Er is grote interesse voor sedumdaken. Als je je inschrijft kom je in aanmerking voor de volgende rondes. Ook in 2022. Kijk alvast naar onze foto's en de video van het webinar.
Nieuw: nu ook mogelijk om in aanmerking te komen bij KNIJ voor subsidie op sedumdaken in combinatie mét zonnepanelen.
De subsidie geldt voor het sedum.
Wat is er in een nieuwe ronde voorjaar 2022 mogelijk;
- Inschrijven voor sedumdak met ..% subsidie*. inschrijven via KNIJ. De subsidie wordt direct verrekend in de eindfactuur.*) percentage nog niet bekend.
- Inschrijven voor sedumdak mét zonnepanelen. De subsidie geldt alleen voor het sedum. KNIJ verzorgt de korting hiervoor.*
>> Volg deze link om je in te schrijven voor de nieuwe sedumronde voorjaar 2022 (wachtlijst).
Hoe werkt sedum mét zonnepanelen:
Bij inschrijving geef je aan dat het om sedum + zonnepanelen gaat.
Het kan zijn dat:
- Je hier zelf al mee bezig bent en een leverancier hebt.
Dan kan de factuur van de sedum opgestuurd worden naar KNIJ.
Let wel ook hier is het wel nodig om in te schrijven via het inschrijfformulier, aangezien de subsidie niet oneindig is en op volgorde van aanmelden gaat. - je nog aan het orienteren bent en een geschikte leverancier zoekt die zowel zonnepanelen plus sedum tegelijk verzorgt.
KNIJ faciliteert de contacten naar een betrouwbaar bedrijf waarmee goede ervaringen zijn waarbij zowel zonnepanelen én sedum tegelijk wordt aangelegd. De rekening van de sedum kan naar KNIJ opgestuurd worden en 30% van sedum wordt door KNIJ vergoedt.
Let wel op, ook hier is het nodig in te schrijven via het inschrijfformulier. De subsidie is niet oneindig en gaat op volgorde van aanmelding.
Hoeveel sedum in 2021
In mei 2021 zijn 2 grote vrachtwagens met 33 pallets sedum geleverd. Dat is 600m2 en 33.000 KG sedum op de IJsselsteinse daken erbij.
Vrijwilligers van KNIJ hebben op 35 adressen sedum rondgebracht.
In oktober 2021 is er opnieuw een grote vrachtwagen gekomen en door vrijwilligers van KNIJ is het sedum bezorgd. Opnieuw ruim 300m2 erbij.
Hoeveel is dat? Als alle trays van 2021 achter elkaar gelegd zouden worden in een lijn, dan kunnen we bij de Zendmast beginnen en ruim voorbij de hockeyvelden uitkomen. Of bij de Skipiste in Nieuwegein.
De actie in de herfst heeft weer veel mensen blij gemaakt. Hier twee collages.
Hier een foto-impressie van mei 2021, klik op het plaatje!
Er zijn regelmatig vervolgrondes. Gezien de grote interesse is het raadzaam in te schrijven voor de wachtlijst, bij een volgende ronde krijg je vanzelf bericht:
Volg deze link om je in te schrijven voor een nieuwe sedumronde voorjaar 2022.
Bij interesse in sedumdaken, kijk hieronder het webinar en de extra vragen onderaan.
Webinar bekijken
Je kunt evt doorscrollen naar 9:50 waar de presentatie begint.
Er werden in het webinar veel goede vragen gesteld, onderaan deze pagina vind je een aantal antwoorden.
KNIJ heeft begin 2021 subsidie via het BLauwe Bewonersinitiatief gekregen bij het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden. De gemeente draagt in 2021 ook financieel bij aan een sedumproject.
Hoe werkt het:
- Je meldt je aan via de aanmeldpagina hierboven en vult die volledig in.
- Als je je inschrijft kom je op een wachtlijst voor een volgende ronde. Ook in 2022 zullen er sedumrondes komen.
Mocht je individueel een constructieberekening willen laten maken kun je terecht bij constructeur Boerkoel 06-41474257.
De korting op sedum geldt voor bestellen en leveren van het sedum. Het aanleggen valt hier niet onder, een hovenier kan dit, indien nodig, tegen een vergoeding uitvoeren. Sedum voor deze deelname wordt gekweekt door Sempergreen.
Prijzen 2022
Voor sedum is de nieuwe prijs €59,28 per m2. Voor de andere materialen is het als volgt (alle prijzen ex subsidie).
