Actueel

Actie tegel eruit groot succes

Conclusie van de actie Tegel eruit, Plant erin: Maar liefst 225 tegels ingeleverd! Een stuk meer dan vorig jaar. De medewerkers van Intratuin IJsselstein waren verbaasd over de grote toeloop. Vrijwilligers van KNIJ, D66, GroenLinks en LDIJ waren er om alles in goede banen te leiden. Onze MAS stagiair Jasper Dijkstra heeft zijn stage bij ons afgerond en ons super goed geholpen.

Read more: Actie tegel eruit groot succes

Brood-Nodig in landelijke finale

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Dit motto lijkt per uitstek van toepassing op het succes van Minder verpakkingen BROOD-NODIG uit IJsselstein. Dit burgerinitiatief probeert mensen te stimuleren om hun brood bij de bakker of de supermarkt niet in plastic te laten verpakken, maar in een (zelf meegebrachte) katoenen broodzak.

Read more: Brood-Nodig in landelijke finale

17 april: Interactieve lezing ‘Van bodem naar bord’

Biologisch boerin Monique van der Laan neemt ons in een interactieve lezing mee in de wonderlijke rijke wereld van de basis van onze voeding; de bodem en alle kleine beestjes. Steeds vaker ziet ze tijdens het maken van zuivelproducten overeenkomsten tussen het bodemleven en de kwaliteit van onze voeding.

Read more: 17 april: Interactieve lezing ‘Van bodem naar...

Actie Ecomunt van start!

Op de duurzaamheidsmarkt in oktober 2018 introduceerden we de ecomunt. Dat werd goed ontvangen en we beloofden er in 2019 mee door te gaan. In februari startten we met twee winkeliers en nu, in maart doen zes ondernemers al mee. En dat worden er meer!  We zien uit naar andere ondernemers die ook graag aanhaken. 

Read more: Actie Ecomunt van start!

Als je barbecuet reken je op veel vlees. Een stuk rundvlees, een lekker geroosterd worstje en enkele stukjes kip aan een spies. Zelf doe ik daar nauwelijks aan mee want ik voel me een vegetariër. Niet dat ik heel strak in de leer ben, want als ik ergens uitgenodigd word, dan versmaad ik een stukje vlees niet. Ik noem mezelf dan ook een niet-fundamentalistische vegetariër. Ik eet bijna geen vlees, omdat de vleesproductie een grote impact heeft op het milieu. Voor een kilogram vlees moet er 10 kg aan landbouwproducten verbouwd worden. En bovendien levert de vleesproductie een behoorlijke bijdrage aan de opwarming van de aarde.

Gepofte mais 


Het wordt wat anders als je uitgenodigd wordt voor een veganistische barbecue. Geen vlees, geen vis en ook helemaal geen zuivel om bijvoorbeeld te salade aan te maken. Is dat wel lekker? Is dat net zo gezellig als een gewone barbecue? Afgelopen zondag mochten we dat gaan proberen. Sushma had 30 mensen uitgenodigd, omdat ze de challenge was aangegaan om een veganistische barbecue voor 30 mensen te organiseren. Sushma houdt in IJsselstein met groepen mensen klimaatgesprekken. Met elkaar praten hoe je iets in je gedrag kan veranderen, wat helpt om de klimaatverandering tegen te gaan.

Maar goed, terug naar barbecue. Voor ons lagen er allemaal spiesjes klaar met ui, paprika, champignons, courgette en aubergine. Als die geroosterd worden, dan smaken ze nog veel lekkerder. Klopt, je moet wel van groente houden. Salade van bloemkool erbij. En een paté van kikkererwten erbij, humus, een lekkernij uit het Midden-Oosten. Heeft u weleens geroosterde zoete aardappel en rode biet gegeten? Nou ik wel en het smaakte heerlijk. En iedereen weet dat gepofte zoete mais van de barbecue zelfs door Amerikanen lekker gevonden wordt. Kortom, een veganistische barbecue is geen straf en net zo echt als een barbecue met vlees. Dat heb ik weer ontdekt op deze mooie zondagavond.

Het weer werkte natuurlijk vreselijk mee met 28°. Ik had u al verteld dat ik heel af en toe meedoe aan een gewone barbecue, maar deze barbecue was minstens zo gezellig als alle anderen die ik heb meegemaakt. Niet dat ik u ga overtuigen om elke keer veganistisch te gaan barbecuen. Maar misschien gaat het toch volgende keer een vleesspiesje vervangen door een heerlijk geroosterd spiesje met groenten. En hopelijk heeft u dan net zo gezellig als wij het zondag hadden.

- Volledige tekst, iets ingekorte versie verscheen in Zenderstreeknieuws van 4 juli 2018

Foto Henk Lindeman Lysette Verwegen

 

Ͽ Ecomunt in IJsselstein

ecomunt 1

Dé IJsselsteinse voordeelmunt voor duurzame aankopen! De ontvangen munten kun je bij elke deelnemende ondernemer inleveren voor korting op duurzame producten.

Lees meer...

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfort logo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...