groen GROEN    

  

   wonen WONEN     

  

   werken WERKEN    

 

  en meer ..en MEER

Actueel

Openbaar Fruitkaart zichtbaar

Eindelijk is het zover na driekwart jaar hard werken door alle betrokkenen: De GIS kaart is te bekijken.Alle appel- en perenbomen zijn terug te vinden op deze kaart en per boom aanklikbaar.

Read more: Openbaar Fruitkaart zichtbaar

Meer bloemen, meer bijen!

Inzaaien ecologische oever een succes De bijenbrigade zit in de bus. Het alarm gaat af. De missie verschijnt in beeld: Locatie: IJsselstein, Missie: Meer bloemen!

Read more: Meer bloemen, meer bijen!

1 jaar KNIJ Waar staan we nu?

In april 2017 als burgerinitiatief opgericht met als doel de transitie van IJsselstein naar klimaatneutraal te katalyseren. Intussen hebben we niet stil gezeten. Waar staan we nu?Hier volgt een overzicht van projecten en activiteiten na 1 jaar Klimaatneutraal IJsselstein

Read more: 1 jaar KNIJ Waar staan we nu?

eetbare stad


IJsselstein is door de eeuwen heen een echte fruitstad geweest. Toen de wijken rond de binnenstad werden gebouwd, zijn op veel plekken stukken boomgaard in tact gelaten. Ze vormen groene verbindingen voor mens en natuur.

En in de herfst gratis fruit plukken voor iedereen. 
Ook was er een groot project in de jaren 1990, om weer veel verschillende soorten fruitbomen aan te planten. IJsselstein zou hiermee de grootste openbare fruitcollectie van Europa, of misschien wel de hele wereld krijgen.

Een wens van een groot aantal mensen in IJsselstein was om de fruitcollectie nog eens te bekijken en om in kaart te brengen welke soorten we hebben en waar dit eventueel nog moet worden hersteld of aangevuld. Op initiatief van Klimaatneutraal IJsselstein is die klus vorig jaar gestart. Vrijwilligers kregen plattegronden mee en hebben elk boompje gecontroleerd en genoteerd. Daarna startte de verwerking in het GIS (Geografisch Informatie Systeem). Dat houdt in dat we binnenkort een digitale overzichtskaart hebben van IJsselstein waarin elke fruitboom aan te klikken is op www.klimaatneutraalijsselstein.nl

RMN heeft de coördinaten voor het omrekenen naar het GIS verzorgd en op dit moment is GIS-specialist Coen Wessels van Nexpri met technische vrijwilligers van Klimaatneutraal IJsselstein alle gegevens van elke boom in het GIS aan het overzetten.
Een mega klus! En hoe waardevol zijn is die fruitbomencollectie eigenlijk?

Klimaatbestendig:
CO2 opslag. Fruitbomen dragen mee aan de CO2 opslag in een stad.
Wateropslag. Bij grote hoeveelheden regen in korte tijd kunnen fruitbomen belangrijke bijdrage leveren aan de waterafvoer
Biodiversiteit, behoud genenbank. De diversiteit aan fruitbomen is uitzonderlijk hoog. Een monocultuur is kwetsbaar o.a. voor klimaatveranderingen. Het goed behouden van zo groot mogelijke biodiversiteit is dus essentieel voor een sterk systeem op langere termijn.

Economisch:
IJsselstein, de eetbare stad. Het karakter van de grote diversiteit aan fruitbomen in het openbaar groen is wereldwijk uniek. In combinatie met de openbare eetbare siertuinen die zijn ontstaan kan IJsselstein zich met recht profileren als een ‘eetbare stad’.
Een karakter waar IJsselstein trots op mag zijn.

Dit project ondersteunt de mogelijkheden om de unieke positie van IJsselstein zichtbaar te maken, voor de inwoners, maar zeker ook voor bezoekers (toeristen) aan onze mooie stad!
Dit project is een initiatief van Klimaatneutraal IJsselstein en wordt gerealiseerd met medewerking en/of ondersteuning van vrijwilligers, experts, Laarman Groen Adviesbureau, GIS specialist Nexpri, RMN en Groen aan de buurt.

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel Zenderstreeknieuws 8 november 2017

IJsselsteiners werken hard aan klimaatneutrale stad

"De liefde bindt ons", grapt Henk de Groot. Die liefde is dan wel de liefde voor een klimaatneutraal IJsselstein. Het enthousiaste burgerinitiatief, dat actief is onder de naam Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein, wil alle duurzame activiteiten en ideeën zichtbaar maken, bundelen en uitbreiden. "Zodat iedereen ervan kan profiteren en mee kan doen."

Lees meer...