Actueel

10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

Het Groen Café IJsselstein is een terugkerende samenwerking van Eetbaar IJsselstein met de Bijenvereniging IJsselstein, de Wijktuin Achterveld, Groei&Bloei en Klimaatneutraal IJsselstein. Het eerstvolgende Groen Café is op zondag 10 maart van 17.00 tot 19.00 uur in Wijkcentrum Xperience aan het Teenschillerpad 2. Het thema van deze keer is: Stekken & Zaaien.

Read more: 10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie IJsselstein schoon

Tegel eruit, plant erin! Op 23 maart van 10.00 tot 15.00 uur bij de Intratuin IJsselstein/Benschop. Net als vorig jaar verzorgt Klimaatneutraal IJsselstein samen met andere partijen deze leuke landelijke activteit van groei.nl Bij het inleveren van één tegel ontvang je twee gratis planten! 

Read more: 23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie...

Actie Ecomunt van start!

Op de duurzaamheidsmarkt in oktober 2018 introduceerden we de ecomunt. Dat werd goed ontvangen en we beloofden er in 2019 mee door te gaan. En nu zijn er twee winkeliers die aftrappen met een leuke actie in februari. Een restaurant gaat vanaf maart ook meedoen en we zien uit naar andere ondernemers die ook graag aanhaken. 

Read more: Actie Ecomunt van start!

Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

Onze kerstbomenlogeerpartij is begonnen. Op twee zaterdagen begin januari (2019) verzamelden KNIJ-ers en inwoners van IJsselstein zich om samen de bomen in te graven. Kleine bomen en grotere bomen, kleine mensen en grote mensen! We kregen veel enthousiaste reacties..

Read more: Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

...om de klimaatverandering tegen te gaan

Zat ik zomaar opeens in de klankbordgroep Duurzaamheid van de gemeente. Ongeveer twintig personen waren uitgenodigd door de wethouder. Ik dus ook.
Alle politieke partijen mochten meepraten, maar ook de werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein was goed vertegenwoordigd.
De wethouder stelde in het begin, dat de gemeente duurzaamheid vooral ziet als CO2reductie. Duurzaamheid is vooral zorgen dat het klimaat niet al te veel verandert.


De politici waren natuurlijk erg onder de indruk wat vrijwilligers wisten te realiseren. De website www.klimaatneutraalijsselstein.nl kreeg veel complimenten en ook deze wekelijkse column in de Zenderstreeknieuws vonden alle aanwezigen heel belangrijk. Veel lof ook voor de ambtenaar met duurzaamheid in zijn pakket.
In de beperkte tijd die hij heeft, wist hij afgelopen jaar toch mooi de gezamenlijke aankoop van zonnepanelen tot een groot succes te maken.
In IJsselstein zijn relatief veel zonnepanelen op die manier gekocht. Wat in 2017 enigszins tegenviel was de belangstelling voor woningisolatie, waar hij ook verantwoordelijk voor was.
Het helpen van huiseigenaren bij woningisolatie zal in 2018 extra aandacht krijgen, is zijn voornemen, maar de wethouder vindt dat ook.
Met elkaar realiseerden we ons in die klankbordgroep, dat we toch veel van die ambtenaar vragen. In ongeveer een halve baan moet hij het gehele duurzaamheidsbeleid en dus ook de energietransitie van IJsselstein voorbereiden, organiseren, begeleiden, aansturen, faciliteren, coördineren, stimuleren, enthousiasmeren, initiëren, en laten uitvoeren.
Omdat hij in de ambtelijke organisatie werkt, moet hij ook nog eens heel veel beleidsstukken schrijven.
Om dit alles te bereiken moet hij veel mensen kennen en in mensen en groepen met elkaar in contact brengen.
Zo overlegt hij regelmatig met de Duurzaamheidskring van bedrijven in IJsselstein, de werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein, Energie-U, het Groenplatform en energieambassadeurs.
En natuurlijk moet hij ook nog eens de wethouder tevreden houden.
Toch een raar idee, dat elke politieke partij zegt, een goed klimaatbeleid in IJsselstein van levensbelang is.
En dat we dit geheel afhankelijk maken van een halve ambtenaar en enthousiaste vrijwilligers.
Laten we hopen dat in de collegeonderhandelingen de partijen meer willen doen om klimaatverandering te verminderen. Zoals ze ons beloofd hebben in de verkiezingscampagne.

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfortlogo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...