in zijn pakket.
In de beperkte tijd die hij heeft, wist hij afgelopen jaar toch mooi de gezamenlijke aankoop van zonnepanelen tot een groot succes te maken.
In IJsselstein zijn relatief veel zonnepanelen op die manier gekocht. Wat in 2017 enigszins tegenviel was de belangstelling voor woningisolatie, waar hij ook verantwoordelijk voor was.
Het helpen van huiseigenaren bij woningisolatie zal in 2018 extra aandacht krijgen, is zijn voornemen, maar de wethouder vindt dat ook.
Met elkaar realiseerden we ons in die klankbordgroep, dat we toch veel van die ambtenaar vragen. In ongeveer een halve baan moet hij het gehele duurzaamheidsbeleid en dus ook de energietransitie van IJsselstein voorbereiden, organiseren, begeleiden, aansturen, faciliteren, coördineren, stimuleren, enthousiasmeren, initiëren, en laten uitvoeren.
Omdat hij in de ambtelijke organisatie werkt, moet hij ook nog eens heel veel beleidsstukken schrijven.
Om dit alles te bereiken moet hij veel mensen kennen en in mensen en groepen met elkaar in contact brengen.
Zo overlegt hij regelmatig met de Duurzaamheidskring van bedrijven in IJsselstein, de werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein, Energie-U, het Groenplatform en energieambassadeurs.
En natuurlijk moet hij ook nog eens de wethouder tevreden houden.
Toch een raar idee, dat elke politieke partij zegt, een goed klimaatbeleid in IJsselstein van levensbelang is.
En dat we dit geheel afhankelijk maken van een halve ambtenaar en enthousiaste vrijwilligers.
Laten we hopen dat in de collegeonderhandelingen de partijen meer willen doen om klimaatverandering te verminderen. Zoals ze ons beloofd hebben in de verkiezingscampagne.

Duurzaam IJsselsteiner

En nu?

huis keurmerkWe hebben een punt bereikt waarop we op elektra gebied niet zo heel veel mogelijkheden meer hebben om te bezuinigen. Inmiddels wekken we zelf meer stroom op dan dat we gebruiken. Die kant van het verhaal zit dus wel goed. Dan hebben we het vanaf nu dus eigenlijk alleen nog maar over het minderen van het gasverbruik.

Wanneer het gasfornuis het begeeft stappen we over op elektrisch koken. Het kan zijn dat het fornuis nog zo lang mee gaat dat we op een gegeven moment gedwongen worden omdat er geen gas meer geleverd wordt. Dit kan nog wel even duren, maar het gasverbruik voor het koken is maar zo'n klein percentage dat daar niet de grote winst gehaald kan worden. Deze vervanging gaat komen, maar heeft nog geen prioriteit.

Lees meer...

Minder verpakkingen

BROOD-NODIG 6

BROOD-NODIG

Een update over BROOD-NODIG is broodnodig. De laatste blog die u kon lezen was van eind 2017. Maar sinds die tijd heeft BROOD-NODIG niet stilgezeten. Er is een hoop gebeurd.
Eind 2017 schrijf ik me in voor de Kern met Pit-voucher van de Koninklijke Nederlandse Heide Maatschappij. Als ik deze voucher toegekend krijg dan kan ik 5 mensen in 5 buurtgemeenten bereid gaan vinden om eenzelfde actie in hun gemeente te starten: 5 winkels bereid vinden om 5 tot 10 broodzakken te verkopen, als pilotactie.

Lees meer...