Actueel

Jaaroverzicht 2018

Zijn wij de eersten met een jaaroverzicht? We zijn gaan inventariseren en noteren wat we allemaal hebben gedaan in 2018. Het is veel! Hieronder vind je een opsomming van alle onderwerpen, projecten en activiteiten, die door onze vrijwilligers zijn geïnitieerd of bedacht of uitgevoerd of ondersteund óf een mix van dit alles. 

Read more: Jaaroverzicht 2018

Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in IJsselstein!

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) biedt, samen met de gemeente IJsselstein, de gelegenheid om uw kerstboom buiten te laten ‘overzomeren’ in IJsselstein, zodat u deze de voor het volgende kerstfeest weer kunt hergebruiken. Er is een terrein gevonden, waar de komende jaren kerstbomen kunnen logeren.

Read more: Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in...

Dag van duurzaamheid The Movie

Op de dag van de duurzaamheid, 12 oktober 2018, zijn video-opnamen gemaakt die we hier graag delen. Wat zien we voorbij komen? Gezellige en informatieve gesprekken, de ecomunt, Minima de Duurzaamheidskoninging en nog veel meer. Een mooie sfeerimpressie door Aaliyah. 

Read more: Dag van duurzaamheid The Movie

Doe mee, plant een hartje!

Krokusbolletjes, geplant in de vorm van een hartje. Het kan, gewoon in IJsselstein! Doe je mee? Een leuke spontane activiteit, waarbij IJsselstein een stukje mooier wordt, met een groot verrassingseffect.Want in maart komen kleurige hartjes tevoorschijn!

Read more: Doe mee, plant een hartje!

Met mijn 57 jaar heb ik al heel wat kwalen op mijn kerfstok. Ouder worden is leuk als je tenminste een goede gezondheid geniet. De email van een academie waar ik me kan opgeven voor e-learning rond gezond ouder worden pak ik dan ook met beide handen aan.

In een van de eerste vlogs van de arts David van Bodegom, leer ik dat we met oude genen behept zijn, die zich nog niet hebben aangepast aan onze moderne omgeving. Tienduizenden jaren hebben we moeten overleven in een omgeving van schaarste met voedseltekorten en mislukte oogsten. Als we als oermens dan iets zoets tegenkwamen, dan verorberden we dat direct. Dat is waarom veel mensen eerder grijpen naar een reep chocola dan een boterham met kaas. Ook moesten we onze energie inzetten op tijden dat het echt nodig was, dus zijn we van nature liever lui dan moe. Het resultaat van die oude genen in een moderne omgeving: diabetes en hart- en vaatziekten.

Het betoog van David is dat we wel weten hoe we gezonder kunnen leven, maar dat we - liever lui dan moe - het niet doen en dat we beter onze omgeving in kunnen richten op gezonder leven. Bijvoorbeeld door het verwijderen van je snoeppot op kantoor of het stilzetten van de roltrappen.

Vanuit gemak?

En zoals vaker het geval bij het verkrijgen van nieuwe inzichten, associeer ik verder op het ‘liever-lui-dan-moe’-thema. Zouden onze oude genen er ook de oorzaak van zijn, dat we vanuit gemak nog steeds die plastic verpakkingen accepteren in plaats van op de markt je groenten in je tas te laten doen? Of het lege blikje cola niet in de afvalbak deponeren die 100 meter verderop staat, maar het gewoon naast je neergooien? Om je brood in een plastic zak te laten verpakken in plaats van een herbruikbare katoenen broodzak? Of om eindelijk eens werk te maken van zonnepanelen op je dak?

Ik denk dat we het spreekwoord ‘gemak dient de mens’ inmiddels moeten vervangen: gemakzucht dient de mens niet. Niet als we gezond oud willen worden in een gezond milieu.

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfortlogo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...