Vaak wordt gedacht dat hier geld voor nodig is,  de initiatieven uit IJsselstein geven weer dat een waardevolle bijdrage niet gemeten wordt aan omvang, meer aan bereidwilligheid, gezamenlijk doel, verbondenheid, creativiteit.
voorbeelden uit IJsselstein:

  • Door te kiezen voor bijv een schilder of hovenier in de buurt, wordt er minder brandstof verbruikt aan transport, en wordt er al een bijdrage geleverd.
  • Door te kiezen voor groenten uit Nederland ipv Chili, wordt er al veel olie bespaard en de lokale veerkracht ondersteund.
  • Er zijn mooie uitvindingen om de plastic soep op de oceaan op te schonen, en ook binnen IJsselstein heeft het burgerinitiatief om de plastic soep uit de IJsselsteinse sloten te verwijderen zeer enthousiast resultaat opgeleverd.
  • Een gezin kiest voor het eten van 1x per week biologisch vlees, ipv dagelijks kiloknaller (voordelen. Link)
  • De kraan niet laten lopen tijdens tandenpoetsen.

Actueel

Inventarisatie openbaar fruit

Wist u dat de openbaar fruit collectie IJsselstein de grootste diversiteit aan van Nederland heeft? En waarschijnlijk ook van Europa en wereldwijd?
Zoals op Spitsbergen een zadenbewaarbank is aangelegd, is IJsselstein een genenbank van openbaar fruit. Om trots op te zijn en zorgvuldig mee om te gaan.

Lees meer...

Buurtstroom

Klimaatneutraal IJsselstein, Duurzaamheidskring IJsselstein en de Gemeente bundelen krachten om een dergelijk project in IJsselstein te realiseren.

Hierbij kunnen buurtbewoners meeprofiteren met kortingen, zonder panelen op eigen dak.
Dus ook mogelijk bij huurhuizen en appartementen.

Lees meer...