Actueel

10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

Het Groen Café IJsselstein is een terugkerende samenwerking van Eetbaar IJsselstein met de Bijenvereniging IJsselstein, de Wijktuin Achterveld, Groei&Bloei en Klimaatneutraal IJsselstein. Het eerstvolgende Groen Café is op zondag 10 maart van 17.00 tot 19.00 uur in Wijkcentrum Xperience aan het Teenschillerpad 2. Het thema van deze keer is: Stekken & Zaaien.

Read more: 10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie IJsselstein schoon

Tegel eruit, plant erin! Op 23 maart van 10.00 tot 15.00 uur bij de Intratuin IJsselstein/Benschop. Net als vorig jaar verzorgt Klimaatneutraal IJsselstein samen met andere partijen deze leuke landelijke activteit van groei.nl Bij het inleveren van één tegel ontvang je twee gratis planten! 

Read more: 23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie...

Actie Ecomunt van start!

Op de duurzaamheidsmarkt in oktober 2018 introduceerden we de ecomunt. Dat werd goed ontvangen en we beloofden er in 2019 mee door te gaan. En nu zijn er twee winkeliers die aftrappen met een leuke actie in februari. Een restaurant gaat vanaf maart ook meedoen en we zien uit naar andere ondernemers die ook graag aanhaken. 

Read more: Actie Ecomunt van start!

Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

Onze kerstbomenlogeerpartij is begonnen. Op twee zaterdagen begin januari (2019) verzamelden KNIJ-ers en inwoners van IJsselstein zich om samen de bomen in te graven. Kleine bomen en grotere bomen, kleine mensen en grote mensen! We kregen veel enthousiaste reacties..

Read more: Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

Aan de groene westrand van IJsselstein woont Henk, gepensioneerd elektrotechnicus en uitvinder. Ontwerper, zal hij zelf liever zeggen. Als je binnenstapt bij Henk, zie je meteen dat hier een vindingrijk persoon woont.

De trap in de hal is ook een schoenenrek, met een eigen tree/bak voor laarzen, pumps, sloffen, enz. In de kamer zien we een lage kast, zelf gemaakt van de resten van het laminaat voor de vloer. En, op het uiteinde van een bureau, een speciale lamp en gereedschap, zodat Henk elk moment kan werken aan een van zijn projecten.

Wat kunnen wij gewone IJsselsteiners leren van deze man? Op de eerste plaats, dat het echt mogelijk is je (eigen) huis energieneutraal te maken. Henk legde zijn eigen vloerverwarming en warmtepompinstallatie aan. Samen met de 16 zonnepanelen, die hij in de loop van 10, 12 jaar heeft aangeschaft, zorgen deze installaties voor 80% van de energie die hij, zijn vrouw en hun twee katten afgelopen jaar verbruikten. Volgend jaar verwacht hij de 100% te halen. Maar eerlijk is eerlijk, dit kan ook doordat Henk een aantal eigen oplossingen heeft bedacht, die maken dat zijn warmtepomp en vloerverwarming een extra hoog rendement halen.

Om een tipje van de sluier te lichten: Henk legde zijn vloerverwarming op een isolatielaag van polyethyleen, met daarop een warmte-reflecterende laagje. Henk: “Installateurs zijn gewend de verwarming in te frezen in het beton. Dat is niet zo efficiënt, want zo wordt een deel van de warmte door het beton naar de muren geleid, en van daar de grond in.” Zijn oplossing is 3 cm hoog, ligt direct onder het laminaat, en geeft relatief veel warmte af. “Heel comfortabel,” zegt Henk, “nu ik wat ouder word, kan ik het waarderen dat ik snel warme voeten heb.”

Bent u al jaloers? U bent niet de enige. Henk heeft met zijn demomodelletje van de vloerverwarming-op-isolatielaag al meer mensen in IJsselstein geïnspireerd. Een aantal daarvan schijnt alvast een offerte voor vloerisolatie te hebben aangevraagd.

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfortlogo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...