Actueel

Actie tegel eruit groot succes

Conclusie van de actie Tegel eruit, Plant erin: Maar liefst 225 tegels ingeleverd! Een stuk meer dan vorig jaar. De medewerkers van Intratuin IJsselstein waren verbaasd over de grote toeloop. Vrijwilligers van KNIJ, D66, GroenLinks en LDIJ waren er om alles in goede banen te leiden. Onze MAS stagiair Jasper Dijkstra heeft zijn stage bij ons afgerond en ons super goed geholpen.

Read more: Actie tegel eruit groot succes

Brood-Nodig in landelijke finale

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Dit motto lijkt per uitstek van toepassing op het succes van Minder verpakkingen BROOD-NODIG uit IJsselstein. Dit burgerinitiatief probeert mensen te stimuleren om hun brood bij de bakker of de supermarkt niet in plastic te laten verpakken, maar in een (zelf meegebrachte) katoenen broodzak.

Read more: Brood-Nodig in landelijke finale

17 april: Interactieve lezing ‘Van bodem naar bord’

Biologisch boerin Monique van der Laan neemt ons in een interactieve lezing mee in de wonderlijke rijke wereld van de basis van onze voeding; de bodem en alle kleine beestjes. Steeds vaker ziet ze tijdens het maken van zuivelproducten overeenkomsten tussen het bodemleven en de kwaliteit van onze voeding.

Read more: 17 april: Interactieve lezing ‘Van bodem naar...

Actie Ecomunt van start!

Op de duurzaamheidsmarkt in oktober 2018 introduceerden we de ecomunt. Dat werd goed ontvangen en we beloofden er in 2019 mee door te gaan. In februari startten we met twee winkeliers en nu, in maart doen zes ondernemers al mee. En dat worden er meer!  We zien uit naar andere ondernemers die ook graag aanhaken. 

Read more: Actie Ecomunt van start!

Ecorexia, weer een nieuw woord? Laatst keek ik een documentaire met als thema 'Ecorexia' uit de serie Tegenlicht van de VPRO. Tijdens de documentaire vertelt iemand hoe druk ze zich maakt over de keuze of een plak kaas duurzamer is dan tonijn. Kijk, het verschil tussen een appel uit de boomgaard van IJsselstein of een hamburger is qua duurzaamheid duidelijk.


De appel is lokaal geplukt, daar heeft geen olietanker voor gevaren. En volgens de expert in de documentaire is voor een kilo rundvlees 15.000 liter water nodig en wordt extreem veel schadelijk methaangas geproduceerd. Duidelijk. Maar die plak kaas en tonijn op brood? Ik vind dat een 'grijze' keuze. Voor een rekenfreak is het vast een leuke uitdaging, maar ik haak daar af. Als ik me daar druk over ga maken dan zou ik paranoia worden. Wanneer is er de omslag naar teveel? Heb ik ongemerkt ecorexia?

Verder hoor ik een vrouw in de documentaire zeggen dat het hoofddoel niet is om ecologisch te leven, maar om gelukkig te leven. Dat lucht mij op. Dat is de basis: de intentie om een gelukkig leven te leven. Ik denk terug aan het afgelopen jaar Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) met alle bijeenkomsten en gesprekken. En hoe we al een jaar bevlogen bezig zijn. Er komt een grote glimlach op mijn gezicht, want we hebben al onze plannen en activiteiten vooral ook met veel humor benaderd.

De expert in Tegenlicht vertelt dat ze in haar studie extreem doorsloeg om zich bij alles af te vragen wat ze ermee kapot maakte en zo diep doorredeneerde dat ze eigenlijk dood moest. En dan kom je bij ecorexia uit. En hoe zit dat met mij? Ik krijg gelukkig regelmatig te horen dat ik veel levensvreugde uitstraal.

En dat ervaar ik zelf ook. In onze KNIJ-groep is 'Go with the flow' of 'Waar worden we blij van?' een belangrijke leidraad. Ik maak bewuste keuzes waar ik me prettig bij voel en soms zijn er gewoon 'grijze' keuzes, waar ik niet te lang op blijf hangen. Tevreden trek ik mijn conclusie. Gelukkig (en) geen ecorexia.

Ͽ Ecomunt in IJsselstein

ecomunt 1

Dé IJsselsteinse voordeelmunt voor duurzame aankopen! De ontvangen munten kun je bij elke deelnemende ondernemer inleveren voor korting op duurzame producten.

Lees meer...

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfort logo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...