Actueel

Jaaroverzicht 2018

Zijn wij de eersten met een jaaroverzicht? We zijn gaan inventariseren en noteren wat we allemaal hebben gedaan in 2018. Het is veel! Hieronder vind je een opsomming van alle onderwerpen, projecten en activiteiten, die door onze vrijwilligers zijn geïnitieerd of bedacht of uitgevoerd of ondersteund óf een mix van dit alles. 

Read more: Jaaroverzicht 2018

Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in IJsselstein!

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) biedt, samen met de gemeente IJsselstein, de gelegenheid om uw kerstboom buiten te laten ‘overzomeren’ in IJsselstein, zodat u deze de voor het volgende kerstfeest weer kunt hergebruiken. Er is een terrein gevonden, waar de komende jaren kerstbomen kunnen logeren.

Read more: Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in...

Dag van duurzaamheid The Movie

Op de dag van de duurzaamheid, 12 oktober 2018, zijn video-opnamen gemaakt die we hier graag delen. Wat zien we voorbij komen? Gezellige en informatieve gesprekken, de ecomunt, Minima de Duurzaamheidskoninging en nog veel meer. Een mooie sfeerimpressie door Aaliyah. 

Read more: Dag van duurzaamheid The Movie

Doe mee, plant een hartje!

Krokusbolletjes, geplant in de vorm van een hartje. Het kan, gewoon in IJsselstein! Doe je mee? Een leuke spontane activiteit, waarbij IJsselstein een stukje mooier wordt, met een groot verrassingseffect.Want in maart komen kleurige hartjes tevoorschijn!

Read more: Doe mee, plant een hartje!

Als je barbecuet reken je op veel vlees. Een stuk rundvlees, een lekker geroosterd worstje en enkele stukjes kip aan een spies. Zelf doe ik daar nauwelijks aan mee want ik voel me een vegetariër. Niet dat ik heel strak in de leer ben, want als ik ergens uitgenodigd word, dan versmaad ik een stukje vlees niet. Ik noem mezelf dan ook een niet-fundamentalistische vegetariër. Ik eet bijna geen vlees, omdat de vleesproductie een grote impact heeft op het milieu. Voor een kilogram vlees moet er 10 kg aan landbouwproducten verbouwd worden. En bovendien levert de vleesproductie een behoorlijke bijdrage aan de opwarming van de aarde.

Gepofte mais 


Het wordt wat anders als je uitgenodigd wordt voor een veganistische barbecue. Geen vlees, geen vis en ook helemaal geen zuivel om bijvoorbeeld te salade aan te maken. Is dat wel lekker? Is dat net zo gezellig als een gewone barbecue? Afgelopen zondag mochten we dat gaan proberen. Sushma had 30 mensen uitgenodigd, omdat ze de challenge was aangegaan om een veganistische barbecue voor 30 mensen te organiseren. Sushma houdt in IJsselstein met groepen mensen klimaatgesprekken. Met elkaar praten hoe je iets in je gedrag kan veranderen, wat helpt om de klimaatverandering tegen te gaan.

Maar goed, terug naar barbecue. Voor ons lagen er allemaal spiesjes klaar met ui, paprika, champignons, courgette en aubergine. Als die geroosterd worden, dan smaken ze nog veel lekkerder. Klopt, je moet wel van groente houden. Salade van bloemkool erbij. En een paté van kikkererwten erbij, humus, een lekkernij uit het Midden-Oosten. Heeft u weleens geroosterde zoete aardappel en rode biet gegeten? Nou ik wel en het smaakte heerlijk. En iedereen weet dat gepofte zoete mais van de barbecue zelfs door Amerikanen lekker gevonden wordt. Kortom, een veganistische barbecue is geen straf en net zo echt als een barbecue met vlees. Dat heb ik weer ontdekt op deze mooie zondagavond.

Het weer werkte natuurlijk vreselijk mee met 28°. Ik had u al verteld dat ik heel af en toe meedoe aan een gewone barbecue, maar deze barbecue was minstens zo gezellig als alle anderen die ik heb meegemaakt. Niet dat ik u ga overtuigen om elke keer veganistisch te gaan barbecuen. Maar misschien gaat het toch volgende keer een vleesspiesje vervangen door een heerlijk geroosterd spiesje met groenten. En hopelijk heeft u dan net zo gezellig als wij het zondag hadden.

- Volledige tekst, iets ingekorte versie verscheen in Zenderstreeknieuws van 4 juli 2018

Foto Henk Lindeman Lysette Verwegen

 

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfortlogo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...