groen GROEN    

  

   wonen WONEN     

  

   werken WERKEN    

 

  en meer ..en MEER

Actueel

Groen Café 16 december

Op zondag 16 december is er weer een gezellig en informatief Groen Café. Je kunt kennis maken met de voordelen van seizoensgroenten, een kop soep met wat lekkers eten (tegen kleine vergoeding) en bijpraten met andere bezoekers. 

Read more: Groen Café 16 december

Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in IJsselstein!

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) biedt, samen met de gemeente IJsselstein, de gelegenheid om uw kerstboom buiten te laten ‘overzomeren’ in IJsselstein, zodat u deze de voor het volgende kerstfeest weer kunt hergebruiken. Er is een terrein gevonden, waar de komende jaren kerstbomen kunnen logeren.

Read more: Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in...

Dag van duurzaamheid The Movie

Op de dag van de duurzaamheid, 12 oktober 2018, zijn video-opnamen gemaakt die we hier graag delen. Wat zien we voorbij komen? Gezellige en informatieve gesprekken, de ecomunt, Minima de Duurzaamheidskoninging en nog veel meer. Een mooie sfeerimpressie door Aaliyah. 

Read more: Dag van duurzaamheid The Movie

Doe mee, plant een hartje!

Krokusbolletjes, geplant in de vorm van een hartje. Het kan, gewoon in IJsselstein! Doe je mee? Een leuke spontane activiteit, waarbij IJsselstein een stukje mooier wordt, met een groot verrassingseffect.Want in maart komen kleurige hartjes tevoorschijn!

Read more: Doe mee, plant een hartje!

Geduld, het is een onderschatte kwaliteit in het moderne leven. Evengoed heb je er veel van nodig. As je je peuter helpt zindelijk te worden, bijvoorbeeld. Of als je op zaterdagavond een  Netflix-serie wilt kijken en er zitten meer mensen ‘op de lijn’.  Ander voorbeeld: je huurt een niet meer zo nieuw huis en je krijgt bericht dat de eigenaar de huizen wil gaan verduurzamen.

Het begon zo’n twee  jaar geleden met een verzorgde presentatie, over kruipruimtes waar isolatiemateriaal in komt, hr++-ramen, dakisolatie en meer moois. Er volgden bezoeken van deskundige heren die de situatie ter plekke kwamen opnemen. En toen vertraagde het proces. Dat kwam deels door de eis dat 70%  van de bewoners moet instemmen met de veranderingen en de bijbehorende huurverhoging. En de huren stijgen toch al ieder jaar.

Kortgeleden ontvingen we dan eindelijk een brief, met daarin de mededeling dat er helaas niets komt van alle geschetste verbeteringen.  Het ziet er dus naar uit dat de verduurzamingsbal bij ons, nederige huurders, ligt. Daar kun je principiële bezwaren tegen hebben,  en die heb ik ook, want zo halen we de klimaatdoelen dus echt niet.  Energiezuiniger leven is echter ook een persoonlijk doel, dus er is werk aan de winkel.

Van de betaalbare aanpassingen hebben wij er al een gemist, de isolerende gordijnen. Maar gelukkig is er nog een product op de markt, waarmee je eenzelfde of groter effect bereikt: isolerende raamfolie. Die folie heb je in verschillende prijsklassen. De duurdere types worden geleverd – en gemonteerd - door bedrijven die op hun site geen prijzen tonen, maar wel grote glazen bedrijfstorens. Deze types raamfolie (of –film) werken met warmtereflectie, net zoals hr++-glas. De goedkopere, doe-het-zelfvariant van deze folie is er al vanaf zo’n 15 euro per m2. En dan is er nog Tesamoll Thermocover. Die werkt anders: je breng hem aan op de sponningen, waardoor er een isolerende luchtlaag ontstaat. Kosten: 5 euro per m2.  Wij houden het in gedachten.

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel Zenderstreeknieuws 8 november 2017

IJsselsteiners werken hard aan klimaatneutrale stad

"De liefde bindt ons", grapt Henk de Groot. Die liefde is dan wel de liefde voor een klimaatneutraal IJsselstein. Het enthousiaste burgerinitiatief, dat actief is onder de naam Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein, wil alle duurzame activiteiten en ideeën zichtbaar maken, bundelen en uitbreiden. "Zodat iedereen ervan kan profiteren en mee kan doen."

Lees meer...

Energiezuinig wonen in uw VvE

logo energielabelInformatieavond op 6 november door U-Thuis:
Meer woningeigenaren in de regio maken hun huis energiezuiniger, en ook de interesse hiervoor onder leden van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) groeit – en terecht: duurzame maatregelen verhogen het wooncomfort en hebben een steeds beter financieel rendement.

Lees meer...