Actueel

Met gemak een sedumdak!

Heb je een schuurtje? Of heb je een plat dak op je huis of op een uitbouw? Check dan eens of het dak geschikt is voor sedumplantjes. Want als dat zo is, dan kun je nu meedoen met een actie waarmee je je omgeving groener, duurzamer en klimaatbestendiger maakt!

Read more: Met gemak een sedumdak!

Zonnepanelen voor MKB in de Lopikerwaard

Ook bedrijven kunnen meedoen met zonnepanelenacties. Niet alleen met Buurtstroom De Oever in IJsselstein. De wat grotere MKB bedrijven krijgen hun eigen project voor inkoop van zonnepanelen in de Lopikerwaard. 

Read more: Zonnepanelen voor MKB in de Lopikerwaard

Zonnepanelen voor iedereen, doe mee!

Buurstroom is investeren in zonnepanelen, voor iedereen in IJsselstein! Geen eigen dak of je dak is niet geschikt? Op sporthal De Over komen zonnepanelen. De infoavond werd goed bezocht. 

Read more: Zonnepanelen voor iedereen, doe mee!

Inspiratiemails van wij van KNIJ

Wil je geen nieuwtjes van ons meer missen? Inspiratie gezocht? Schrijf je dan in voor onse inspiratiemails. Dan ontvang je ongeveer 6 keer per jaar een informatieve en inspirerende email van ons.

Read more: Inspiratiemails van wij van KNIJ

Met mijn 57 jaar heb ik al heel wat kwalen op mijn kerfstok. Ouder worden is leuk als je tenminste een goede gezondheid geniet. De email van een academie waar ik me kan opgeven voor e-learning rond gezond ouder worden pak ik dan ook met beide handen aan.

In een van de eerste vlogs van de arts David van Bodegom, leer ik dat we met oude genen behept zijn, die zich nog niet hebben aangepast aan onze moderne omgeving. Tienduizenden jaren hebben we moeten overleven in een omgeving van schaarste met voedseltekorten en mislukte oogsten. Als we als oermens dan iets zoets tegenkwamen, dan verorberden we dat direct. Dat is waarom veel mensen eerder grijpen naar een reep chocola dan een boterham met kaas. Ook moesten we onze energie inzetten op tijden dat het echt nodig was, dus zijn we van nature liever lui dan moe. Het resultaat van die oude genen in een moderne omgeving: diabetes en hart- en vaatziekten.

Het betoog van David is dat we wel weten hoe we gezonder kunnen leven, maar dat we - liever lui dan moe - het niet doen en dat we beter onze omgeving in kunnen richten op gezonder leven. Bijvoorbeeld door het verwijderen van je snoeppot op kantoor of het stilzetten van de roltrappen.

Vanuit gemak?

En zoals vaker het geval bij het verkrijgen van nieuwe inzichten, associeer ik verder op het ‘liever-lui-dan-moe’-thema. Zouden onze oude genen er ook de oorzaak van zijn, dat we vanuit gemak nog steeds die plastic verpakkingen accepteren in plaats van op de markt je groenten in je tas te laten doen? Of het lege blikje cola niet in de afvalbak deponeren die 100 meter verderop staat, maar het gewoon naast je neergooien? Om je brood in een plastic zak te laten verpakken in plaats van een herbruikbare katoenen broodzak? Of om eindelijk eens werk te maken van zonnepanelen op je dak?

Ik denk dat we het spreekwoord ‘gemak dient de mens’ inmiddels moeten vervangen: gemakzucht dient de mens niet. Niet als we gezond oud willen worden in een gezond milieu.

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan in en geef je voorkeur aan:

Inschrijven Inspiratiemails

Ͽ Ecomunt in IJsselstein

ecomunt 1

Dé IJsselsteinse voordeelmunt voor duurzame aankopen! De ontvangen munten kun je bij elke deelnemende ondernemer inleveren voor korting op duurzame producten.

Lees meer...

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfort logo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...