groen GROEN    

  

   wonen WONEN     

  

   werken WERKEN    

 

  en meer ..en MEER

Actueel

Groen Café 16 december

Op zondag 16 december is er weer een gezellig en informatief Groen Café. Je kunt kennis maken met de voordelen van seizoensgroenten, een kop soep met wat lekkers eten (tegen kleine vergoeding) en bijpraten met andere bezoekers. 

Read more: Groen Café 16 december

Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in IJsselstein!

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) biedt, samen met de gemeente IJsselstein, de gelegenheid om uw kerstboom buiten te laten ‘overzomeren’ in IJsselstein, zodat u deze de voor het volgende kerstfeest weer kunt hergebruiken. Er is een terrein gevonden, waar de komende jaren kerstbomen kunnen logeren.

Read more: Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in...

Dag van duurzaamheid The Movie

Op de dag van de duurzaamheid, 12 oktober 2018, zijn video-opnamen gemaakt die we hier graag delen. Wat zien we voorbij komen? Gezellige en informatieve gesprekken, de ecomunt, Minima de Duurzaamheidskoninging en nog veel meer. Een mooie sfeerimpressie door Aaliyah. 

Read more: Dag van duurzaamheid The Movie

Doe mee, plant een hartje!

Krokusbolletjes, geplant in de vorm van een hartje. Het kan, gewoon in IJsselstein! Doe je mee? Een leuke spontane activiteit, waarbij IJsselstein een stukje mooier wordt, met een groot verrassingseffect.Want in maart komen kleurige hartjes tevoorschijn!

Read more: Doe mee, plant een hartje!

Shoppen, we schijnen het te weinig te doen. In fysieke winkels, tenminste. De ene na de andere zaak in de winkelstraten sluit zijn deuren. Iedere keer als ik dat zie, krijg ik lichte buikpijn.

Ik ben zelf een kind van middenstanders die failliet gingen, en dat weet je wat de gevolgen van zo’n sluiting kunnen zijn. Ik weet niet of die ervaring meespeelt, maar zelf ben ik nogal zuinig.
Gelukkig kunt u niet in mijn kasten kijken, want dan zou u nu uw wenkbrauwen optrekken. Ik heb wel twintig keer zo veel spullen als in mijn jonge jaren . ‘Nogal zuinig’ slaat vooral op een streven. Het streven om weerstand te bieden aan alle pushberichten, aanbiedingen, enz. Voor mij is dat makkelijk als het gaat om zoiets als Sinterklaassnoep dat al in september in de schappen ligt. Het wordt al moeilijker als het gaat om weer een nieuwe pan voor de feestdagen. En zo heeft iedereen zijn zwakke punten. En die worden voortdurend aangesproken.
Want we leven natuurlijk in een consumptiemaatschappij. Eigenlijk is het de bedoeling dat we onophoudelijk consumeren. Dit is in meer dan één opzicht een probleem. Het brengt mensen in de problemen die weinig te besteden hebben. En het brengt de aarde als geheel in de problemen. De overdaad aan spullen zorgt voor veel vervuiling. Dat begint bij de productie en eindigt bij de afvalbergen, waar volop spullen liggen die nog niet zijn opgebruikt.
Maar er is hoop. Er worden steeds meer spullen hergebruikt, ook dankzij Marktplaats en Gratisaftehalen. Heel wat vriendinnengroepen hebben nu en dan een leuke middag met een kledingruilbeurs. Mijn dochter gaat weleens naar een vintagebeurs in de grote stad. Zij is een arme student en vindt op zo’n beurs spullen van een kwaliteit die ze nieuw niet zou kunnen betalen. Voor mezelf is zo’n beurs echt te hip. Ik probeer wat ik heb, goed te onderhouden. En als ik toch iets nieuws wil, kijk ik eerst in het stadje, natuurlijk.

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel Zenderstreeknieuws 8 november 2017

IJsselsteiners werken hard aan klimaatneutrale stad

"De liefde bindt ons", grapt Henk de Groot. Die liefde is dan wel de liefde voor een klimaatneutraal IJsselstein. Het enthousiaste burgerinitiatief, dat actief is onder de naam Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein, wil alle duurzame activiteiten en ideeën zichtbaar maken, bundelen en uitbreiden. "Zodat iedereen ervan kan profiteren en mee kan doen."

Lees meer...

Energiezuinig wonen in uw VvE

logo energielabelInformatieavond op 6 november door U-Thuis:
Meer woningeigenaren in de regio maken hun huis energiezuiniger, en ook de interesse hiervoor onder leden van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) groeit – en terecht: duurzame maatregelen verhogen het wooncomfort en hebben een steeds beter financieel rendement.

Lees meer...