Actueel

10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

Het Groen Café IJsselstein is een terugkerende samenwerking van Eetbaar IJsselstein met de Bijenvereniging IJsselstein, de Wijktuin Achterveld, Groei&Bloei en Klimaatneutraal IJsselstein. Het eerstvolgende Groen Café is op zondag 10 maart van 17.00 tot 19.00 uur in Wijkcentrum Xperience aan het Teenschillerpad 2. Het thema van deze keer is: Stekken & Zaaien.

Read more: 10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie IJsselstein schoon

Tegel eruit, plant erin! Op 23 maart van 10.00 tot 15.00 uur bij de Intratuin IJsselstein/Benschop. Net als vorig jaar verzorgt Klimaatneutraal IJsselstein samen met andere partijen deze leuke landelijke activteit van groei.nl Bij het inleveren van één tegel ontvang je twee gratis planten! 

Read more: 23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie...

Actie Ecomunt van start!

Op de duurzaamheidsmarkt in oktober 2018 introduceerden we de ecomunt. Dat werd goed ontvangen en we beloofden er in 2019 mee door te gaan. En nu zijn er twee winkeliers die aftrappen met een leuke actie in februari. Een restaurant gaat vanaf maart ook meedoen en we zien uit naar andere ondernemers die ook graag aanhaken. 

Read more: Actie Ecomunt van start!

Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

Onze kerstbomenlogeerpartij is begonnen. Op twee zaterdagen begin januari (2019) verzamelden KNIJ-ers en inwoners van IJsselstein zich om samen de bomen in te graven. Kleine bomen en grotere bomen, kleine mensen en grote mensen! We kregen veel enthousiaste reacties..

Read more: Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

Geduld, het is een onderschatte kwaliteit in het moderne leven. Evengoed heb je er veel van nodig. As je je peuter helpt zindelijk te worden, bijvoorbeeld. Of als je op zaterdagavond een  Netflix-serie wilt kijken en er zitten meer mensen ‘op de lijn’.  Ander voorbeeld: je huurt een niet meer zo nieuw huis en je krijgt bericht dat de eigenaar de huizen wil gaan verduurzamen.

Het begon zo’n twee  jaar geleden met een verzorgde presentatie, over kruipruimtes waar isolatiemateriaal in komt, hr++-ramen, dakisolatie en meer moois. Er volgden bezoeken van deskundige heren die de situatie ter plekke kwamen opnemen. En toen vertraagde het proces. Dat kwam deels door de eis dat 70%  van de bewoners moet instemmen met de veranderingen en de bijbehorende huurverhoging. En de huren stijgen toch al ieder jaar.

Kortgeleden ontvingen we dan eindelijk een brief, met daarin de mededeling dat er helaas niets komt van alle geschetste verbeteringen.  Het ziet er dus naar uit dat de verduurzamingsbal bij ons, nederige huurders, ligt. Daar kun je principiële bezwaren tegen hebben,  en die heb ik ook, want zo halen we de klimaatdoelen dus echt niet.  Energiezuiniger leven is echter ook een persoonlijk doel, dus er is werk aan de winkel.

Van de betaalbare aanpassingen hebben wij er al een gemist, de isolerende gordijnen. Maar gelukkig is er nog een product op de markt, waarmee je eenzelfde of groter effect bereikt: isolerende raamfolie. Die folie heb je in verschillende prijsklassen. De duurdere types worden geleverd – en gemonteerd - door bedrijven die op hun site geen prijzen tonen, maar wel grote glazen bedrijfstorens. Deze types raamfolie (of –film) werken met warmtereflectie, net zoals hr++-glas. De goedkopere, doe-het-zelfvariant van deze folie is er al vanaf zo’n 15 euro per m2. En dan is er nog Tesamoll Thermocover. Die werkt anders: je breng hem aan op de sponningen, waardoor er een isolerende luchtlaag ontstaat. Kosten: 5 euro per m2.  Wij houden het in gedachten.

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfortlogo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...