Actueel

10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

Het Groen Café IJsselstein is een terugkerende samenwerking van Eetbaar IJsselstein met de Bijenvereniging IJsselstein, de Wijktuin Achterveld, Groei&Bloei en Klimaatneutraal IJsselstein. Het eerstvolgende Groen Café is op zondag 10 maart van 17.00 tot 19.00 uur in Wijkcentrum Xperience aan het Teenschillerpad 2. Het thema van deze keer is: Stekken & Zaaien.

Read more: 10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie IJsselstein schoon

Tegel eruit, plant erin! Op 23 maart van 10.00 tot 15.00 uur bij de Intratuin IJsselstein/Benschop. Net als vorig jaar verzorgt Klimaatneutraal IJsselstein samen met andere partijen deze leuke landelijke activteit van groei.nl Bij het inleveren van één tegel ontvang je twee gratis planten! 

Read more: 23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie...

Actie Ecomunt van start!

Op de duurzaamheidsmarkt in oktober 2018 introduceerden we de ecomunt. Dat werd goed ontvangen en we beloofden er in 2019 mee door te gaan. En nu zijn er twee winkeliers die aftrappen met een leuke actie in februari. Een restaurant gaat vanaf maart ook meedoen en we zien uit naar andere ondernemers die ook graag aanhaken. 

Read more: Actie Ecomunt van start!

Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

Onze kerstbomenlogeerpartij is begonnen. Op twee zaterdagen begin januari (2019) verzamelden KNIJ-ers en inwoners van IJsselstein zich om samen de bomen in te graven. Kleine bomen en grotere bomen, kleine mensen en grote mensen! We kregen veel enthousiaste reacties..

Read more: Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

Het zal u ongetwijfeld niet ontgaan zijn. Een paar weken geleden gingen bij Marnemoende enkele botenloodsen in vlammen op.
De oorzaak was waarschijnlijk kortsluiting, ontstaan tijdens werkzaamheden aan de zonnepanelen op het dak. Gelukkig vielen er geen doden of gewonden, maar het is toch behoorlijke pech voor de getroffen eigenaren en de installateurs. En het is ook jammer voor het imago van zonnepanelen.
Tenminste, bezien vanuit de mensen die in dit ongeluk een bevestiging zien van hun afkeer van zonnepanelen.

Nu wilde ik het in deze columns eigenlijk niet hebben over zonnepanelen. Ik wil schrijven over kleine aanpassingen die helpen energiezuiniger te leven, ook voor wie geen duizenden euro's te besteden heeft. Voor een keer wijk ik van mijn voornemen af, want er zijn steeds meer regelingen die zonnepanelen voor iedereen dichterbij brengen.
Wie in een wijk met huurwoningen woont, kan via de woningcorporatie bijvoorbeeld aankloppen bij de firma Wocozon.
Vinden zij de daken in de wijk geschikt, dan kopen en monteren zij kosteloos de zonnepanelen.
De firma verdient namelijk als uitbater van de panelen en de huurder gaat minder betalen voor de verbruikte energie. Maar ook voor ongeschikte daken zijn er mogelijkheden.
De gemeente of een bedrijf kan een dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Belangstellenden kunnen investeren in die panelen en meeprofiteren van de opgewekte energie.
Een voorbeeld van zo'n initiatief is het project 'Buurtstroom' in Utrecht-Zuilen. Nog simpeler werkt 'Powerpeers' van Nuon.
Dat biedt een platform waarop deelnemers energie kunnen afnemen van onder andere particulieren die zonnepanelen bezitten. Waarom moeite doen om aan zoiets deel te nemen?
Zonne-energie is op termijn goedkoper en in elk geval véél schoner dan energie uit fossiele brandstoffen.
Wie moeite heeft met het uiterlijk en mogelijk brandgevaar van zonnepanelen, moet maar eens denken aan Tsjernobyl, de aardschokken in Groningen, lekkende olietankers, mijnongelukken…
En dan een keuze maken.

 

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfortlogo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...