De prijs blijft niet altijd hetzelfde, per nieuwe sedumronde moet een nieuwe prijs worden vastgesteld, rekening houdend met hogere kosten etc. Hiervoor wordt het aan de deur geleverd. Het is inclusief transportkosten.
De geleverde sedumtrays hebben de afmeting 0,54 x 0,54 cm en wegen verzadigd 65 kg/m². Je bent zelf verantwoordelijk voor de draagkracht van het dak.
De aanleg is zeer eenvoudig. Je plaatst eerst het beschermdoek, daarop de trays. Mocht er een randje overblijven dan kun je deze opvullen met grind. Mocht er al grind op je dak liggen, dan moet dit er eerst vanaf.
Naar verwachting kunnen de sedumtrays in april/mei worden geleverd.
>> Hier bij Sempergreen kun je een duidelijke instructievideo zien.
>> Meer informatie over groene daken, stappenplan vanuit NMU.
>> Hier kun je de hittestress kaart van je omgeving bekijken.
- Zolang de subsidie strekt, dus OP=OP.
- Behandeling op volgorde van binnenkomst.
- Als een nieuwe actie start dan zal Shannon Hoeflaken je binnen 14 dagen een email sturen met daarin meer info over deelname.
- Na bevestiging van deelname en na realisatie hebben we foto's nodig voor de verantwoording van de subsidie.
Alle KNIJ initiatieven worden door IJsselsteinse vrijwilligers geinitieerd, gefaciliteerd en uitgevoerd.
De huidige actie zit vol. Als je je inschrijft kom je op een wachtlijst voor een volgende keer.
>> Volg deze link om je in te schrijven op de wachtlijst.
Antwoorden op vragen uit het webinar
Als de subsidie bij KNIJ op is, kun je als inwoner zelf subsidie aanvragen bij de gemeente?
Nee, dit kan helaas nog niet. Dit was al vier jaar lang onze wens voor de gemeente en daarover hebben we vaak overleg gehad. Dit jaar is er een eenmalige bijdrage door de gemeente gegeven. De mensen van de gemeente doen nu hun best om een inwonersloket voor sedum te realiseren. Wanneer dit gaat lukken, is nu nog niet bekend. Het zou ook voor KNIJ heel prettig zijn, aangezien het vele uren aan vrijwilligerswerk bespaart.
Het is wel mogelijk om zelf als inwoner bij HDSR Blauw bewonersinitiatief een subsidie aan te vragen. Dat hebben we vanuit KNIJ ook gedaan. Daarbij is 5000,- het maximum bedrag voor een project. Waarvan in 2021 30% van de kosten voor sedum vergoed wordt door het HDSR.
Voor alle duidelijkheid: KNIJ is een inwonersintiatief voor en door inwoners. Wij zijn vrijwilligers die veel tijd aandacht en energie in dergelijk projecten stoppen, zonder dat we hier verder eigen voordeel uit halen. Onze intentie is een bijdrage te kunnen leveren vanuit inwoners in de transitie naar een duurzame gezonde toekomstbestendige leefomgeving.
Kan er ook bij andere leveranciers worden besteld?
Het sedum komt bij Sempergreen vandaan. Dit is de kweker. Vanuit KNIJ hebben we voorkeur voor Sempergreen omdat deze kwekerij het dichtst bij IJsselstein ligt en daardoor de vervoersbelasting zo laag mogelijk blijft. Het is een groothandel, die aan winkels en hoveniers levert.
Het is uiteraard als inwoner ook mogelijk om sedum bij Intratuin IJsselstein te kopen. Hier liggen ook meestal trays in de showroom. Het sedum van Intratuin komt ook van Sempergreen.
Hoe zit het met de luchtkwaliteit in IJsselstein?
Tijdens het webinar werd verteld dat sedum ook fijnstof opvangt.
De luchtkwaliteit wordt gemeten via een ander project waar KNIJ bij betrokken is: het Snuffelfietsproject. Er fietsen dagelijks ruim 30 mensen met een snuffelkastje in en rond IJsselsten, die de luchtkwaliteit meten. Dit is een initiatief van Provincie Utrecht waarbij o.a. het RIVM bij betrokken is en alle metingen verwerkt. De metingen zijn dagelijks te volgen op de website van snuffelfiets.
Op foto: KNIJers Shannon Hoeflaken en Harm van Barneveld. Beiden experts op gebied van sedum, klimaatadaptatie en watermanagement. Stel je vraag aan hen tijdens het webinar.
Alle KNIJ initiatieven worden door IJsselsteinse vrijwilligers geinitieerd, gefaciliteerd en uitgevoerd.