Actueel

Inspiratiemails van wij van KNIJ

Wil je geen nieuwtjes van ons meer missen? Inspiratie gezocht? Schrijf je dan in voor onse inspiratiemails. Dan ontvang je ongeveer 6 keer per jaar een informatieve en inspirerende email van ons.

Read more: Inspiratiemails van wij van KNIJ

Vergroen je tuin, workshop Intratuin

Op zaterdag 25 mei geeft Intratuin IJsselstein een gratis workshop over de ‘Watervriendelijke tuin’ (duur 45 minuten). Deelnemers krijgen een tuinbon van € 25,- om te besteden in het tuincentrum. Ook Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein is die dag aanwezig en geeft gratis tuintips.

Read more: Vergroen je tuin, workshop Intratuin

Lezing van Bodem tot Bord krijgt vervolg

De lezing Van Bodem tot Bord door Monique van der Laan van biologische boerderijk De Beekhoeve in Kamerik werd goed bezocht. En er komt een vervolglezing in Kamerik op 8 mei.

Read more: Lezing van Bodem tot Bord krijgt vervolg

Groene activiteiten in april-mei

Leuke activiteiten van de IJsselsteinse 'groene' gezelschappen! Eerst zondag 28 april een stekjesmarkt van Eetbaar IJsselstein. Dan zaterdag 18 mei voor de 10e keer de stekjesruilmarkt en kinderdoemiddag van GroenLinks IJsselstein. En op zondag 19 mei het Lentefeest in Nieuwegein. 

Read more: Groene activiteiten in april-mei

In Zandvoort maakt men zich druk over energieparken, die in de Noordzee gebouwd gaan worden. Want windmolens die energie opwekken vervuilen de horizon. Als je daar 's avonds naar de ondergaande zon kijkt, zie je niet meer de vlakke waterlijn met enkele schepen, maar zie je aan de horizon storende windmolenparken. In IJsselstein wil men het vlakke polderlandschap in al zijn glorie behouden, want zelfs mensen die het beste met wereld voor hebben, zijn tegen windmolens in de buurt: 'Not in my backyard'.

Het doet me denken aan de weerstand tegen de eerste spoorlijn. De trein vond men gevaarlijk, omdat hij harder dan 30 kilometer per uur reed. Dieren zouden vermorzeld worden en bovendien was zo'n spoorlijn dwars door het landschap een lelijk gezicht. Natuurlijk hadden de strijders tegen de trein gelijk, maar zijn we nog steeds tegen de trein en tegen de hoogspanningsmasten, die ons van elektriciteit voorzien?
In de polder Rijnenburg willen mensen met elkaar een groot energiepark bouwen met hoge windmolens: Rijne-Energie. De molens roepen weerstand op. Misschien wel vergelijkbaar met Rembrandt, die weigerde om 'de lelijke molens' uit zijn tijd te schilderen, omdat ze de horizon bedierven. Wat Rembrandt vast niet had verwacht, is dat die oude molens nu als cultureel erfgoed beschermd worden. En dan was er Don Quichot; een naïeve, maar nobele ridder. Hij had het beste met de wereld voor en wilde samen met zijn knecht Sancho Panza de wereld redden.

Toen hij een rij reuzen op zijn pad dacht aan te treffen, gaf hij zijn paard de sporen en trok ten strijde. Maar zijn lans werd vermorzeld toen hij de arm van de reus doorboorde. De molenwiek bleek heel wat sterker dan zijn lans.
Zou Don Quichot ook tegen de windmolens van Rijne-Energie ten strijde zijn getrokken? Ik denk het niet, want hij dacht tegen levensbedreigende reuzen te vechten. Rembrandt wilde de wereld mooi houden. Denk ik aan Rijne-Energie, dan voel ik mij meer verbonden met Don Quichot dan met Rembrandt.

Vechten tegen windmolens?

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan in en geef je voorkeur aan:

Inschrijven Inspiratiemails

Ͽ Ecomunt in IJsselstein

ecomunt 1

Dé IJsselsteinse voordeelmunt voor duurzame aankopen! De ontvangen munten kun je bij elke deelnemende ondernemer inleveren voor korting op duurzame producten.

Lees meer...

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfort logo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...