groen GROEN    

  

   wonen WONEN     

  

   werken WERKEN    

 

  en meer ..en MEER

Actueel

Groen Café 16 december

Op zondag 16 december is er weer een gezellig en informatief Groen Café. Je kunt kennis maken met de voordelen van seizoensgroenten, een kop soep met wat lekkers eten (tegen kleine vergoeding) en bijpraten met andere bezoekers. 

Read more: Groen Café 16 december

Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in IJsselstein!

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) biedt, samen met de gemeente IJsselstein, de gelegenheid om uw kerstboom buiten te laten ‘overzomeren’ in IJsselstein, zodat u deze de voor het volgende kerstfeest weer kunt hergebruiken. Er is een terrein gevonden, waar de komende jaren kerstbomen kunnen logeren.

Read more: Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in...

Dag van duurzaamheid The Movie

Op de dag van de duurzaamheid, 12 oktober 2018, zijn video-opnamen gemaakt die we hier graag delen. Wat zien we voorbij komen? Gezellige en informatieve gesprekken, de ecomunt, Minima de Duurzaamheidskoninging en nog veel meer. Een mooie sfeerimpressie door Aaliyah. 

Read more: Dag van duurzaamheid The Movie

Doe mee, plant een hartje!

Krokusbolletjes, geplant in de vorm van een hartje. Het kan, gewoon in IJsselstein! Doe je mee? Een leuke spontane activiteit, waarbij IJsselstein een stukje mooier wordt, met een groot verrassingseffect.Want in maart komen kleurige hartjes tevoorschijn!

Read more: Doe mee, plant een hartje!

Laatst ontvingen we als werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein een groene oorkonde van D66.
Natuurlijk leuk om te horen dat het enthousiasme en kwaliteit van ons platform gezien wordt.
Ieder van onze werkgroep brengt weer op een andere manier een bevlogene duurzame beweging op gang.


Zijn de overige initiatieven dan minder duurzaam bezig? Ik vind het juist geweldig wat zij doen. Wat is dan eigenlijk duurzaam? Ik ben blij dat ik niet over die oorkonde heb hoeven beslissen, want wie is duurzamer, iemand die de kraan dicht doet tijdens het tandenpoetsen en zijn afval scheidt, of iemand die zonnepanelenweides aanlegt?

Als ik echt zou moeten kiezen? Ik ga in mijn gedachten een rondje IJsselstein en denk aan prachtige mensen, een duurzaamheidsexpert die wereldwijd landen helpt de transitie neer te zetten, het Groenplatform die zich zo sterk inzetten voor het behoud van gezond groen, de longen in de stad. Aan pionier Hans Lappee, die duurzaamheid binnen de politiek en gemeente op de kaart zette toen het woord nog amper bestond, werd uitgelachen om het woord ‘biodiversiteit’ en mooie eetbare siertuinen in het openbaar groen heeft aangelegd. Ik heb nog nooit met hem getandenpoetst, dus geen idee of hij de kraan dichtdraait tijdens het poetsen.

Ik word steeds blijer tijdens mijn rondje in gedachten door IJsselstein. Wauw, er zijn toch best veel mooie mensen die ieder op hun eigen manier een bijdrage leveren aan het geheel. Hoe groot of klein het ook is. Ook van die mooie maar onopvallende IJsselsteiners, die er niet zo veel over praten, maar het gewoon leven. Gewoon vanzelfsprekend kiezen voor respectvol met de aarde omgaan en keuzes maken die het minst belastend zijn. En als je het zou benoemen, hun schouders ophalen en zeggen, ‘waarom niet?’

En als ik toch zou moeten kiezen uit al die IJsselsteiners? Hmmm…
Ik denk dat het juist om die gezamenlijke beweging gaat. Ieder zijn eigen ding.
Ik zal Hans Lappee toch eens vragen of hij ook de kraan dicht draait bij het tandenpoetsen.

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel Zenderstreeknieuws 8 november 2017

IJsselsteiners werken hard aan klimaatneutrale stad

"De liefde bindt ons", grapt Henk de Groot. Die liefde is dan wel de liefde voor een klimaatneutraal IJsselstein. Het enthousiaste burgerinitiatief, dat actief is onder de naam Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein, wil alle duurzame activiteiten en ideeën zichtbaar maken, bundelen en uitbreiden. "Zodat iedereen ervan kan profiteren en mee kan doen."

Lees meer...

Energiezuinig wonen in uw VvE

logo energielabelInformatieavond op 6 november door U-Thuis:
Meer woningeigenaren in de regio maken hun huis energiezuiniger, en ook de interesse hiervoor onder leden van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) groeit – en terecht: duurzame maatregelen verhogen het wooncomfort en hebben een steeds beter financieel rendement.

Lees meer...