Actueel

10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

Het Groen Café IJsselstein is een terugkerende samenwerking van Eetbaar IJsselstein met de Bijenvereniging IJsselstein, de Wijktuin Achterveld, Groei&Bloei en Klimaatneutraal IJsselstein. Het eerstvolgende Groen Café is op zondag 10 maart van 17.00 tot 19.00 uur in Wijkcentrum Xperience aan het Teenschillerpad 2. Het thema van deze keer is: Stekken & Zaaien.

Read more: 10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie IJsselstein schoon

Tegel eruit, plant erin! Op 23 maart van 10.00 tot 15.00 uur bij de Intratuin IJsselstein/Benschop. Net als vorig jaar verzorgt Klimaatneutraal IJsselstein samen met andere partijen deze leuke landelijke activteit van groei.nl Bij het inleveren van één tegel ontvang je twee gratis planten! 

Read more: 23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie...

Actie Ecomunt van start!

Op de duurzaamheidsmarkt in oktober 2018 introduceerden we de ecomunt. Dat werd goed ontvangen en we beloofden er in 2019 mee door te gaan. En nu zijn er twee winkeliers die aftrappen met een leuke actie in februari. Een restaurant gaat vanaf maart ook meedoen en we zien uit naar andere ondernemers die ook graag aanhaken. 

Read more: Actie Ecomunt van start!

Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

Onze kerstbomenlogeerpartij is begonnen. Op twee zaterdagen begin januari (2019) verzamelden KNIJ-ers en inwoners van IJsselstein zich om samen de bomen in te graven. Kleine bomen en grotere bomen, kleine mensen en grote mensen! We kregen veel enthousiaste reacties..

Read more: Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

In Zandvoort maakt men zich druk over energieparken, die in de Noordzee gebouwd gaan worden. Want windmolens die energie opwekken vervuilen de horizon. Als je daar 's avonds naar de ondergaande zon kijkt, zie je niet meer de vlakke waterlijn met enkele schepen, maar zie je aan de horizon storende windmolenparken. In IJsselstein wil men het vlakke polderlandschap in al zijn glorie behouden, want zelfs mensen die het beste met wereld voor hebben, zijn tegen windmolens in de buurt: 'Not in my backyard'.

Het doet me denken aan de weerstand tegen de eerste spoorlijn. De trein vond men gevaarlijk, omdat hij harder dan 30 kilometer per uur reed. Dieren zouden vermorzeld worden en bovendien was zo'n spoorlijn dwars door het landschap een lelijk gezicht. Natuurlijk hadden de strijders tegen de trein gelijk, maar zijn we nog steeds tegen de trein en tegen de hoogspanningsmasten, die ons van elektriciteit voorzien?
In de polder Rijnenburg willen mensen met elkaar een groot energiepark bouwen met hoge windmolens: Rijne-Energie. De molens roepen weerstand op. Misschien wel vergelijkbaar met Rembrandt, die weigerde om 'de lelijke molens' uit zijn tijd te schilderen, omdat ze de horizon bedierven. Wat Rembrandt vast niet had verwacht, is dat die oude molens nu als cultureel erfgoed beschermd worden. En dan was er Don Quichot; een naïeve, maar nobele ridder. Hij had het beste met de wereld voor en wilde samen met zijn knecht Sancho Panza de wereld redden.

Toen hij een rij reuzen op zijn pad dacht aan te treffen, gaf hij zijn paard de sporen en trok ten strijde. Maar zijn lans werd vermorzeld toen hij de arm van de reus doorboorde. De molenwiek bleek heel wat sterker dan zijn lans.
Zou Don Quichot ook tegen de windmolens van Rijne-Energie ten strijde zijn getrokken? Ik denk het niet, want hij dacht tegen levensbedreigende reuzen te vechten. Rembrandt wilde de wereld mooi houden. Denk ik aan Rijne-Energie, dan voel ik mij meer verbonden met Don Quichot dan met Rembrandt.

Vechten tegen windmolens?

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfortlogo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...