groen GROEN    

  

   wonen WONEN     

  

   werken WERKEN    

 

  en meer ..en MEER

Actueel

Groen Café 16 december

Op zondag 16 december is er weer een gezellig en informatief Groen Café. Je kunt kennis maken met de voordelen van seizoensgroenten, een kop soep met wat lekkers eten (tegen kleine vergoeding) en bijpraten met andere bezoekers. 

Read more: Groen Café 16 december

Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in IJsselstein!

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) biedt, samen met de gemeente IJsselstein, de gelegenheid om uw kerstboom buiten te laten ‘overzomeren’ in IJsselstein, zodat u deze de voor het volgende kerstfeest weer kunt hergebruiken. Er is een terrein gevonden, waar de komende jaren kerstbomen kunnen logeren.

Read more: Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in...

Dag van duurzaamheid The Movie

Op de dag van de duurzaamheid, 12 oktober 2018, zijn video-opnamen gemaakt die we hier graag delen. Wat zien we voorbij komen? Gezellige en informatieve gesprekken, de ecomunt, Minima de Duurzaamheidskoninging en nog veel meer. Een mooie sfeerimpressie door Aaliyah. 

Read more: Dag van duurzaamheid The Movie

Doe mee, plant een hartje!

Krokusbolletjes, geplant in de vorm van een hartje. Het kan, gewoon in IJsselstein! Doe je mee? Een leuke spontane activiteit, waarbij IJsselstein een stukje mooier wordt, met een groot verrassingseffect.Want in maart komen kleurige hartjes tevoorschijn!

Read more: Doe mee, plant een hartje!

December 2008. Ik schrijf mijn eigen Kerstverhaal om voor te lezen tijdens het familiediner. Een waargebeurd verhaal over Man en Vrouw en over Boom, de kerstboom. Vrouw is ziek. Man gaat alleen naar het Verantwoorde Kerstbomenterrein. Zonder de ogen van Vrouw is het moeilijk kiezen. Het wordt Boom. Broer van Boom wordt het niet, want die is nogal gehavend aan zijn eigen takken.

De takken waarmee hij ooit zijn broertje Boom uit de wind hield. Het wordt een onderdrukt emotioneel afscheid tussen Boom en Broer. Vrouw is blij met hem. Zeurt niet zoals alle andere jaren bij het optuigen, zo constateren de kerstballen. Het is een beetje een typisch echtpaar, want iedere dag wordt Boom begroet. “Dat is goed voor hem, tegen hem praten,” volgens Man, “dan behoudt hij beter zijn naalden, dat hoorde ik bij Man bijt Hond.”.


Het is de dag voor Kerstavond 2008. Man leest Vrouw voor uit de Zenderstreeknieuws. “De gemeente IJsselstein gaat ervoor zorgen dat gebruikte kerstbomen weer terug op het veld geplaatst gaan worden. Op 10 januari kunt u….”. Boom springt bijna met kluit en al uit zijn pot, want dat betekent een niet verwachte hereniging met Broer.


Boom wordt duurzaam. In 2009, 2010 en 2011 komt hij in december vanuit de gemeentetuin weer bij Man en Vrouw. Boom boet ieder jaar aan kracht in, maar toch probeert hij elke decembermaand weer te stralen in hun huiskamer. In 2012 durven Man en Vrouw het niet meer aan; hij blijft waar hij staat en ook alle jaren erna. Man en Vrouw bezoeken hem regelmatig. Ze bemoedigen hem, want inmiddels staat hij in zijn eentje. Het achterafplekje op de gemeentetuin vindt hij niet zo erg. Man en Vrouw gooien regelmatig - over het hekwerk heen - wat mest aan zijn voeten. Maar zelfs het houten hart dat ze aan zijn voeten hebben gegooid, met de tekst “Zet ‘m op!”, kan niet verhullen dat Boom zich soms eenzaam voelt. Broer is inmiddels dood, maar wat zou het fijn zijn om eens met soortgenoten te sparren. Daarom hierbij een oproep aan alle kerstbomen dit jaar: Kerstbomen, verenigt u! Vanaf 10 januari in de gemeentetuin!

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel Zenderstreeknieuws 8 november 2017

IJsselsteiners werken hard aan klimaatneutrale stad

"De liefde bindt ons", grapt Henk de Groot. Die liefde is dan wel de liefde voor een klimaatneutraal IJsselstein. Het enthousiaste burgerinitiatief, dat actief is onder de naam Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein, wil alle duurzame activiteiten en ideeën zichtbaar maken, bundelen en uitbreiden. "Zodat iedereen ervan kan profiteren en mee kan doen."

Lees meer...

Energiezuinig wonen in uw VvE

logo energielabelInformatieavond op 6 november door U-Thuis:
Meer woningeigenaren in de regio maken hun huis energiezuiniger, en ook de interesse hiervoor onder leden van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) groeit – en terecht: duurzame maatregelen verhogen het wooncomfort en hebben een steeds beter financieel rendement.

Lees meer...