Actueel

Met gemak een sedumdak!

Heb je een schuurtje? Of heb je een plat dak op je huis of op een uitbouw? Check dan eens of het dak geschikt is voor sedumplantjes. Want als dat zo is, dan kun je nu meedoen met een actie waarmee je je omgeving groener, duurzamer en klimaatbestendiger maakt!

Read more: Met gemak een sedumdak!

Zonnepanelen voor MKB in de Lopikerwaard

Ook bedrijven kunnen meedoen met zonnepanelenacties. Niet alleen met Buurtstroom De Oever in IJsselstein. De wat grotere MKB bedrijven krijgen hun eigen project voor inkoop van zonnepanelen in de Lopikerwaard. 

Read more: Zonnepanelen voor MKB in de Lopikerwaard

Zonnepanelen voor iedereen, doe mee!

Buurstroom is investeren in zonnepanelen, voor iedereen in IJsselstein! Geen eigen dak of je dak is niet geschikt? Op sporthal De Over komen zonnepanelen. De infoavond werd goed bezocht. 

Read more: Zonnepanelen voor iedereen, doe mee!

Inspiratiemails van wij van KNIJ

Wil je geen nieuwtjes van ons meer missen? Inspiratie gezocht? Schrijf je dan in voor onse inspiratiemails. Dan ontvang je ongeveer 6 keer per jaar een informatieve en inspirerende email van ons.

Read more: Inspiratiemails van wij van KNIJ

Ecorexia, weer een nieuw woord? Laatst keek ik een documentaire met als thema 'Ecorexia' uit de serie Tegenlicht van de VPRO. Tijdens de documentaire vertelt iemand hoe druk ze zich maakt over de keuze of een plak kaas duurzamer is dan tonijn. Kijk, het verschil tussen een appel uit de boomgaard van IJsselstein of een hamburger is qua duurzaamheid duidelijk.


De appel is lokaal geplukt, daar heeft geen olietanker voor gevaren. En volgens de expert in de documentaire is voor een kilo rundvlees 15.000 liter water nodig en wordt extreem veel schadelijk methaangas geproduceerd. Duidelijk. Maar die plak kaas en tonijn op brood? Ik vind dat een 'grijze' keuze. Voor een rekenfreak is het vast een leuke uitdaging, maar ik haak daar af. Als ik me daar druk over ga maken dan zou ik paranoia worden. Wanneer is er de omslag naar teveel? Heb ik ongemerkt ecorexia?

Verder hoor ik een vrouw in de documentaire zeggen dat het hoofddoel niet is om ecologisch te leven, maar om gelukkig te leven. Dat lucht mij op. Dat is de basis: de intentie om een gelukkig leven te leven. Ik denk terug aan het afgelopen jaar Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) met alle bijeenkomsten en gesprekken. En hoe we al een jaar bevlogen bezig zijn. Er komt een grote glimlach op mijn gezicht, want we hebben al onze plannen en activiteiten vooral ook met veel humor benaderd.

De expert in Tegenlicht vertelt dat ze in haar studie extreem doorsloeg om zich bij alles af te vragen wat ze ermee kapot maakte en zo diep doorredeneerde dat ze eigenlijk dood moest. En dan kom je bij ecorexia uit. En hoe zit dat met mij? Ik krijg gelukkig regelmatig te horen dat ik veel levensvreugde uitstraal.

En dat ervaar ik zelf ook. In onze KNIJ-groep is 'Go with the flow' of 'Waar worden we blij van?' een belangrijke leidraad. Ik maak bewuste keuzes waar ik me prettig bij voel en soms zijn er gewoon 'grijze' keuzes, waar ik niet te lang op blijf hangen. Tevreden trek ik mijn conclusie. Gelukkig (en) geen ecorexia.

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan in en geef je voorkeur aan:

Inschrijven Inspiratiemails

Ͽ Ecomunt in IJsselstein

ecomunt 1

Dé IJsselsteinse voordeelmunt voor duurzame aankopen! De ontvangen munten kun je bij elke deelnemende ondernemer inleveren voor korting op duurzame producten.

Lees meer...

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfort logo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...