Actueel

Actie tegel eruit groot succes

Conclusie van de actie Tegel eruit, Plant erin: Maar liefst 225 tegels ingeleverd! Een stuk meer dan vorig jaar. De medewerkers van Intratuin IJsselstein waren verbaasd over de grote toeloop. Vrijwilligers van KNIJ, D66, GroenLinks en LDIJ waren er om alles in goede banen te leiden. Onze MAS stagiair Jasper Dijkstra heeft zijn stage bij ons afgerond en ons super goed geholpen.

Read more: Actie tegel eruit groot succes

Brood-Nodig in landelijke finale

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Dit motto lijkt per uitstek van toepassing op het succes van Minder verpakkingen BROOD-NODIG uit IJsselstein. Dit burgerinitiatief probeert mensen te stimuleren om hun brood bij de bakker of de supermarkt niet in plastic te laten verpakken, maar in een (zelf meegebrachte) katoenen broodzak.

Read more: Brood-Nodig in landelijke finale

17 april: Interactieve lezing ‘Van bodem naar bord’

Biologisch boerin Monique van der Laan neemt ons in een interactieve lezing mee in de wonderlijke rijke wereld van de basis van onze voeding; de bodem en alle kleine beestjes. Steeds vaker ziet ze tijdens het maken van zuivelproducten overeenkomsten tussen het bodemleven en de kwaliteit van onze voeding.

Read more: 17 april: Interactieve lezing ‘Van bodem naar...

Actie Ecomunt van start!

Op de duurzaamheidsmarkt in oktober 2018 introduceerden we de ecomunt. Dat werd goed ontvangen en we beloofden er in 2019 mee door te gaan. In februari startten we met twee winkeliers en nu, in maart doen zes ondernemers al mee. En dat worden er meer!  We zien uit naar andere ondernemers die ook graag aanhaken. 

Read more: Actie Ecomunt van start!

In deze column moet het natuurlijk gaan over het werken aan een klimaatneutraal IJsselstein. Maar toch wil ik ook iets over mezelf vertellen want ook klimaatneutraal begint bij jezelf. Ik heet Henk en ik heb nog weinig haren, die bovendien erg kort zijn. Zo weinig en zo kort, dat ik ze niet uitgebreid hoef te wassen. Verderop leest u waarom ik deze ontboezeming doe.


Enkele jaren geleden waren we op een camping in het Sauerland. Om een warme douche te gebruiken moest je een muntje kopen bij de receptie die regelmatig dicht was. Dat was ingewikkeld; letten op de tijden terwijl je op vakantie bent. Dus ‘s ochtends behielp ik mij met een koude douche. Ik merkte dat een koude douche me wel goed deed. Het water was weliswaar koud, maar nadat ik me afgedroogd had, voelde ik me flink opgefrist.


Weer thuisgekomen zette ik de gewoonte van de vakantie door. Op de tv was een programma over Wim Hof - de ‘Iceman’ - die door training en ademhalingsoefeningen goed tegen kou kan. Een uurtje in een bak met ijs liggen was geen probleem voor hem en hij heeft diverse kouderecords op zijn naam staan. En ik hoorde meer verhalen. Dat je je kunt wapenen tegen kou en dat je dan gezond bruin vet aanmaakt. Kortom koud douchen is dus heel gezond. En nog belangrijker, ik voelde me er ook goed bij. Niet tijdens het douchen, maar wel erna. Mijn korte haren hoef ik niet warm te wassen, dat scheelt.


Als je koud doucht, bespaar je als persoon per jaar 10.000 l warm water en 180 kg CO2. Een warme douche kost per keer ongeveer € 0,30. Dan verdien je in een heel jaar toch mooi € 100. Alleen voor gekke Henkie zou dit een belangrijke reden zijn. Maar voor mij is het veel belangrijker, dat het mij verkwikt, dat het gezond is en dat ik op die manier toch een kleine bijdrage lever aan een klimaatneutraal IJsselstein.
Waarschijnlijk heb ik niet kunnen overtuigen om koud te gaan douchen en blijf ik voor u gekke Henkie. Maar gekke Henkie voelt zich er goed bij. Misschien is de naderende zomerperiode een mooi moment om het eens te proberen.

Ͽ Ecomunt in IJsselstein

ecomunt 1

Dé IJsselsteinse voordeelmunt voor duurzame aankopen! De ontvangen munten kun je bij elke deelnemende ondernemer inleveren voor korting op duurzame producten.

Lees meer...

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfort logo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...