Actueel

Actie tegel eruit groot succes

Conclusie van de actie Tegel eruit, Plant erin: Maar liefst 225 tegels ingeleverd! Een stuk meer dan vorig jaar. De medewerkers van Intratuin IJsselstein waren verbaasd over de grote toeloop. Vrijwilligers van KNIJ, D66, GroenLinks en LDIJ waren er om alles in goede banen te leiden. Onze MAS stagiair Jasper Dijkstra heeft zijn stage bij ons afgerond en ons super goed geholpen.

Read more: Actie tegel eruit groot succes

Brood-Nodig in landelijke finale

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Dit motto lijkt per uitstek van toepassing op het succes van Minder verpakkingen BROOD-NODIG uit IJsselstein. Dit burgerinitiatief probeert mensen te stimuleren om hun brood bij de bakker of de supermarkt niet in plastic te laten verpakken, maar in een (zelf meegebrachte) katoenen broodzak.

Read more: Brood-Nodig in landelijke finale

17 april: Interactieve lezing ‘Van bodem naar bord’

Biologisch boerin Monique van der Laan neemt ons in een interactieve lezing mee in de wonderlijke rijke wereld van de basis van onze voeding; de bodem en alle kleine beestjes. Steeds vaker ziet ze tijdens het maken van zuivelproducten overeenkomsten tussen het bodemleven en de kwaliteit van onze voeding.

Read more: 17 april: Interactieve lezing ‘Van bodem naar...

Actie Ecomunt van start!

Op de duurzaamheidsmarkt in oktober 2018 introduceerden we de ecomunt. Dat werd goed ontvangen en we beloofden er in 2019 mee door te gaan. In februari startten we met twee winkeliers en nu, in maart doen zes ondernemers al mee. En dat worden er meer!  We zien uit naar andere ondernemers die ook graag aanhaken. 

Read more: Actie Ecomunt van start!

Met mijn 57 jaar heb ik al heel wat kwalen op mijn kerfstok. Ouder worden is leuk als je tenminste een goede gezondheid geniet. De email van een academie waar ik me kan opgeven voor e-learning rond gezond ouder worden pak ik dan ook met beide handen aan.

In een van de eerste vlogs van de arts David van Bodegom, leer ik dat we met oude genen behept zijn, die zich nog niet hebben aangepast aan onze moderne omgeving. Tienduizenden jaren hebben we moeten overleven in een omgeving van schaarste met voedseltekorten en mislukte oogsten. Als we als oermens dan iets zoets tegenkwamen, dan verorberden we dat direct. Dat is waarom veel mensen eerder grijpen naar een reep chocola dan een boterham met kaas. Ook moesten we onze energie inzetten op tijden dat het echt nodig was, dus zijn we van nature liever lui dan moe. Het resultaat van die oude genen in een moderne omgeving: diabetes en hart- en vaatziekten.

Het betoog van David is dat we wel weten hoe we gezonder kunnen leven, maar dat we - liever lui dan moe - het niet doen en dat we beter onze omgeving in kunnen richten op gezonder leven. Bijvoorbeeld door het verwijderen van je snoeppot op kantoor of het stilzetten van de roltrappen.

Vanuit gemak?

En zoals vaker het geval bij het verkrijgen van nieuwe inzichten, associeer ik verder op het ‘liever-lui-dan-moe’-thema. Zouden onze oude genen er ook de oorzaak van zijn, dat we vanuit gemak nog steeds die plastic verpakkingen accepteren in plaats van op de markt je groenten in je tas te laten doen? Of het lege blikje cola niet in de afvalbak deponeren die 100 meter verderop staat, maar het gewoon naast je neergooien? Om je brood in een plastic zak te laten verpakken in plaats van een herbruikbare katoenen broodzak? Of om eindelijk eens werk te maken van zonnepanelen op je dak?

Ik denk dat we het spreekwoord ‘gemak dient de mens’ inmiddels moeten vervangen: gemakzucht dient de mens niet. Niet als we gezond oud willen worden in een gezond milieu.

Ͽ Ecomunt in IJsselstein

ecomunt 1

Dé IJsselsteinse voordeelmunt voor duurzame aankopen! De ontvangen munten kun je bij elke deelnemende ondernemer inleveren voor korting op duurzame producten.

Lees meer...

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfort logo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...