groen GROEN    

  

   wonen WONEN     

  

   werken WERKEN    

 

  en meer ..en MEER

Actueel

Groen Café 16 december

Op zondag 16 december is er weer een gezellig en informatief Groen Café. Je kunt kennis maken met de voordelen van seizoensgroenten, een kop soep met wat lekkers eten (tegen kleine vergoeding) en bijpraten met andere bezoekers. 

Read more: Groen Café 16 december

Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in IJsselstein!

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) biedt, samen met de gemeente IJsselstein, de gelegenheid om uw kerstboom buiten te laten ‘overzomeren’ in IJsselstein, zodat u deze de voor het volgende kerstfeest weer kunt hergebruiken. Er is een terrein gevonden, waar de komende jaren kerstbomen kunnen logeren.

Read more: Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in...

Dag van duurzaamheid The Movie

Op de dag van de duurzaamheid, 12 oktober 2018, zijn video-opnamen gemaakt die we hier graag delen. Wat zien we voorbij komen? Gezellige en informatieve gesprekken, de ecomunt, Minima de Duurzaamheidskoninging en nog veel meer. Een mooie sfeerimpressie door Aaliyah. 

Read more: Dag van duurzaamheid The Movie

Doe mee, plant een hartje!

Krokusbolletjes, geplant in de vorm van een hartje. Het kan, gewoon in IJsselstein! Doe je mee? Een leuke spontane activiteit, waarbij IJsselstein een stukje mooier wordt, met een groot verrassingseffect.Want in maart komen kleurige hartjes tevoorschijn!

Read more: Doe mee, plant een hartje!

Wat je van ver haalt is lekker, luidt het spreekwoord. Maar sinds ik vriend ben van de wijktuin Achterveld-Groenvliet durf ik dat te betwijfelen. Voor een klein bedrag per jaar haal ik daar wekelijks voor nop mijn kruiden en groenten. Van lekkere malse sla en frisgroene andijvie tot de meest biologisch courgette van de wereld. Ik kan ook een ruime sortering aan kruiden meenemen die ik in eindeloze variaties toevoeg aan mijn maaltijden.

Het genieten begint al bij het plukken. In een lusthof met prachtige bloemen en planten maak ik zo hier en daar een praatje met echte groene vingers en zo krijgen mijn kookkunsten een nieuwe boost. Ik leerde er champignonragout te combineren met dragon. Heerlijk! Ook het nieuwe project WIJKOKEN, waar ik een van de vrijwillige koks ben, levert de lekkerste maaltijden op van de groenten, kruiden én de bloemen uit deze wijktuin. Wat ik van dichtbij haal is zó lekker!

Nieuwe spreekwoorden nodig

Ik stel voor dat Van Dale zijn spreekwoorden ook eens onder de klimaatneutrale loep legt. Want als we blijven geloven dat wat je van ver haalt lekkerder is, wat heeft dat dan voor invloed op de CO2-uitstoot? Blijven we kiezen voor tomaten uit Spanje en druiven uit Frankrijk of bent u benieuwd naar de CO2-vrije bramen en kersen, honing en zomerboerenkool van de wijktuin? Die wetenschap alleen al, maakt dat mijn bordje eten veel lekkerder smaakt. Of zou het de liefde zijn die ik proef? Want ik zie niet alleen groene vingers in de wijktuin, ik hoor ook de groene harten kloppen van al die enthousiaste vrijwilligers die ervoor zorgen dat ik wekelijks een heerlijke biologische, onbespoten en CO2-uitstootvrije maaltijd nuttig. Mijn voorstel voor het nieuwe spreekwoord: 'Van wat je dichtbij haalt, word je groener.'

Interesse in WijKoken? Ga naar deze link op facebook.Of geef je op via het emailadres in onderstaande afbeelding. 

Vrijwilligers koken op de Wijktuin - WijKoken

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel Zenderstreeknieuws 8 november 2017

IJsselsteiners werken hard aan klimaatneutrale stad

"De liefde bindt ons", grapt Henk de Groot. Die liefde is dan wel de liefde voor een klimaatneutraal IJsselstein. Het enthousiaste burgerinitiatief, dat actief is onder de naam Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein, wil alle duurzame activiteiten en ideeën zichtbaar maken, bundelen en uitbreiden. "Zodat iedereen ervan kan profiteren en mee kan doen."

Lees meer...

Energiezuinig wonen in uw VvE

logo energielabelInformatieavond op 6 november door U-Thuis:
Meer woningeigenaren in de regio maken hun huis energiezuiniger, en ook de interesse hiervoor onder leden van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) groeit – en terecht: duurzame maatregelen verhogen het wooncomfort en hebben een steeds beter financieel rendement.

Lees meer...