Actueel

10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

Het Groen Café IJsselstein is een terugkerende samenwerking van Eetbaar IJsselstein met de Bijenvereniging IJsselstein, de Wijktuin Achterveld, Groei&Bloei en Klimaatneutraal IJsselstein. Het eerstvolgende Groen Café is op zondag 10 maart van 17.00 tot 19.00 uur in Wijkcentrum Xperience aan het Teenschillerpad 2. Het thema van deze keer is: Stekken & Zaaien.

Read more: 10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie IJsselstein schoon

Tegel eruit, plant erin! Op 23 maart van 10.00 tot 15.00 uur bij de Intratuin IJsselstein/Benschop. Net als vorig jaar verzorgt Klimaatneutraal IJsselstein samen met andere partijen deze leuke landelijke activteit van groei.nl Bij het inleveren van één tegel ontvang je twee gratis planten! 

Read more: 23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie...

Actie Ecomunt van start!

Op de duurzaamheidsmarkt in oktober 2018 introduceerden we de ecomunt. Dat werd goed ontvangen en we beloofden er in 2019 mee door te gaan. En nu zijn er twee winkeliers die aftrappen met een leuke actie in februari. Een restaurant gaat vanaf maart ook meedoen en we zien uit naar andere ondernemers die ook graag aanhaken. 

Read more: Actie Ecomunt van start!

Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

Onze kerstbomenlogeerpartij is begonnen. Op twee zaterdagen begin januari (2019) verzamelden KNIJ-ers en inwoners van IJsselstein zich om samen de bomen in te graven. Kleine bomen en grotere bomen, kleine mensen en grote mensen! We kregen veel enthousiaste reacties..

Read more: Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

Laatst ontvingen we als werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein een groene oorkonde van D66.
Natuurlijk leuk om te horen dat het enthousiasme en kwaliteit van ons platform gezien wordt.
Ieder van onze werkgroep brengt weer op een andere manier een bevlogene duurzame beweging op gang.


Zijn de overige initiatieven dan minder duurzaam bezig? Ik vind het juist geweldig wat zij doen. Wat is dan eigenlijk duurzaam? Ik ben blij dat ik niet over die oorkonde heb hoeven beslissen, want wie is duurzamer, iemand die de kraan dicht doet tijdens het tandenpoetsen en zijn afval scheidt, of iemand die zonnepanelenweides aanlegt?

Als ik echt zou moeten kiezen? Ik ga in mijn gedachten een rondje IJsselstein en denk aan prachtige mensen, een duurzaamheidsexpert die wereldwijd landen helpt de transitie neer te zetten, het Groenplatform die zich zo sterk inzetten voor het behoud van gezond groen, de longen in de stad. Aan pionier Hans Lappee, die duurzaamheid binnen de politiek en gemeente op de kaart zette toen het woord nog amper bestond, werd uitgelachen om het woord ‘biodiversiteit’ en mooie eetbare siertuinen in het openbaar groen heeft aangelegd. Ik heb nog nooit met hem getandenpoetst, dus geen idee of hij de kraan dichtdraait tijdens het poetsen.

Ik word steeds blijer tijdens mijn rondje in gedachten door IJsselstein. Wauw, er zijn toch best veel mooie mensen die ieder op hun eigen manier een bijdrage leveren aan het geheel. Hoe groot of klein het ook is. Ook van die mooie maar onopvallende IJsselsteiners, die er niet zo veel over praten, maar het gewoon leven. Gewoon vanzelfsprekend kiezen voor respectvol met de aarde omgaan en keuzes maken die het minst belastend zijn. En als je het zou benoemen, hun schouders ophalen en zeggen, ‘waarom niet?’

En als ik toch zou moeten kiezen uit al die IJsselsteiners? Hmmm…
Ik denk dat het juist om die gezamenlijke beweging gaat. Ieder zijn eigen ding.
Ik zal Hans Lappee toch eens vragen of hij ook de kraan dicht draait bij het tandenpoetsen.

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfortlogo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...