Inwoners van IJsselstein kunnen meedoen en hun kerstboom laten 'overzomeren' in onze logeertuin. We hebben veel geleerd van afgelopen jaren. Vooral dat het een heel leuk project is waar veel mensen blij van worden. 

kerstboomkrabbel

 

Hoe het werkt

  • U kunt uw boom aanmelden op/via deze site vanaf 15 november.
  • Na ontvangst van aanmelding en aanvinken van het reglement* (dit is een voorwaarde vanuit de Gemeente, zie onderaan deze pagina) ontvangt u bevestiging en krijgt u bericht of er nog plek is.
  • Elke boom krijgt een label met nummer en wordt zo in onze administratie gekoppeld aan de eigenaar.
  • De tweede zaterdag na de jaarwisseling, 7 januari 2023,  kunt u de kerstboom brengen en samen met vrijwilligers van KNIJ in de grond zetten.
  • De eerste zaterdag na 5 december kan de boom met aanwezige vrijwilligers van KNIJ uit de grond gehaald en meegenomen worden.
  • De lokatie wordt bekend gemaakt nadat uw plek gereserveerd is.
  • Het herplanten van uw boom is gratis, zowel de administratie en mogelijkheid van herplanten wordt geheel door vrijwilligers van KNIJ gefaciliteerd.
  • Meehelpen met planten wordt zeker gewaardeerd!
  • Let op! Aanmelden gebeurt in eerste instantie op volgorde van binnenkomst. In tweede instantie op volgorde waar de boom gekocht is. De duurzame herplantbare bomen van de Intratuin IJsselstein hebben voorrang.
  • Meedoen kan alleen voor inwoners van IJsselstein.

 

>> Inschrijven kan weer vanaf 15 november 2023

Herplantbare kerstbomen

 

Intratuin IJsselstein koopt speciaal voor dit KNIJ project duurzame herplantbare kerstbomen in. Dit is een groot succes.

Ten eerste omdat: de bomen al snel uitverkocht zijn. 

Ten tweede omdat: deze bomen het beter doen dan andere. Het eerste jaar, met andere bomen, heeft 75% het niet overleefd vanwege te selcht wortelstelsel. Het jaar daarop, met de bomen van Intratuin, heeft 75% het wél overleefd.De 25% die het niet gered hebben waren al meerdere malen herplant en/of van andere afkomst.

Ten derde omdat: er ook landelijk interesse is in dit project, Jeugdjournaal en SBS6 hier verslag van hebben gemaakt, en hiermee het sneeuwbaleffect in gang is gezet.

Ten vierde omdat: Landelijk Intratuin tegenwoordig ook meedoet. Hiermee kan de transitie en bewustwording verder doorbewegen.

Ten vijfde omdat: het ook gewoon erg leuk is om een kerstboom te hergebruiken. Kinderen geven 'hun' boom een naam en hebben er een band mee.

Vijf soorten hebben gelogeerd

Seizoen 2021-22 hebben er minimaal 5 soorten kerstbomen gelogeerd. Dit was een interessant experiment, waarbij duidelijk werd dat de Servische Spar het meest gevoelig is voor hitte en droogte. De Nordmann Spar bleek het meest geschikt voor de extreme weersomstandigheden. Dit jaar heeft Intratuin de Nordmann spar ingekocht in twee verschillende maten en de Abies Fraseri Fraser spar, die mooie zachte naalden heeft. 

De ervaringen met de bomen zijn zeer positief. Ze hebben een prachtig krachtig wortelstelsel en zijn speciaal gekweekt om ze te kunnen herplanten. Ook in pot blijken ze goed overzomerbaar te zijn. Dus als je een plekje in tuin of op balkon hebt, kun je de boom ook met pot neerzetten.

Tijdens droge periodes wel goed water geven, en liever niet hele dag in de hete zon zetten (boven 30 graden).

Vanaf eind november zijn de bomen doorgaans aanwezig in de winkel. 

Wel of niet herplantpaar

De ervaring van afgelopen jaren leert dat kerstbomen, gekocht bij bouwmarkten en Welkoop niet levensvatbaar zijn.Veel bomen bleken recht afgezaagd en hadden te weinig worstelstelsel om te kunnen overleven, ondanks dat ze als boom met pot of kluit waren gekocht.

Vandaar dat we erg blij zijn dat Intratuin IJsselstein speciaal voor dit project duurzame herplantbare kerstbomen inkoopt.  De speciaal ingekochte bomen van Intratuin geven de grootste kans, en hebben onze voorkeur en ook voorrang indien er een wachtlijst ontstaat.
Bomen gekocht bij een kweker met kluit komen daarna op de lijst. Bomen gekocht bij bouwcentra en Welkoop worden om teleurstellingen en extra werk te voorkomen niet meer herplant.

Voor degenen die al een boom hebben herplant: U heeft al bericht ontvangen of uw boom al dan niet de zomer heeft overleefd.

 

>> Inschrijven kan weer vanaf 15 november 2023

 

*) Reglement

REGLEMENT KERSTBOMENPROJECT
************
Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) en/of de Gemeente is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor aanslaan van bomen (kerstboom is een natuurproduct), of andere schade zoals diefstal, vermissing of vandalisme.


KNIJ en/of de gemeente is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor enig letsel aan personen en goederen tijdens het brengen/halen en poten van de kerstbomen.
Het terrein mag alleen betreden worden voor het brengen, poten, rooien en weer ophalen van de eigen boom indien er een vertegenwoordiger van KNIJ aanwezig is.

De vertegenwoordiger van KNIJ bepaalt welke bomen voldoende levensvatbaar zijn om te worden geplant. Is het perceel vol, dan zal de KNIJ-medewerker voor dat jaar het inplanten gesloten verklaren.

De tweede zaterdag na de jaarwisseling worden bomen gepoot. De eerste zaterdag na 5 december worden ze opgehaald.

Bij extreme weersomstandigheden wordt u via email benaderd voor een eventuele wijziging van de datum. Bij geen bericht blijft de betreffende datum gehandhaafd.
Iedere boom dient elk jaar weer uit de grond gehaald te zijn. Indien een boom niet tijdig wordt opgehaald zal de boom verwijderd worden en eventueel een andere bestemming krijgen, bijv. voor een goed doel, zonder dat de KNIJ en/of de gemeente daar enige vergoeding voor verschuldigd is.

In november zal bekeken/geïnventariseerd worden welke bomen het gered hebben en opnieuw hergebruikt kunnen worden. Dit wordt aan de betreffende eigenaar doorgegeven. Ook wordt opnieuw geïnventariseerd welke kerstbomen geplaatst willen worden.

Na ontvangst en verwerking van de aanmelding door de KNIJ sturen wij u de locatie en de tijd wanneer de kerstboom gebracht kan worden. Nogmaals, de locatie is niet vrij toegankelijk en u kunt uw boom gedurende het jaar niet bezoeken.

Over uw gegevens en privacy: Om mee te kunnen doen is vermelding van naam, adres en telefoonnummer verplicht. De communicatie verloopt via email. De aanmeldingen worden behandeld op volgorde van ontvangst door KNIJ.

Deze gegevens zijn verplichte voorwaarde van de gemeente en worden alleen door KNIJ beheerd en alleen voor de administratie van het kerstboomproject gebruikt. De KNIJ zal de administratie bijhouden.

Dit reglement is opgesteld november 2018.
++++++++++++