Actueel

Met gemak een sedumdak!

Heb je een schuurtje? Of heb je een plat dak op je huis of op een uitbouw? Check dan eens of het dak geschikt is voor sedumplantjes. Want als dat zo is, dan kun je nu meedoen met een actie waarmee je je omgeving groener, duurzamer en klimaatbestendiger maakt!

Read more: Met gemak een sedumdak!

Zonnepanelen voor MKB in de Lopikerwaard

Ook bedrijven kunnen meedoen met zonnepanelenacties. Niet alleen met Buurtstroom De Oever in IJsselstein. De wat grotere MKB bedrijven krijgen hun eigen project voor inkoop van zonnepanelen in de Lopikerwaard. 

Read more: Zonnepanelen voor MKB in de Lopikerwaard

Zonnepanelen voor iedereen, doe mee!

Buurstroom is investeren in zonnepanelen, voor iedereen in IJsselstein! Geen eigen dak of je dak is niet geschikt? Op sporthal De Over komen zonnepanelen. De infoavond werd goed bezocht. 

Read more: Zonnepanelen voor iedereen, doe mee!

Inspiratiemails van wij van KNIJ

Wil je geen nieuwtjes van ons meer missen? Inspiratie gezocht? Schrijf je dan in voor onse inspiratiemails. Dan ontvang je ongeveer 6 keer per jaar een informatieve en inspirerende email van ons.

Read more: Inspiratiemails van wij van KNIJ

In deze column moet het natuurlijk gaan over het werken aan een klimaatneutraal IJsselstein. Maar toch wil ik ook iets over mezelf vertellen want ook klimaatneutraal begint bij jezelf. Ik heet Henk en ik heb nog weinig haren, die bovendien erg kort zijn. Zo weinig en zo kort, dat ik ze niet uitgebreid hoef te wassen. Verderop leest u waarom ik deze ontboezeming doe.


Enkele jaren geleden waren we op een camping in het Sauerland. Om een warme douche te gebruiken moest je een muntje kopen bij de receptie die regelmatig dicht was. Dat was ingewikkeld; letten op de tijden terwijl je op vakantie bent. Dus ‘s ochtends behielp ik mij met een koude douche. Ik merkte dat een koude douche me wel goed deed. Het water was weliswaar koud, maar nadat ik me afgedroogd had, voelde ik me flink opgefrist.


Weer thuisgekomen zette ik de gewoonte van de vakantie door. Op de tv was een programma over Wim Hof - de ‘Iceman’ - die door training en ademhalingsoefeningen goed tegen kou kan. Een uurtje in een bak met ijs liggen was geen probleem voor hem en hij heeft diverse kouderecords op zijn naam staan. En ik hoorde meer verhalen. Dat je je kunt wapenen tegen kou en dat je dan gezond bruin vet aanmaakt. Kortom koud douchen is dus heel gezond. En nog belangrijker, ik voelde me er ook goed bij. Niet tijdens het douchen, maar wel erna. Mijn korte haren hoef ik niet warm te wassen, dat scheelt.


Als je koud doucht, bespaar je als persoon per jaar 10.000 l warm water en 180 kg CO2. Een warme douche kost per keer ongeveer € 0,30. Dan verdien je in een heel jaar toch mooi € 100. Alleen voor gekke Henkie zou dit een belangrijke reden zijn. Maar voor mij is het veel belangrijker, dat het mij verkwikt, dat het gezond is en dat ik op die manier toch een kleine bijdrage lever aan een klimaatneutraal IJsselstein.
Waarschijnlijk heb ik niet kunnen overtuigen om koud te gaan douchen en blijf ik voor u gekke Henkie. Maar gekke Henkie voelt zich er goed bij. Misschien is de naderende zomerperiode een mooi moment om het eens te proberen.

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan in en geef je voorkeur aan:

Inschrijven Inspiratiemails

Ͽ Ecomunt in IJsselstein

ecomunt 1

Dé IJsselsteinse voordeelmunt voor duurzame aankopen! De ontvangen munten kun je bij elke deelnemende ondernemer inleveren voor korting op duurzame producten.

Lees meer...

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfort logo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...