groen GROEN    

  

   wonen WONEN     

  

   werken WERKEN    

 

  en meer ..en MEER

Actueel

Groen Café 16 december

Op zondag 16 december is er weer een gezellig en informatief Groen Café. Je kunt kennis maken met de voordelen van seizoensgroenten, een kop soep met wat lekkers eten (tegen kleine vergoeding) en bijpraten met andere bezoekers. 

Read more: Groen Café 16 december

Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in IJsselstein!

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) biedt, samen met de gemeente IJsselstein, de gelegenheid om uw kerstboom buiten te laten ‘overzomeren’ in IJsselstein, zodat u deze de voor het volgende kerstfeest weer kunt hergebruiken. Er is een terrein gevonden, waar de komende jaren kerstbomen kunnen logeren.

Read more: Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in...

Dag van duurzaamheid The Movie

Op de dag van de duurzaamheid, 12 oktober 2018, zijn video-opnamen gemaakt die we hier graag delen. Wat zien we voorbij komen? Gezellige en informatieve gesprekken, de ecomunt, Minima de Duurzaamheidskoninging en nog veel meer. Een mooie sfeerimpressie door Aaliyah. 

Read more: Dag van duurzaamheid The Movie

Doe mee, plant een hartje!

Krokusbolletjes, geplant in de vorm van een hartje. Het kan, gewoon in IJsselstein! Doe je mee? Een leuke spontane activiteit, waarbij IJsselstein een stukje mooier wordt, met een groot verrassingseffect.Want in maart komen kleurige hartjes tevoorschijn!

Read more: Doe mee, plant een hartje!

Creatieve ludieke acties juich ik toe. Vooral als ik er niet helemaal voor naar het Malieveld hoef en de wereld er weer een stukje schoner van wordt. Bijvoorbeeld die van #backtosender.


Zo raap ik een blikje op dat iemand per ongeluk in het park uit zijn handen had laten vallen en dat daarna ook niet opmerkte. Dan had hij het natuurlijk in de nabije afvalbak gedeponeerd.
Dat blikje stuur ik vervolgens op naar de fabrikant met het verzoek om voortaan statiegeld te vragen. De kans acht ik groot dat iemand die twintig eurocent dan wel opraapt. Sterker nog, ik denk dat als producenten dat gaan doen, een heleboel mensen er ineens een flink zakcentje bij gaan krijgen. Alleen al in IJsselstein zwerven zo’n 3.120.649.053 verpakkingen rond in de openbare ruimte.
Afijn, dit blikje ging dus terug naar de fabrikant. Vervolgens kreeg ik een brief terug van de directie.


Geachte mevrouw De Zeeuw,
Hartelijk dank voor het toesturen van uw gevonden blikje. U verzoekt ons in uw begeleidend schrijven om ons uit te spreken voor statiegeld.
Hoe graag wij dat ook zouden willen, het is bij nader onderzoek van uw blikje niet mogelijk gebleken. Het blikje dat u toestuurde was finaal platgetrapt en zeer moeilijk te ontkreukelen. Ook ontbrak het lipje en die zijn bij ons niet voldoende op voorraad om ook de recyclede blikjes te voorzien. En last but not least: bij laboratoriumonderzoek van het blikje werden er sporen van hondenpoep aangetroffen. Deze hondenpoep zat zodanig in de naden van het blikje dat zelfs na drie keer een grondige schoonmaak door juffrouw Jannie van de afdeling Schoonzuigen, de hondenpoep nog te ruiken was. Hoewel deze sporen de kleur van onze cola ten gunste zouden beïnvloeden, betwijfelen wij of het de smaak ten goede komt. We hebben dan ook besloten niet over te gaan tot statiegeld en hergebruik van onze blikjes.
Met vriendelijke groet,
de directie van Navrumo


Een vraag rijst bij me op. Waar zou een blikje, dat net iemands dorst gelest had en weer op weg naar de supermarkt was om statiegeld te vangen, een hond tegenkomen die in zo’n blikje zijn behoefte zou doen?

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel Zenderstreeknieuws 8 november 2017

IJsselsteiners werken hard aan klimaatneutrale stad

"De liefde bindt ons", grapt Henk de Groot. Die liefde is dan wel de liefde voor een klimaatneutraal IJsselstein. Het enthousiaste burgerinitiatief, dat actief is onder de naam Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein, wil alle duurzame activiteiten en ideeën zichtbaar maken, bundelen en uitbreiden. "Zodat iedereen ervan kan profiteren en mee kan doen."

Lees meer...

Energiezuinig wonen in uw VvE

logo energielabelInformatieavond op 6 november door U-Thuis:
Meer woningeigenaren in de regio maken hun huis energiezuiniger, en ook de interesse hiervoor onder leden van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) groeit – en terecht: duurzame maatregelen verhogen het wooncomfort en hebben een steeds beter financieel rendement.

Lees meer...