groen GROEN    

  

   wonen WONEN     

  

   werken WERKEN    

 

  en meer ..en MEER

Actueel

Groen Café 16 december

Op zondag 16 december is er weer een gezellig en informatief Groen Café. Je kunt kennis maken met de voordelen van seizoensgroenten, een kop soep met wat lekkers eten (tegen kleine vergoeding) en bijpraten met andere bezoekers. 

Read more: Groen Café 16 december

Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in IJsselstein!

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) biedt, samen met de gemeente IJsselstein, de gelegenheid om uw kerstboom buiten te laten ‘overzomeren’ in IJsselstein, zodat u deze de voor het volgende kerstfeest weer kunt hergebruiken. Er is een terrein gevonden, waar de komende jaren kerstbomen kunnen logeren.

Read more: Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in...

Dag van duurzaamheid The Movie

Op de dag van de duurzaamheid, 12 oktober 2018, zijn video-opnamen gemaakt die we hier graag delen. Wat zien we voorbij komen? Gezellige en informatieve gesprekken, de ecomunt, Minima de Duurzaamheidskoninging en nog veel meer. Een mooie sfeerimpressie door Aaliyah. 

Read more: Dag van duurzaamheid The Movie

Doe mee, plant een hartje!

Krokusbolletjes, geplant in de vorm van een hartje. Het kan, gewoon in IJsselstein! Doe je mee? Een leuke spontane activiteit, waarbij IJsselstein een stukje mooier wordt, met een groot verrassingseffect.Want in maart komen kleurige hartjes tevoorschijn!

Read more: Doe mee, plant een hartje!

Aan de groene westrand van IJsselstein woont Henk, gepensioneerd elektrotechnicus en uitvinder. Ontwerper, zal hij zelf liever zeggen. Als je binnenstapt bij Henk, zie je meteen dat hier een vindingrijk persoon woont.

De trap in de hal is ook een schoenenrek, met een eigen tree/bak voor laarzen, pumps, sloffen, enz. In de kamer zien we een lage kast, zelf gemaakt van de resten van het laminaat voor de vloer. En, op het uiteinde van een bureau, een speciale lamp en gereedschap, zodat Henk elk moment kan werken aan een van zijn projecten.

Wat kunnen wij gewone IJsselsteiners leren van deze man? Op de eerste plaats, dat het echt mogelijk is je (eigen) huis energieneutraal te maken. Henk legde zijn eigen vloerverwarming en warmtepompinstallatie aan. Samen met de 16 zonnepanelen, die hij in de loop van 10, 12 jaar heeft aangeschaft, zorgen deze installaties voor 80% van de energie die hij, zijn vrouw en hun twee katten afgelopen jaar verbruikten. Volgend jaar verwacht hij de 100% te halen. Maar eerlijk is eerlijk, dit kan ook doordat Henk een aantal eigen oplossingen heeft bedacht, die maken dat zijn warmtepomp en vloerverwarming een extra hoog rendement halen.

Om een tipje van de sluier te lichten: Henk legde zijn vloerverwarming op een isolatielaag van polyethyleen, met daarop een warmte-reflecterende laagje. Henk: “Installateurs zijn gewend de verwarming in te frezen in het beton. Dat is niet zo efficiënt, want zo wordt een deel van de warmte door het beton naar de muren geleid, en van daar de grond in.” Zijn oplossing is 3 cm hoog, ligt direct onder het laminaat, en geeft relatief veel warmte af. “Heel comfortabel,” zegt Henk, “nu ik wat ouder word, kan ik het waarderen dat ik snel warme voeten heb.”

Bent u al jaloers? U bent niet de enige. Henk heeft met zijn demomodelletje van de vloerverwarming-op-isolatielaag al meer mensen in IJsselstein geïnspireerd. Een aantal daarvan schijnt alvast een offerte voor vloerisolatie te hebben aangevraagd.

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel Zenderstreeknieuws 8 november 2017

IJsselsteiners werken hard aan klimaatneutrale stad

"De liefde bindt ons", grapt Henk de Groot. Die liefde is dan wel de liefde voor een klimaatneutraal IJsselstein. Het enthousiaste burgerinitiatief, dat actief is onder de naam Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein, wil alle duurzame activiteiten en ideeën zichtbaar maken, bundelen en uitbreiden. "Zodat iedereen ervan kan profiteren en mee kan doen."

Lees meer...

Energiezuinig wonen in uw VvE

logo energielabelInformatieavond op 6 november door U-Thuis:
Meer woningeigenaren in de regio maken hun huis energiezuiniger, en ook de interesse hiervoor onder leden van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) groeit – en terecht: duurzame maatregelen verhogen het wooncomfort en hebben een steeds beter financieel rendement.

Lees meer...