Actueel

10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

Het Groen Café IJsselstein is een terugkerende samenwerking van Eetbaar IJsselstein met de Bijenvereniging IJsselstein, de Wijktuin Achterveld, Groei&Bloei en Klimaatneutraal IJsselstein. Het eerstvolgende Groen Café is op zondag 10 maart van 17.00 tot 19.00 uur in Wijkcentrum Xperience aan het Teenschillerpad 2. Het thema van deze keer is: Stekken & Zaaien.

Read more: 10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie IJsselstein schoon

Tegel eruit, plant erin! Op 23 maart van 10.00 tot 15.00 uur bij de Intratuin IJsselstein/Benschop. Net als vorig jaar verzorgt Klimaatneutraal IJsselstein samen met andere partijen deze leuke landelijke activteit van groei.nl Bij het inleveren van één tegel ontvang je twee gratis planten! 

Read more: 23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie...

Actie Ecomunt van start!

Op de duurzaamheidsmarkt in oktober 2018 introduceerden we de ecomunt. Dat werd goed ontvangen en we beloofden er in 2019 mee door te gaan. En nu zijn er twee winkeliers die aftrappen met een leuke actie in februari. Een restaurant gaat vanaf maart ook meedoen en we zien uit naar andere ondernemers die ook graag aanhaken. 

Read more: Actie Ecomunt van start!

Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

Onze kerstbomenlogeerpartij is begonnen. Op twee zaterdagen begin januari (2019) verzamelden KNIJ-ers en inwoners van IJsselstein zich om samen de bomen in te graven. Kleine bomen en grotere bomen, kleine mensen en grote mensen! We kregen veel enthousiaste reacties..

Read more: Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

December 2008. Ik schrijf mijn eigen Kerstverhaal om voor te lezen tijdens het familiediner. Een waargebeurd verhaal over Man en Vrouw en over Boom, de kerstboom. Vrouw is ziek. Man gaat alleen naar het Verantwoorde Kerstbomenterrein. Zonder de ogen van Vrouw is het moeilijk kiezen. Het wordt Boom. Broer van Boom wordt het niet, want die is nogal gehavend aan zijn eigen takken.

De takken waarmee hij ooit zijn broertje Boom uit de wind hield. Het wordt een onderdrukt emotioneel afscheid tussen Boom en Broer. Vrouw is blij met hem. Zeurt niet zoals alle andere jaren bij het optuigen, zo constateren de kerstballen. Het is een beetje een typisch echtpaar, want iedere dag wordt Boom begroet. “Dat is goed voor hem, tegen hem praten,” volgens Man, “dan behoudt hij beter zijn naalden, dat hoorde ik bij Man bijt Hond.”.


Het is de dag voor Kerstavond 2008. Man leest Vrouw voor uit de Zenderstreeknieuws. “De gemeente IJsselstein gaat ervoor zorgen dat gebruikte kerstbomen weer terug op het veld geplaatst gaan worden. Op 10 januari kunt u….”. Boom springt bijna met kluit en al uit zijn pot, want dat betekent een niet verwachte hereniging met Broer.


Boom wordt duurzaam. In 2009, 2010 en 2011 komt hij in december vanuit de gemeentetuin weer bij Man en Vrouw. Boom boet ieder jaar aan kracht in, maar toch probeert hij elke decembermaand weer te stralen in hun huiskamer. In 2012 durven Man en Vrouw het niet meer aan; hij blijft waar hij staat en ook alle jaren erna. Man en Vrouw bezoeken hem regelmatig. Ze bemoedigen hem, want inmiddels staat hij in zijn eentje. Het achterafplekje op de gemeentetuin vindt hij niet zo erg. Man en Vrouw gooien regelmatig - over het hekwerk heen - wat mest aan zijn voeten. Maar zelfs het houten hart dat ze aan zijn voeten hebben gegooid, met de tekst “Zet ‘m op!”, kan niet verhullen dat Boom zich soms eenzaam voelt. Broer is inmiddels dood, maar wat zou het fijn zijn om eens met soortgenoten te sparren. Daarom hierbij een oproep aan alle kerstbomen dit jaar: Kerstbomen, verenigt u! Vanaf 10 januari in de gemeentetuin!

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfortlogo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...