Actueel

Inspiratiemails van wij van KNIJ

Wil je geen nieuwtjes van ons meer missen? Inspiratie gezocht? Schrijf je dan in voor onse inspiratiemails. Dan ontvang je ongeveer 6 keer per jaar een informatieve en inspirerende email van ons.

Read more: Inspiratiemails van wij van KNIJ

Vergroen je tuin, workshop Intratuin

Op zaterdag 25 mei geeft Intratuin IJsselstein een gratis workshop over de ‘Watervriendelijke tuin’ (duur 45 minuten). Deelnemers krijgen een tuinbon van € 25,- om te besteden in het tuincentrum. Ook Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein is die dag aanwezig en geeft gratis tuintips.

Read more: Vergroen je tuin, workshop Intratuin

Lezing van Bodem tot Bord krijgt vervolg

De lezing Van Bodem tot Bord door Monique van der Laan van biologische boerderijk De Beekhoeve in Kamerik werd goed bezocht. En er komt een vervolglezing in Kamerik op 8 mei.

Read more: Lezing van Bodem tot Bord krijgt vervolg

Groene activiteiten in april-mei

Leuke activiteiten van de IJsselsteinse 'groene' gezelschappen! Eerst zondag 28 april een stekjesmarkt van Eetbaar IJsselstein. Dan zaterdag 18 mei voor de 10e keer de stekjesruilmarkt en kinderdoemiddag van GroenLinks IJsselstein. En op zondag 19 mei het Lentefeest in Nieuwegein. 

Read more: Groene activiteiten in april-mei

Wat je van ver haalt is lekker, luidt het spreekwoord. Maar sinds ik vriend ben van de wijktuin Achterveld-Groenvliet durf ik dat te betwijfelen. Voor een klein bedrag per jaar haal ik daar wekelijks voor nop mijn kruiden en groenten. Van lekkere malse sla en frisgroene andijvie tot de meest biologisch courgette van de wereld. Ik kan ook een ruime sortering aan kruiden meenemen die ik in eindeloze variaties toevoeg aan mijn maaltijden.

Het genieten begint al bij het plukken. In een lusthof met prachtige bloemen en planten maak ik zo hier en daar een praatje met echte groene vingers en zo krijgen mijn kookkunsten een nieuwe boost. Ik leerde er champignonragout te combineren met dragon. Heerlijk! Ook het nieuwe project WIJKOKEN, waar ik een van de vrijwillige koks ben, levert de lekkerste maaltijden op van de groenten, kruiden én de bloemen uit deze wijktuin. Wat ik van dichtbij haal is zó lekker!

Nieuwe spreekwoorden nodig

Ik stel voor dat Van Dale zijn spreekwoorden ook eens onder de klimaatneutrale loep legt. Want als we blijven geloven dat wat je van ver haalt lekkerder is, wat heeft dat dan voor invloed op de CO2-uitstoot? Blijven we kiezen voor tomaten uit Spanje en druiven uit Frankrijk of bent u benieuwd naar de CO2-vrije bramen en kersen, honing en zomerboerenkool van de wijktuin? Die wetenschap alleen al, maakt dat mijn bordje eten veel lekkerder smaakt. Of zou het de liefde zijn die ik proef? Want ik zie niet alleen groene vingers in de wijktuin, ik hoor ook de groene harten kloppen van al die enthousiaste vrijwilligers die ervoor zorgen dat ik wekelijks een heerlijke biologische, onbespoten en CO2-uitstootvrije maaltijd nuttig. Mijn voorstel voor het nieuwe spreekwoord: 'Van wat je dichtbij haalt, word je groener.'

Interesse in WijKoken? Ga naar deze link op facebook.Of geef je op via het emailadres in onderstaande afbeelding. 

Vrijwilligers koken op de Wijktuin - WijKoken

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan in en geef je voorkeur aan:

Inschrijven Inspiratiemails

Ͽ Ecomunt in IJsselstein

ecomunt 1

Dé IJsselsteinse voordeelmunt voor duurzame aankopen! De ontvangen munten kun je bij elke deelnemende ondernemer inleveren voor korting op duurzame producten.

Lees meer...

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfort logo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...