Actueel

10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

Het Groen Café IJsselstein is een terugkerende samenwerking van Eetbaar IJsselstein met de Bijenvereniging IJsselstein, de Wijktuin Achterveld, Groei&Bloei en Klimaatneutraal IJsselstein. Het eerstvolgende Groen Café is op zondag 10 maart van 17.00 tot 19.00 uur in Wijkcentrum Xperience aan het Teenschillerpad 2. Het thema van deze keer is: Stekken & Zaaien.

Read more: 10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie IJsselstein schoon

Tegel eruit, plant erin! Op 23 maart van 10.00 tot 15.00 uur bij de Intratuin IJsselstein/Benschop. Net als vorig jaar verzorgt Klimaatneutraal IJsselstein samen met andere partijen deze leuke landelijke activteit van groei.nl Bij het inleveren van één tegel ontvang je twee gratis planten! 

Read more: 23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie...

Actie Ecomunt van start!

Op de duurzaamheidsmarkt in oktober 2018 introduceerden we de ecomunt. Dat werd goed ontvangen en we beloofden er in 2019 mee door te gaan. En nu zijn er twee winkeliers die aftrappen met een leuke actie in februari. Een restaurant gaat vanaf maart ook meedoen en we zien uit naar andere ondernemers die ook graag aanhaken. 

Read more: Actie Ecomunt van start!

Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

Onze kerstbomenlogeerpartij is begonnen. Op twee zaterdagen begin januari (2019) verzamelden KNIJ-ers en inwoners van IJsselstein zich om samen de bomen in te graven. Kleine bomen en grotere bomen, kleine mensen en grote mensen! We kregen veel enthousiaste reacties..

Read more: Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

Toen ik onlangs voor de tweede keer in enkele maanden ten prooi viel aan de griep raakte ik even in mineurstemming. Maar het bleek gelukkig ook tijd voor goed nieuws, want zoals Johan Cruyff zei: 'Elk nadeel heb zijn voordeel'. Ik werd tijdens mijn griepje op mijn wenken bediend.

Mijn kli-maatje mailde me een artikel: 'Aantal plastic tassen in de Noordzee meer dan gehalveerd.". Een echte mineur zou zeggen: "Dan ligt de zee nog bomvol met plastic tassen.". Ik dacht meteen: "Mooi zo! Dat is alweer de helft minder; nu de rest wegwerken! De helft van onze haringen stikt niet meer door al dat plastic."

Dat we dit al voor elkaar hebben gekregen is een kwestie geweest van vereende krachten. In 2016 volgde Nederland het verbod op gratis plastic tassen, dat door andere Europese landen al sinds 2010 was ingevoerd. Voor die tijd gebruikten we zo'n drie miljard plastic tasjes per jaar. Ik stuurde een juichend mailtje terug naar m'n kli-maatje, maar hij bleek overduidelijk in de mineur. Hij dacht niet dat we de klimaatverandering erdoor kunnen bereiken. Zijn boodschap was eigenlijk: 'De overheid moet verregaande beslissingen nemen. Die plastic tasjes zijn druppels op een gloeiende plaat.' Heel even voelde ik me zo'n druppel. Ik herpakte mezelf en bood hem weerwoord. "En die stikkende vissen dan?! Door een katoenen broodzak te gebruiken creëer je toch ook meer bewustwording?!" Daarmee doelend op mijn actie BROOD-NODIG. In mijn ogen is het én-én: de overheid moet de juiste kaders bieden en wij als burgers zijn ook aan zet. Milieu-advocaat Gus Speth dacht voorheen dat de top drie van milieuproblemen bestond uit: verlies van biodiversiteit, instorten van ecosystemen en klimaatverandering. Hij is er op teruggekomen. De top drie is nu: egoïsme, hebberigheid en apathie. Gus vraagt zich af hoe we deze problemen samen kunnen oplossen. Ik moet denken aan een dialoog tussen Water en Zon. Water zegt in mineur: "Ik ben maar een druppel.". Zon reageert: "Je schittert zo mooi!". Een zee vol schitterende druppels in plaats van plastic. Dat lijkt me wel wat!

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfortlogo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...