groen GROEN    

  

   wonen WONEN     

  

   werken WERKEN    

 

  en meer ..en MEER

Actueel

Groen Café 16 december

Op zondag 16 december is er weer een gezellig en informatief Groen Café. Je kunt kennis maken met de voordelen van seizoensgroenten, een kop soep met wat lekkers eten (tegen kleine vergoeding) en bijpraten met andere bezoekers. 

Read more: Groen Café 16 december

Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in IJsselstein!

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) biedt, samen met de gemeente IJsselstein, de gelegenheid om uw kerstboom buiten te laten ‘overzomeren’ in IJsselstein, zodat u deze de voor het volgende kerstfeest weer kunt hergebruiken. Er is een terrein gevonden, waar de komende jaren kerstbomen kunnen logeren.

Read more: Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in...

Dag van duurzaamheid The Movie

Op de dag van de duurzaamheid, 12 oktober 2018, zijn video-opnamen gemaakt die we hier graag delen. Wat zien we voorbij komen? Gezellige en informatieve gesprekken, de ecomunt, Minima de Duurzaamheidskoninging en nog veel meer. Een mooie sfeerimpressie door Aaliyah. 

Read more: Dag van duurzaamheid The Movie

Doe mee, plant een hartje!

Krokusbolletjes, geplant in de vorm van een hartje. Het kan, gewoon in IJsselstein! Doe je mee? Een leuke spontane activiteit, waarbij IJsselstein een stukje mooier wordt, met een groot verrassingseffect.Want in maart komen kleurige hartjes tevoorschijn!

Read more: Doe mee, plant een hartje!

In Zandvoort maakt men zich druk over energieparken, die in de Noordzee gebouwd gaan worden. Want windmolens die energie opwekken vervuilen de horizon. Als je daar 's avonds naar de ondergaande zon kijkt, zie je niet meer de vlakke waterlijn met enkele schepen, maar zie je aan de horizon storende windmolenparken. In IJsselstein wil men het vlakke polderlandschap in al zijn glorie behouden, want zelfs mensen die het beste met wereld voor hebben, zijn tegen windmolens in de buurt: 'Not in my backyard'.

Het doet me denken aan de weerstand tegen de eerste spoorlijn. De trein vond men gevaarlijk, omdat hij harder dan 30 kilometer per uur reed. Dieren zouden vermorzeld worden en bovendien was zo'n spoorlijn dwars door het landschap een lelijk gezicht. Natuurlijk hadden de strijders tegen de trein gelijk, maar zijn we nog steeds tegen de trein en tegen de hoogspanningsmasten, die ons van elektriciteit voorzien?
In de polder Rijnenburg willen mensen met elkaar een groot energiepark bouwen met hoge windmolens: Rijne-Energie. De molens roepen weerstand op. Misschien wel vergelijkbaar met Rembrandt, die weigerde om 'de lelijke molens' uit zijn tijd te schilderen, omdat ze de horizon bedierven. Wat Rembrandt vast niet had verwacht, is dat die oude molens nu als cultureel erfgoed beschermd worden. En dan was er Don Quichot; een naïeve, maar nobele ridder. Hij had het beste met de wereld voor en wilde samen met zijn knecht Sancho Panza de wereld redden.

Toen hij een rij reuzen op zijn pad dacht aan te treffen, gaf hij zijn paard de sporen en trok ten strijde. Maar zijn lans werd vermorzeld toen hij de arm van de reus doorboorde. De molenwiek bleek heel wat sterker dan zijn lans.
Zou Don Quichot ook tegen de windmolens van Rijne-Energie ten strijde zijn getrokken? Ik denk het niet, want hij dacht tegen levensbedreigende reuzen te vechten. Rembrandt wilde de wereld mooi houden. Denk ik aan Rijne-Energie, dan voel ik mij meer verbonden met Don Quichot dan met Rembrandt.

Vechten tegen windmolens?

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel Zenderstreeknieuws 8 november 2017

IJsselsteiners werken hard aan klimaatneutrale stad

"De liefde bindt ons", grapt Henk de Groot. Die liefde is dan wel de liefde voor een klimaatneutraal IJsselstein. Het enthousiaste burgerinitiatief, dat actief is onder de naam Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein, wil alle duurzame activiteiten en ideeën zichtbaar maken, bundelen en uitbreiden. "Zodat iedereen ervan kan profiteren en mee kan doen."

Lees meer...

Energiezuinig wonen in uw VvE

logo energielabelInformatieavond op 6 november door U-Thuis:
Meer woningeigenaren in de regio maken hun huis energiezuiniger, en ook de interesse hiervoor onder leden van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) groeit – en terecht: duurzame maatregelen verhogen het wooncomfort en hebben een steeds beter financieel rendement.

Lees meer...