Actueel

Inspiratiemails van wij van KNIJ

Wil je geen nieuwtjes van ons meer missen? Inspiratie gezocht? Schrijf je dan in voor onse inspiratiemails. Dan ontvang je ongeveer 6 keer per jaar een informatieve en inspirerende email van ons.

Read more: Inspiratiemails van wij van KNIJ

Vergroen je tuin, workshop Intratuin

Op zaterdag 25 mei geeft Intratuin IJsselstein een gratis workshop over de ‘Watervriendelijke tuin’ (duur 45 minuten). Deelnemers krijgen een tuinbon van € 25,- om te besteden in het tuincentrum. Ook Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein is die dag aanwezig en geeft gratis tuintips.

Read more: Vergroen je tuin, workshop Intratuin

Lezing van Bodem tot Bord krijgt vervolg

De lezing Van Bodem tot Bord door Monique van der Laan van biologische boerderijk De Beekhoeve in Kamerik werd goed bezocht. En er komt een vervolglezing in Kamerik op 8 mei.

Read more: Lezing van Bodem tot Bord krijgt vervolg

Groene activiteiten in april-mei

Leuke activiteiten van de IJsselsteinse 'groene' gezelschappen! Eerst zondag 28 april een stekjesmarkt van Eetbaar IJsselstein. Dan zaterdag 18 mei voor de 10e keer de stekjesruilmarkt en kinderdoemiddag van GroenLinks IJsselstein. En op zondag 19 mei het Lentefeest in Nieuwegein. 

Read more: Groene activiteiten in april-mei

Toen ik onlangs voor de tweede keer in enkele maanden ten prooi viel aan de griep raakte ik even in mineurstemming. Maar het bleek gelukkig ook tijd voor goed nieuws, want zoals Johan Cruyff zei: 'Elk nadeel heb zijn voordeel'. Ik werd tijdens mijn griepje op mijn wenken bediend.

Mijn kli-maatje mailde me een artikel: 'Aantal plastic tassen in de Noordzee meer dan gehalveerd.". Een echte mineur zou zeggen: "Dan ligt de zee nog bomvol met plastic tassen.". Ik dacht meteen: "Mooi zo! Dat is alweer de helft minder; nu de rest wegwerken! De helft van onze haringen stikt niet meer door al dat plastic."

Dat we dit al voor elkaar hebben gekregen is een kwestie geweest van vereende krachten. In 2016 volgde Nederland het verbod op gratis plastic tassen, dat door andere Europese landen al sinds 2010 was ingevoerd. Voor die tijd gebruikten we zo'n drie miljard plastic tasjes per jaar. Ik stuurde een juichend mailtje terug naar m'n kli-maatje, maar hij bleek overduidelijk in de mineur. Hij dacht niet dat we de klimaatverandering erdoor kunnen bereiken. Zijn boodschap was eigenlijk: 'De overheid moet verregaande beslissingen nemen. Die plastic tasjes zijn druppels op een gloeiende plaat.' Heel even voelde ik me zo'n druppel. Ik herpakte mezelf en bood hem weerwoord. "En die stikkende vissen dan?! Door een katoenen broodzak te gebruiken creëer je toch ook meer bewustwording?!" Daarmee doelend op mijn actie BROOD-NODIG. In mijn ogen is het én-én: de overheid moet de juiste kaders bieden en wij als burgers zijn ook aan zet. Milieu-advocaat Gus Speth dacht voorheen dat de top drie van milieuproblemen bestond uit: verlies van biodiversiteit, instorten van ecosystemen en klimaatverandering. Hij is er op teruggekomen. De top drie is nu: egoïsme, hebberigheid en apathie. Gus vraagt zich af hoe we deze problemen samen kunnen oplossen. Ik moet denken aan een dialoog tussen Water en Zon. Water zegt in mineur: "Ik ben maar een druppel.". Zon reageert: "Je schittert zo mooi!". Een zee vol schitterende druppels in plaats van plastic. Dat lijkt me wel wat!

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan in en geef je voorkeur aan:

Inschrijven Inspiratiemails

Ͽ Ecomunt in IJsselstein

ecomunt 1

Dé IJsselsteinse voordeelmunt voor duurzame aankopen! De ontvangen munten kun je bij elke deelnemende ondernemer inleveren voor korting op duurzame producten.

Lees meer...

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfort logo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...