Op dinsdagavond 13 november speelt IJsselstein de We-Energy game. Iedereen die op een speelse wijze wil meedenken over het klimaatneutraal maken van IJsselstein is welkom. In dit spel gaat het erom binnen de beschikbare tijd een stad (IJsselstein) van voldoende, betaalbare energie uit duurzame bronnen te voorzien. De uitdaging is het vinden van de optimale balans. Welke oplossingen zijn mogelijk?

we energy gameEn is duurzaamheid niet zozeer een technisch, maar vooral ook een sociaal vraagstuk? Ook al is er bijvoorbeeld veel draagvlak voor zonnepanelen, de zon schijnt niet altijd, dus er zijn ook andere bronnen nodig. Wind levert veel energie op, maar omwonenden zijn vaak tegen.

Dat ligt weer anders voor biomassa, maar daarvan zijn de opbrengsten weer laag en het ruimtebeslag groot. Zo heeft elk scenario voor- en nadelen.In dit spel gaat het erom binnen de beschikbare tijd een stad (IJsselstein) van voldoende, betaalbare energie uit duurzame bronnen te voorzien.

De uitdaging is het vinden van de optimale balans. Welke oplossingen zijn mogelijk? En is duurzaamheid niet zozeer een technisch, maar vooral ook een sociaal vraagstuk? Ook al is er bijvoorbeeld veel draagvlak voor zonnepanelen, de zon schijnt niet altijd, dus er zijn ook andere bronnen nodig. Wind levert veel energie op, maar omwonenden zijn vaak tegen. Dat ligt weer anders voor biomassa, maar daarvan zijn de opbrengsten weer laag en het ruimtebeslag groot. Zo heeft elk scenario voor- en nadelen.

Het spelbord is de plattegrond van IJsselstein en de teams bestaan uit zes spelers. De spelers hebben elk een eigen rol en onderhandelen over de inzet van duurzame energiebronnen om daarmee IJsselstein energieneutraal te maken. Hierdoor ontstaan er gesprekken over de energietransitie waarin de mogelijk- en moeilijkheden met de deelnemers worden besproken.

Om alvast een kleine indruk te krijgen: de procincie Drenthe liet het spel digitaliseren. 

https://youtu.be/61rcnxwmlwA

Aanmelden

De We-Energy Game wordt gespeeld op dinsdagavond 13 november in de Ontmoetingskerk aan de Andorrastraat.


Het programma:


19.30 uur: Inloop
20.00 uur: Welkomstwoord wethouder
Presentatie opgave energietransitie
20.30 uur: We-Energy Game
21.30 uur: Gezamenlijke discussie
22.00 uur: Afsluiting


Aanmelden: Voor de organisatie is het noodzakelijk dat u zich aanmeldt. Wilt u uiterlijk vrijdag 9 november een mail sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. We-Energy Game.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

KNIJ Jaaroverzicht 2020

Het geeft een goede indruk van alle mooie activiteiten!
Met dank aan al onze vrijwillers. 

Bekijk ons jaaroverzicht (pdf).