groen GROEN    

  

   wonen WONEN     

  

   werken WERKEN    

 

  en meer ..en MEER

Actueel

Groen Café 16 december

Op zondag 16 december is er weer een gezellig en informatief Groen Café. Je kunt kennis maken met de voordelen van seizoensgroenten, een kop soep met wat lekkers eten (tegen kleine vergoeding) en bijpraten met andere bezoekers. 

Read more: Groen Café 16 december

Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in IJsselstein!

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) biedt, samen met de gemeente IJsselstein, de gelegenheid om uw kerstboom buiten te laten ‘overzomeren’ in IJsselstein, zodat u deze de voor het volgende kerstfeest weer kunt hergebruiken. Er is een terrein gevonden, waar de komende jaren kerstbomen kunnen logeren.

Read more: Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in...

Dag van duurzaamheid The Movie

Op de dag van de duurzaamheid, 12 oktober 2018, zijn video-opnamen gemaakt die we hier graag delen. Wat zien we voorbij komen? Gezellige en informatieve gesprekken, de ecomunt, Minima de Duurzaamheidskoninging en nog veel meer. Een mooie sfeerimpressie door Aaliyah. 

Read more: Dag van duurzaamheid The Movie

Doe mee, plant een hartje!

Krokusbolletjes, geplant in de vorm van een hartje. Het kan, gewoon in IJsselstein! Doe je mee? Een leuke spontane activiteit, waarbij IJsselstein een stukje mooier wordt, met een groot verrassingseffect.Want in maart komen kleurige hartjes tevoorschijn!

Read more: Doe mee, plant een hartje!

Voor mij geen krant meer. Bij het lezen van al dat nieuws word ik alleen maar triest. Ik raap de zaterdageditie van de mat voor mijn man en mijn oog valt op de voorpagina: Vallende ouderen beboet. Zonder het artikel te lezen vel ik snel een oordeel: ik ben het er helemaal mee eens. En ik zal u vertellen waarom.

Twee dagen eerder zit ik met mijn 63-jarige man in het ziekenhuis. Hij was in zijn eentje op weg naar huis en is gevallen met de fiets. Een hoofd vol bloed en schrammen plus zijn tijdelijke geheugenverlies zijn aanleiding voor de artsen om hem eens flink binnenstebuiten te keren. Zijn borst wordt door de verpleegkundige van plakkers voorzien voor een hartfilmpje. De chirurg komt langs voor het hechten van de japen op zijn voorhoofd, wang en neus. De neuroloog doet eerst allerlei onderzoeken met zijn reflexen. Even later concludeert zij dat een CT-scan toch ook maar even moet gebeuren. De verpleegkundigen turen op het scherm waar hartslag en zuurstofverbruik in één oogopslag laten zien dat mijn man het zo slecht nog niet doet. Zo’n vier uur lang hangt hij aan het lichtnet. De continue piepen vergezellen de levende lijnen op de monitor. Ook aan licht geen gebrek op de Spoedeisende Hulp. Mijn bioritme raakt na een helverlichte nacht direct ontregeld.

Vroeg in de ochtend vertrek ik met manlief weer naar huis. De eindconclusie: niks aan de hand, behalve dan die japen en de constatering van de neuroloog dat hij jeugdige hersenen heeft.

Mijn man is dus zo’n vallende oudere. Ik ook, met drie fietsvallen achter de rug. Dure grapjes getuigen onze ziekenhuisrekeningen achteraf. Hierin zal de energierekening van het ziekenhuis een flink aandeel hebben. Kijk, en daarom ben ik vóór het beboeten van vallende ouderen! Ik hoop dat daar een preventieve werking van uit zal gaan. Het zal die ouderen léren om zo verkwistend met onze energie om te gaan! Opletten ouderen! Dan halen we wellicht wél onze klimaatdoelstellingen!

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel Zenderstreeknieuws 8 november 2017

IJsselsteiners werken hard aan klimaatneutrale stad

"De liefde bindt ons", grapt Henk de Groot. Die liefde is dan wel de liefde voor een klimaatneutraal IJsselstein. Het enthousiaste burgerinitiatief, dat actief is onder de naam Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein, wil alle duurzame activiteiten en ideeën zichtbaar maken, bundelen en uitbreiden. "Zodat iedereen ervan kan profiteren en mee kan doen."

Lees meer...

Energiezuinig wonen in uw VvE

logo energielabelInformatieavond op 6 november door U-Thuis:
Meer woningeigenaren in de regio maken hun huis energiezuiniger, en ook de interesse hiervoor onder leden van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) groeit – en terecht: duurzame maatregelen verhogen het wooncomfort en hebben een steeds beter financieel rendement.

Lees meer...