Actueel

10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

Het Groen Café IJsselstein is een terugkerende samenwerking van Eetbaar IJsselstein met de Bijenvereniging IJsselstein, de Wijktuin Achterveld, Groei&Bloei en Klimaatneutraal IJsselstein. Het eerstvolgende Groen Café is op zondag 10 maart van 17.00 tot 19.00 uur in Wijkcentrum Xperience aan het Teenschillerpad 2. Het thema van deze keer is: Stekken & Zaaien.

Read more: 10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie IJsselstein schoon

Tegel eruit, plant erin! Op 23 maart van 10.00 tot 15.00 uur bij de Intratuin IJsselstein/Benschop. Net als vorig jaar verzorgt Klimaatneutraal IJsselstein samen met andere partijen deze leuke landelijke activteit van groei.nl Bij het inleveren van één tegel ontvang je twee gratis planten! 

Read more: 23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie...

Actie Ecomunt van start!

Op de duurzaamheidsmarkt in oktober 2018 introduceerden we de ecomunt. Dat werd goed ontvangen en we beloofden er in 2019 mee door te gaan. En nu zijn er twee winkeliers die aftrappen met een leuke actie in februari. Een restaurant gaat vanaf maart ook meedoen en we zien uit naar andere ondernemers die ook graag aanhaken. 

Read more: Actie Ecomunt van start!

Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

Onze kerstbomenlogeerpartij is begonnen. Op twee zaterdagen begin januari (2019) verzamelden KNIJ-ers en inwoners van IJsselstein zich om samen de bomen in te graven. Kleine bomen en grotere bomen, kleine mensen en grote mensen! We kregen veel enthousiaste reacties..

Read more: Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

neutraal logo zonder tekstEten. Het is een van de mijnenvelden van het moderne leven. De een verstouwt ponden vlees bij de barbecue, de ander besluit om helemaal niets meer de eten dat afkomstig is van een dier. Gewoon tarwebrood zit in het verdomhokje, aan de andere kant worden er meer pizza’s , wraps en taco’s dan ooit gegeten.


Het is allemaal een welvaartsverschijnsel, als je het mij vraagt. Het midden is een beetje zoek. En hier, beste lezer, betreden we pas echt een mijnenveld. Want waar ligt dat midden? Het hangt er natuurlijk maar van af wie je het vraagt.

Mijn antwoord luidt: eet alles, maar met mate.

En vooral plantaardig. Vlees is een lekkernij voor af en toe. Zelf maak ik graag een uitzondering voor gebakken pastei, Limburgs boterhammenvlees dat in deze streken niet verkrijgbaar is.
De reden dat ik dit punt hier aansnijd, is natuurlijk dat minder vlees (en zuivel) eten veel uitmaakt voor een beter klimaat. Met zijn tweeën 2 keer per week geen vlees eten, scheelt 320 kg CO2 per jaar. Dat is al meer dan je bespaart door ritjes in de nabije omgeving op de fiets af te leggen, in plaats van met de auto. Maar minderen werkt natuurlijk pas goed als genoeg mensen dat doen.

Minder vlees en zuivel maakt veel uit.

Nu was dat tot voor kort best veel gevraagd. Het valt namelijk niet mee om de hartige, ‘umami’-smaak van vlees te vervangen. Maar wat blijkt? Er zijn tegenwoordig verschillende vleesvervangers in de handel die akelig dicht in de buurt van vlees komen. Niet alleen qua voedingswaarde, ook qua smaak. De Consumentenbond heeft het in oktober uitgezocht, kijkt u maar even op het internet.
De smakelijkste vervangers zijn wel wat duurder, maar ik zou zeggen, probeert u ze eens uit. Wanneer u eens per week een nephamburger eet, en daarnaast een keer bonensoep met brood, maar zonder spek of worst, bent u goed bezig, klimatologisch gezien. Het kan natuurlijk dat u dit laatste niet als doel hebt. Bedenk dan: het is gezond.

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfortlogo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...