Actueel

10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

Het Groen Café IJsselstein is een terugkerende samenwerking van Eetbaar IJsselstein met de Bijenvereniging IJsselstein, de Wijktuin Achterveld, Groei&Bloei en Klimaatneutraal IJsselstein. Het eerstvolgende Groen Café is op zondag 10 maart van 17.00 tot 19.00 uur in Wijkcentrum Xperience aan het Teenschillerpad 2. Het thema van deze keer is: Stekken & Zaaien.

Read more: 10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie IJsselstein schoon

Tegel eruit, plant erin! Op 23 maart van 10.00 tot 15.00 uur bij de Intratuin IJsselstein/Benschop. Net als vorig jaar verzorgt Klimaatneutraal IJsselstein samen met andere partijen deze leuke landelijke activteit van groei.nl Bij het inleveren van één tegel ontvang je twee gratis planten! 

Read more: 23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie...

Actie Ecomunt van start!

Op de duurzaamheidsmarkt in oktober 2018 introduceerden we de ecomunt. Dat werd goed ontvangen en we beloofden er in 2019 mee door te gaan. En nu zijn er twee winkeliers die aftrappen met een leuke actie in februari. Een restaurant gaat vanaf maart ook meedoen en we zien uit naar andere ondernemers die ook graag aanhaken. 

Read more: Actie Ecomunt van start!

Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

Onze kerstbomenlogeerpartij is begonnen. Op twee zaterdagen begin januari (2019) verzamelden KNIJ-ers en inwoners van IJsselstein zich om samen de bomen in te graven. Kleine bomen en grotere bomen, kleine mensen en grote mensen! We kregen veel enthousiaste reacties..

Read more: Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

Wat je van ver haalt is lekker, luidt het spreekwoord. Maar sinds ik vriend ben van de wijktuin Achterveld-Groenvliet durf ik dat te betwijfelen. Voor een klein bedrag per jaar haal ik daar wekelijks voor nop mijn kruiden en groenten. Van lekkere malse sla en frisgroene andijvie tot de meest biologisch courgette van de wereld. Ik kan ook een ruime sortering aan kruiden meenemen die ik in eindeloze variaties toevoeg aan mijn maaltijden.

Het genieten begint al bij het plukken. In een lusthof met prachtige bloemen en planten maak ik zo hier en daar een praatje met echte groene vingers en zo krijgen mijn kookkunsten een nieuwe boost. Ik leerde er champignonragout te combineren met dragon. Heerlijk! Ook het nieuwe project WIJKOKEN, waar ik een van de vrijwillige koks ben, levert de lekkerste maaltijden op van de groenten, kruiden én de bloemen uit deze wijktuin. Wat ik van dichtbij haal is zó lekker!

Nieuwe spreekwoorden nodig

Ik stel voor dat Van Dale zijn spreekwoorden ook eens onder de klimaatneutrale loep legt. Want als we blijven geloven dat wat je van ver haalt lekkerder is, wat heeft dat dan voor invloed op de CO2-uitstoot? Blijven we kiezen voor tomaten uit Spanje en druiven uit Frankrijk of bent u benieuwd naar de CO2-vrije bramen en kersen, honing en zomerboerenkool van de wijktuin? Die wetenschap alleen al, maakt dat mijn bordje eten veel lekkerder smaakt. Of zou het de liefde zijn die ik proef? Want ik zie niet alleen groene vingers in de wijktuin, ik hoor ook de groene harten kloppen van al die enthousiaste vrijwilligers die ervoor zorgen dat ik wekelijks een heerlijke biologische, onbespoten en CO2-uitstootvrije maaltijd nuttig. Mijn voorstel voor het nieuwe spreekwoord: 'Van wat je dichtbij haalt, word je groener.'

Interesse in WijKoken? Ga naar deze link op facebook.Of geef je op via het emailadres in onderstaande afbeelding. 

Vrijwilligers koken op de Wijktuin - WijKoken

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfortlogo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...