Actueel

Jaaroverzicht 2018

Zijn wij de eersten met een jaaroverzicht? We zijn gaan inventariseren en noteren wat we allemaal hebben gedaan in 2018. Het is veel! Hieronder vind je een opsomming van alle onderwerpen, projecten en activiteiten, die door onze vrijwilligers zijn geïnitieerd of bedacht of uitgevoerd of ondersteund óf een mix van dit alles. 

Read more: Jaaroverzicht 2018

Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in IJsselstein!

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) biedt, samen met de gemeente IJsselstein, de gelegenheid om uw kerstboom buiten te laten ‘overzomeren’ in IJsselstein, zodat u deze de voor het volgende kerstfeest weer kunt hergebruiken. Er is een terrein gevonden, waar de komende jaren kerstbomen kunnen logeren.

Read more: Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in...

Dag van duurzaamheid The Movie

Op de dag van de duurzaamheid, 12 oktober 2018, zijn video-opnamen gemaakt die we hier graag delen. Wat zien we voorbij komen? Gezellige en informatieve gesprekken, de ecomunt, Minima de Duurzaamheidskoninging en nog veel meer. Een mooie sfeerimpressie door Aaliyah. 

Read more: Dag van duurzaamheid The Movie

Doe mee, plant een hartje!

Krokusbolletjes, geplant in de vorm van een hartje. Het kan, gewoon in IJsselstein! Doe je mee? Een leuke spontane activiteit, waarbij IJsselstein een stukje mooier wordt, met een groot verrassingseffect.Want in maart komen kleurige hartjes tevoorschijn!

Read more: Doe mee, plant een hartje!

In deze column moet het natuurlijk gaan over het werken aan een klimaatneutraal IJsselstein. Maar toch wil ik ook iets over mezelf vertellen want ook klimaatneutraal begint bij jezelf. Ik heet Henk en ik heb nog weinig haren, die bovendien erg kort zijn. Zo weinig en zo kort, dat ik ze niet uitgebreid hoef te wassen. Verderop leest u waarom ik deze ontboezeming doe.


Enkele jaren geleden waren we op een camping in het Sauerland. Om een warme douche te gebruiken moest je een muntje kopen bij de receptie die regelmatig dicht was. Dat was ingewikkeld; letten op de tijden terwijl je op vakantie bent. Dus ‘s ochtends behielp ik mij met een koude douche. Ik merkte dat een koude douche me wel goed deed. Het water was weliswaar koud, maar nadat ik me afgedroogd had, voelde ik me flink opgefrist.


Weer thuisgekomen zette ik de gewoonte van de vakantie door. Op de tv was een programma over Wim Hof - de ‘Iceman’ - die door training en ademhalingsoefeningen goed tegen kou kan. Een uurtje in een bak met ijs liggen was geen probleem voor hem en hij heeft diverse kouderecords op zijn naam staan. En ik hoorde meer verhalen. Dat je je kunt wapenen tegen kou en dat je dan gezond bruin vet aanmaakt. Kortom koud douchen is dus heel gezond. En nog belangrijker, ik voelde me er ook goed bij. Niet tijdens het douchen, maar wel erna. Mijn korte haren hoef ik niet warm te wassen, dat scheelt.


Als je koud doucht, bespaar je als persoon per jaar 10.000 l warm water en 180 kg CO2. Een warme douche kost per keer ongeveer € 0,30. Dan verdien je in een heel jaar toch mooi € 100. Alleen voor gekke Henkie zou dit een belangrijke reden zijn. Maar voor mij is het veel belangrijker, dat het mij verkwikt, dat het gezond is en dat ik op die manier toch een kleine bijdrage lever aan een klimaatneutraal IJsselstein.
Waarschijnlijk heb ik niet kunnen overtuigen om koud te gaan douchen en blijf ik voor u gekke Henkie. Maar gekke Henkie voelt zich er goed bij. Misschien is de naderende zomerperiode een mooi moment om het eens te proberen.

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfortlogo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...