Actueel

Jaaroverzicht 2018

Zijn wij de eersten met een jaaroverzicht? We zijn gaan inventariseren en noteren wat we allemaal hebben gedaan in 2018. Het is veel! Hieronder vind je een opsomming van alle onderwerpen, projecten en activiteiten, die door onze vrijwilligers zijn geïnitieerd of bedacht of uitgevoerd of ondersteund óf een mix van dit alles. 

Read more: Jaaroverzicht 2018

Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in IJsselstein!

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) biedt, samen met de gemeente IJsselstein, de gelegenheid om uw kerstboom buiten te laten ‘overzomeren’ in IJsselstein, zodat u deze de voor het volgende kerstfeest weer kunt hergebruiken. Er is een terrein gevonden, waar de komende jaren kerstbomen kunnen logeren.

Read more: Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in...

Dag van duurzaamheid The Movie

Op de dag van de duurzaamheid, 12 oktober 2018, zijn video-opnamen gemaakt die we hier graag delen. Wat zien we voorbij komen? Gezellige en informatieve gesprekken, de ecomunt, Minima de Duurzaamheidskoninging en nog veel meer. Een mooie sfeerimpressie door Aaliyah. 

Read more: Dag van duurzaamheid The Movie

Doe mee, plant een hartje!

Krokusbolletjes, geplant in de vorm van een hartje. Het kan, gewoon in IJsselstein! Doe je mee? Een leuke spontane activiteit, waarbij IJsselstein een stukje mooier wordt, met een groot verrassingseffect.Want in maart komen kleurige hartjes tevoorschijn!

Read more: Doe mee, plant een hartje!

 

Jaarwisseling 1966. Ik ben 6 jaar en mag voor het eerst mee naar buiten. Niet achter de ruiten kijken, maar écht méé náár buíten!!! Whooow! Lang duurt mijn opwinding echter niet. Bij de eerste de beste gillende keukenmeid, die rond mijn voeten angstaanjagend vuurspuwt, duik ik met mijn rug tegen de garagedeur. Daar blijf ik stokstijf staan tot iedereen uitgeknald is.

De vijftig jaarwisselingen erna aanschouw ik het vuurwerk alleen nog maar van achter het raam. Op die manier hoop ik mezelf het risico te besparen één van de jaarlijkse elfduizend incidenten te worden.
Vijftig nieuwjaarsdagen lang hoor ik de nieuwjaarsvisite hun verontwaardiging uitspreken als ze horen voor hoeveel miljoenen aan vuurwerk weer de lucht in is geschoten. Toch gaat voor steeds meer geld de lucht in. En van een steeds zwaarder kaliber. U kent de gevaren inmiddels wel: niet alleen de verminkte ogen of handen en blijvende gehoorschade, maar ook fijnstof dat menig longpatiënt het leven nog benauwder maakt of ontneemt.
Het is 1 december 2017. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid bevraagt premier Mark Rutte op het vuurwerkbeleid en zijn antwoord luidt ontwijkend: "Technisch is het onmogelijk om nog een wetswijziging door te voeren. Ik moet eerst overleggen met het kabinet." Meneer Rutte, had u dat niet al minstens een half jaartje eerder moeten doen?! Van mij hoeft het niet, dat vuurwerk. Net als voor 61 procent van de Nederlanders.
Alternatief: wat klimaatneutrale mooie pijlen vanaf het Podium of de Gerbrandytoren. Dat mogen de mensen afsteken die echt niet zonder kunnen. Mits ze wel eerst een veiligheidscursusje volgen. Liever nog zie ik een hipper soort oplossing: vuurwerk vanaf je televisie, tablet of mobieltje. Want zeg nou eerlijk: vuurwerk is toch hopeloos ouderwets. Zó 2017! Het enige gevaar dat ik loop bij tv-vuurwerk is dat mijn man gaat zappen.
Laten we de vuurwerkdiscussie dus nu alvast starten! Teken de petitie Veilig Vuurwerk IJsselstein op petities.nl. Eind 2018 heeft Rutte de wet dan hopelijk wél op orde.

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfortlogo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...