groen GROEN    

  

   wonen WONEN     

  

   werken WERKEN    

 

  en meer ..en MEER

eetbare stad

Wist u dat de openbaar fruit collectie IJsselstein de grootste diversiteit aan van Nederland heeft?

En waarschijnlijk ook van Europa en wereldwijd?
Zoals op Spitsbergen een zadenbewaarbank is aangelegd, is IJsselstein een genenbank van openbaar fruit. Om trots op te zijn en zorgvuldig mee om te gaan.

De laatste jaren is de collectie van meer dan 800 rassen appels en peren wat verwaarloosd geweest.
Voor nu en de toekomst is het belangrijk dat deze unieke collectie goed gedocumenteerd en onderhouden wordt. Verder zijn bomen een grote bron van CO2 opslag.
Reden voor Klimaatneutraal IJsselstein om ermee aan de slag te gaan.
Al het openbaar fruit wordt op dit moment opnieuw geïnventariseerd en overgezet naar een digitaal GIS (Geografisch Informatie Systeem). Hiermee wordt zichtbaar waar welke rassen staan.
Als het project af is deze unieke collectie voor iedereen digitaal zichtbaar.


Met samenwerking van RMN, die de deelkaarten heeft verstrekt, zijn een groep bevlogen vrijwilligers en experts aan de slag gegaan. De meeste deelkaarten zijn inmiddels geïnventariseerd en liggen bij RMN om bijgewerkt te worden.
Daarna zal vanuit Carin Laarman van Laarman Groen Adviesbureau en GIS specialist Coen Wessels van Nexpri het geheel overgezet
worden naar het GIS.
Een groots project waar we al een heel eind op weg zijn.
Dit project is een initiatief van Klimaatneutraal IJsselstein en wordt gerealiseerd met medewerking en/of ondersteuning van vrijwilligers, experts, Laarman Groen Adviesbureau, GIS specialist Nexpri,  RMN en Groen aan de buurt.