Actueel

Jaaroverzicht 2018

Zijn wij de eersten met een jaaroverzicht? We zijn gaan inventariseren en noteren wat we allemaal hebben gedaan in 2018. Het is veel! Hieronder vind je een opsomming van alle onderwerpen, projecten en activiteiten, die door onze vrijwilligers zijn geïnitieerd of bedacht of uitgevoerd of ondersteund óf een mix van dit alles. 

Read more: Jaaroverzicht 2018

Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in IJsselstein!

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) biedt, samen met de gemeente IJsselstein, de gelegenheid om uw kerstboom buiten te laten ‘overzomeren’ in IJsselstein, zodat u deze de voor het volgende kerstfeest weer kunt hergebruiken. Er is een terrein gevonden, waar de komende jaren kerstbomen kunnen logeren.

Read more: Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in...

Dag van duurzaamheid The Movie

Op de dag van de duurzaamheid, 12 oktober 2018, zijn video-opnamen gemaakt die we hier graag delen. Wat zien we voorbij komen? Gezellige en informatieve gesprekken, de ecomunt, Minima de Duurzaamheidskoninging en nog veel meer. Een mooie sfeerimpressie door Aaliyah. 

Read more: Dag van duurzaamheid The Movie

Doe mee, plant een hartje!

Krokusbolletjes, geplant in de vorm van een hartje. Het kan, gewoon in IJsselstein! Doe je mee? Een leuke spontane activiteit, waarbij IJsselstein een stukje mooier wordt, met een groot verrassingseffect.Want in maart komen kleurige hartjes tevoorschijn!

Read more: Doe mee, plant een hartje!

Ecorexia, weer een nieuw woord? Laatst keek ik een documentaire met als thema 'Ecorexia' uit de serie Tegenlicht van de VPRO. Tijdens de documentaire vertelt iemand hoe druk ze zich maakt over de keuze of een plak kaas duurzamer is dan tonijn. Kijk, het verschil tussen een appel uit de boomgaard van IJsselstein of een hamburger is qua duurzaamheid duidelijk.


De appel is lokaal geplukt, daar heeft geen olietanker voor gevaren. En volgens de expert in de documentaire is voor een kilo rundvlees 15.000 liter water nodig en wordt extreem veel schadelijk methaangas geproduceerd. Duidelijk. Maar die plak kaas en tonijn op brood? Ik vind dat een 'grijze' keuze. Voor een rekenfreak is het vast een leuke uitdaging, maar ik haak daar af. Als ik me daar druk over ga maken dan zou ik paranoia worden. Wanneer is er de omslag naar teveel? Heb ik ongemerkt ecorexia?

Verder hoor ik een vrouw in de documentaire zeggen dat het hoofddoel niet is om ecologisch te leven, maar om gelukkig te leven. Dat lucht mij op. Dat is de basis: de intentie om een gelukkig leven te leven. Ik denk terug aan het afgelopen jaar Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) met alle bijeenkomsten en gesprekken. En hoe we al een jaar bevlogen bezig zijn. Er komt een grote glimlach op mijn gezicht, want we hebben al onze plannen en activiteiten vooral ook met veel humor benaderd.

De expert in Tegenlicht vertelt dat ze in haar studie extreem doorsloeg om zich bij alles af te vragen wat ze ermee kapot maakte en zo diep doorredeneerde dat ze eigenlijk dood moest. En dan kom je bij ecorexia uit. En hoe zit dat met mij? Ik krijg gelukkig regelmatig te horen dat ik veel levensvreugde uitstraal.

En dat ervaar ik zelf ook. In onze KNIJ-groep is 'Go with the flow' of 'Waar worden we blij van?' een belangrijke leidraad. Ik maak bewuste keuzes waar ik me prettig bij voel en soms zijn er gewoon 'grijze' keuzes, waar ik niet te lang op blijf hangen. Tevreden trek ik mijn conclusie. Gelukkig (en) geen ecorexia.

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfortlogo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...