Actueel

Jaaroverzicht 2018

Zijn wij de eersten met een jaaroverzicht? We zijn gaan inventariseren en noteren wat we allemaal hebben gedaan in 2018. Het is veel! Hieronder vind je een opsomming van alle onderwerpen, projecten en activiteiten, die door onze vrijwilligers zijn geïnitieerd of bedacht of uitgevoerd of ondersteund óf een mix van dit alles. 

Read more: Jaaroverzicht 2018

Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in IJsselstein!

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) biedt, samen met de gemeente IJsselstein, de gelegenheid om uw kerstboom buiten te laten ‘overzomeren’ in IJsselstein, zodat u deze de voor het volgende kerstfeest weer kunt hergebruiken. Er is een terrein gevonden, waar de komende jaren kerstbomen kunnen logeren.

Read more: Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in...

Dag van duurzaamheid The Movie

Op de dag van de duurzaamheid, 12 oktober 2018, zijn video-opnamen gemaakt die we hier graag delen. Wat zien we voorbij komen? Gezellige en informatieve gesprekken, de ecomunt, Minima de Duurzaamheidskoninging en nog veel meer. Een mooie sfeerimpressie door Aaliyah. 

Read more: Dag van duurzaamheid The Movie

Doe mee, plant een hartje!

Krokusbolletjes, geplant in de vorm van een hartje. Het kan, gewoon in IJsselstein! Doe je mee? Een leuke spontane activiteit, waarbij IJsselstein een stukje mooier wordt, met een groot verrassingseffect.Want in maart komen kleurige hartjes tevoorschijn!

Read more: Doe mee, plant een hartje!

Zaterdagmiddag. Goedgehumeurd loop ik het Utrechtse pand uit. Het regent en ik krijg er meteen de smoor in. Als ook nog de rits van mijn regenbroek hapert en mijn handschoenen weigeren aan mijn vingers plaats te nemen, gaat het helemaal bergafwaarts met mijn humeur.

Eenmaal op de fiets naar IJsselstein, haal ik een paar keer diep adem om de zure frons van mijn gezicht te halen. Ik moet denken aan mijn goede voornemen na de aanschaf van mijn elektrische fiets. Ik neem veel minder de auto, maar val daarmee ook ten prooi aan het Nederlandse klimaat. Ik zie dat ik niet de enige prooi ben, als ik met regelmaat door de regen fiets. Ik vraag me af of ‘zure regen’ op al die prooien niet béter van toepassing zou zijn. Mijn fietsspiegeltje heb ik verwijderd; ik wil niet continu geconfronteerd worden met zo’n zuur gezicht in de regen. Dus mijn voornemen was om ondanks de regen toch te blijven lachen. Of op zijn minst een glimlachje.


Goed doorademen en de mantra van mijn voornemen blijkt vandaag echter niet afdoende. Het roer moet drastischer om. Maar hoe? Ineens doemt een herinnering op aan 50 jaar geleden. Zure regen is dan nog geen begrip. Na de kerk stappen we de auto in. Mijn vader is in opperbeste stemming, omdat zijn zonden weer vergeven zijn. En dan… gaat hij toeteren en zwaaien. Naar iedere willekeurige voorbijgaande auto of fietser. Er klinkt in koor een afkeurend “Papáááá!” vanaf de achterbank, maar al gauw zwaaien we allemaal enthousiast mee.


Op het traject Utrecht-IJsselstein - geheel in de regen – komt er een steeds grotere big smile op mijn gezicht, want iedere willekeurige voorbijganger krijgt van mij een uitbundig “Góeiedág!!” en een opgestoken hand. Aangekomen in IJsselstein bekrachtig ik mijn teruggekeerde goede humeur nog even met een bosje gerbera’s. Hun zoete geur opsnuivend vraag me af: zouden die nou ook zo’n last hebben van regenzuur?

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfortlogo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...