Doe mee en verzamel ook al fietsend data over de luchtkwaliteit in en om IJsselstein! Provincie Utrecht verzamelt actief digitale gegevens omtrent fijnstof en fietsmobiliteit.. Elke inwoner kan meedoen aan het verzamelen van deze gegevens. Er zijn kastjes voor op de fiets ontwikkeld die fijnstof tijdens elke fietsroute kunnen meten.

Zo kan er inzicht komen in de luchtkwaliteit op diverse fietsroutes en worden trillingen gemeten die duidelijkheid kunnen geven over de wegkwaliteit.

Er is een informatiebijeenkomst over het project geweest in Nieuwegein. Daar waren de IJsselsteiners goed vertegenwoordigd! 

Heb je je wel aangemeld maar kon je niet naar die bijeenkomst komen? Binnenkort komt er ook eentje in IJsselstein. We zullen het hier en op onze sociale media aankondigen, evenals via de email. 

Ondertussen kan aanmelden nog steeds, maar dan kom je op onze reservelijst.

Hoe aanmelden?

>> Klik op deze link om je online aan te melden. Op dit moment is het aantal deelnemers compleet. Aanmelden kan nog, dan kom je op de reservelijst. 

 

Vrijwilligers van KNIJ zorgen voor de administratieve handelingen en indien er nog kastjes vrij zijn kan deze uitgedeeld worden en indien alle kastjes al uitgegeven zijn komt u op een wachtlijst voor als er kastjes vrijkomen.

Op 23 oktober om 15.00 uur is er een infobijeenkomst waar alle ins en outs worden uitgelegd. U krijgt ook meteen het kastje mee en kunt het in gebruik nemen. Zowel deelname en infobijeenkomst zijn gratis.

Hoe groot is het kastje?

Het kastje is ongeveer A6 iphone formaat en wordt op het stuur gemonteerd.
het project loopt een jaar, maar mocht u eerder stoppen dan gaat het kastje naar een volgende deelnemer.

Maakt het uit waar ik fiets?

Alle gegevens zijn waardevol, dus zowel de boodschappen- of schoolritjes, als de forenzen fietsritten naar omliggende gemeenten zoals bijvoorbeeld Utrecht, Nieuwegein, Houten, Vianen, Montfoort of Lopik. Het maakt niet veel uit hoe ver en hoe vaak, zolang de fiets niet ruim een maand in een schuur stil staat.

Welke voertuigen kunnen meedoen?

Alle soorten fietsen waar het kastje op is te bevestigen, ook elektrische fietsen, scootmobiels etc.

Nog meer praktische zaken waar ik rekening mee moet houden?

Het is een duur apparaatje, dus bij boodschappen doen is het de bedoeling om het kastje eraf te halen en mee te nemen. Het weegt ongeveer paar honderd gram en heeft het formaat van een A6 mobiele telefoon. 

Wat gebeurt er met de data?

U krijgt een persoonlijke inlogcode en daarme kunt u zelf de eigen routes inzien. Verder wordt de informatie verwerkt en de eerste en laatste 150 meter van de route worden om privacyredenen weggehaald. Op de kaart van snuffelfietssite is goed te zien welke data al verwerkt is:
>> Datakaart

Snuffelfiets, foto RTV Utrecht

Extra informatie vanuit Provincie Utrecht:

 

Het experiment

Snuffelfiets is een samenwerkingsverband tussen de provincie Utrecht, Civity en SODAQ. Vanuit de provincie Utrecht zijn de domeinen Luchtkwaliteit, Mobiliteit en Data & Innovatie bij het experiment betrokken. Snuffelfiets is voor alle deelnemende partijen een mogelijkheid om te experimenteren met grootschalige mobiele dataverzameling op het gebied van mobiliteit en luchtkwaliteit. Het experiment heeft een looptijd van een jaar en gaat van start op het moment dat alle 550 sensoren zijn uitgedeeld onder de deelnemende gemeenten en fietsgroepen.

Deelname

Aan het experiment doen verschillende gemeenten en fietsgroepen mee. We hebben vanuit de provincie Utrecht geen doelstellingen gekoppeld aan het experiment. We leggen aan de deelnemers ook geen eisen of verwachtingen op. De gebruiker is niet verplicht om een bepaalde periode mee te fietsen in het experiment. Wel proberen we langdurige deelname te stimuleren omdat dit de consistentie van de data bevordert en logistieke moeilijkheden uit de weg gaat. Op het moment dat je als deelnemer aangeeft niet langer mee te willen doen, kun je het apparaat weer inleveren of het apparaat doorgeven aan de volgende deelnemer. Ook is de gebruiker niet aansprakelijk voor enige schade, verlies of diefstal van het apparaat.

Privacy

De gegevens van de deelnemer worden beschermd door zowel de eerste als de laatste 150 meter van iedere gefietste route die is opgenomen af te knippen voordat deze openbaar wordt gemaakt. Via de persoonlijke inlogpagina die iedere deelnemer ontvangt, is het mogelijk om de volledige routes die zijn opgenomen te zien en eveneens te downloaden.

Vragen over experiment Snuffelfiets

Heb je een vraag over experiment Snuffelfiets? Ga dan naar de website Snuffelfiets voor meer informatie. Verder kun je op de website ook veelgestelde vragen terugvinden. Staat je vraag er niet tussen? Stel je vraag dan op het forum van de website.

 

Meedoen? >> Klik op deze link om je online aan te melden. 

Op dit moment is het aantal deelnemers compleet. Aanmelden kan nog, dan kom je op de reservelijst. 

 

 


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails