Onze kerstboomlogeertuin is voor dit jaar vol! Inschrijven voor volgend jaar kan weer vanaf 15 november 2021.

 

Inwoners van IJsselstein kunnen meedoen en hun kerstboom laten 'overzomeren' in onze logeertuin. We hebben veel geleerd van afgelopen jaren. Vooral dat het een heel leuk project is waar veel mensen blij van worden. 

kerstboomkrabbel

 

We zitten vol!

Inschrijven kan niet meer voor deze ronde.

Hoe het werkt

  • U kunt uw boom aanmelden op/via deze site.
  • Na ontvangst van aanmelding en ondertekening van het regelement (dit is een voorwaarde vanuti de Gemeente) ontvangt u bevestiging en krijgt u bericht of er nog plek is.
  • Elke boom krijgt een label met nummer en wordt zo in onze administratie gekoppeld aan de eigenaar.
  • De tweede zaterdag na de jaarwisseling kunt u de kerstboom brengen en samen met vrijwilligers van KNIJ in de grond zetten.
  • De eerste zaterdag na 5 december kan de boom met aanwezige vrijwilligers van KNIJ uit de grond gehaald en meegenomen worden.
  • De lokatie wordt bekend gemaakt nadat uw plek gereserveerd is.
  • Het herplanten van uw boom is gratis, zowel de administratie en mogelijkheid van herplanten wordt geheel door vrijwilligers van KNIJ gefaciliteerd.
  • Meehelpen met planten wordt zeker gewaardeerd!
  • Let op! Aanmelden gebeurt in eerste instantie op volgorde van binnenkomst. In tweede instantie op volgorde waar de boom gekocht is. De duurzame heprlantbare bomen van de Intratuin IJsselstein hebben voorrang.
  • Meedoen kan alleen voor inwoners van IJsselstein.

 

Herplantbare kerstbomen

 

In 2019 heeft Intratuin IJsselstein speciaal voor dit KNIJ project duurzame herplantbare kerstbomen ingekocht.
Dit is een groot succes.

Ten eerste omdat: de bomen rond Sinterklaastijd al uitverkocht waren.

Ten tweede omdat: deze bomen het dit jaar heel goed hebben gedaan. Vorig jaar heeft 75% het niet overleefd vanwege te selcht wortelstelsel. Dit jaar heeft 75% het wél overleefd.
De 25% die het niet gered hebben waren al meerdere malen herplant en/of van andere afkomst.

Ten derde omdat: er ook landelijk interesse is in dit project, Jeugdjournaal en SBS6 hier verslag van hebben gemaakt, en hiermee het sneeuwbaleffect in gang is gezet.

Ten vierde omdat: dit jaar ook landelijk Intratuin deze duurzame herplantbare bomen hebben ingekocht en nu dus ook landelijk aangeboden worden. Hiermee kan de transitie en bewustwording verder doorbewegen.

Ten vijfde omdat: het ook gewoon erg leuk is om een kerstboom te hergebruiken. Kinderen geven 'hun' boom een naam en hebben er een band mee.

De twee soorten duurzame herplantbare bomen van Intratuin IJsselstein

De Nordmann en de Servische spar zijn beiden mooie boompjes. De Servische spar is wat verfijnder en echt heel leuk geprijsd.
De Nordmann heeft een prachtige glans en lijkt (uit onze ervaring van afgelopen jaar) iets bestendiger tegen zonnebrandschade.

In 2020 biedt landelijk Intratuin deze kerstbomen aan. De ervaringen met deze bomen zijn zeer positief. Ze hebben een parchtig krachtig wortelstelsel en zijn speciaal gekweekt om te kunnen herplanten. Ook in pot blijken ze goed overzomerbaar te zijn. Dus als je een plekje in tuin of op balkon hebt, kun je de boom ook met pot neerzetten.

Tijdens droge periodes wel goed water geven, en liever niet hele dag in de hete zon zetten (boven 30 graden).

kerstbomen van intratuin

De ervaring van afgelopen jaren leert dat kerstbomen, gekocht bij bouwmarkten en Welkoop niet levensvatbaar zijn.Veel bomen bleken recht afgezaagd en hadden te weinig worstelstelsel om te kunnen overleven, ondanks dat ze als boom met pot of kluit waren gekocht.

Vandaar dat we erg blij zijn dat Intratuin IJsselstein speciaal voor dit project duurzame herplantbare kerstbomen heeft ingekocht.  De speciaal ingekochte bomen van Intratuin geven de grootste kans, en hebben onze voorkeur en ook voorrang indien er een wachtlijst ontstaat.
Bomen gekocht bij een kweker met kluit komen daarna op de lijst.
Bomen gekocht bij bouwcentra en Welkoop worden om teleurstellingen en extra werk te voorkomen niet meer herplant.

Voor degenen die al een boom hebben herplant: U heeft al bericht ontvangen of uw boom al dan niet de zomer heeft overleefd.

 


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

KNIJ Jaaroverzicht 2020

Het geeft een goede indruk van alle mooie activiteiten!
Met dank aan al onze vrijwillers. 

Bekijk ons jaaroverzicht (pdf).