Actueel

Inspiratiemails van wij van KNIJ

Wil je geen nieuwtjes van ons meer missen? Inspiratie gezocht? Schrijf je dan in voor onse inspiratiemails. Dan ontvang je ongeveer 6 keer per jaar een informatieve en inspirerende email van ons.

Read more: Inspiratiemails van wij van KNIJ

Vergroen je tuin, workshop Intratuin

Op zaterdag 25 mei geeft Intratuin IJsselstein een gratis workshop over de ‘Watervriendelijke tuin’ (duur 45 minuten). Deelnemers krijgen een tuinbon van € 25,- om te besteden in het tuincentrum. Ook Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein is die dag aanwezig en geeft gratis tuintips.

Read more: Vergroen je tuin, workshop Intratuin

Lezing van Bodem tot Bord krijgt vervolg

De lezing Van Bodem tot Bord door Monique van der Laan van biologische boerderijk De Beekhoeve in Kamerik werd goed bezocht. En er komt een vervolglezing in Kamerik op 8 mei.

Read more: Lezing van Bodem tot Bord krijgt vervolg

Groene activiteiten in april-mei

Leuke activiteiten van de IJsselsteinse 'groene' gezelschappen! Eerst zondag 28 april een stekjesmarkt van Eetbaar IJsselstein. Dan zaterdag 18 mei voor de 10e keer de stekjesruilmarkt en kinderdoemiddag van GroenLinks IJsselstein. En op zondag 19 mei het Lentefeest in Nieuwegein. 

Read more: Groene activiteiten in april-mei

Mijn voorjaarscolumn 'Buxusmot en suiker' heeft veel reacties opgeleverd. Tuinliefhebbers stuurden foto's op van prachtige buxusstruiken met reacties als: 'Dit is waar het naar toe moet: een gezonde rijke bodem. Daar zit de kracht!' Of: 'Ik behandel mijn buxus ook met goede voeding en die staat er prachtig bij'.

Ik ontving foto's van feromonenvallen met lokgeurvloeistof dat de mannetjesvlinders aantrekt. Ze vliegen in de val en kunnen er niet meer uit. Alarmerend veel berichten gingen over dode mezenjonkies, veroorzaakt door het vele gespoten gif dat ze via de buxusrups hebben binnengekregen.

Van hoveniers kreeg ik te horen dat er verschil lijkt te zijn tussen diverse rassen buxussen. Waar de ene buxus is kaalgevreten, staat een paar meter verderop een ander ras nog groen te stralen. Dit bevestigt weer eens hoe belangrijk biodiversiteit is. Verder kreeg ik de tip dat het moment en de manier van snoeien effect schijnt te hebben. Jonge scheutjes zijn minder geliefd onder de motten.

Volwaardige voeding

Ik ben niet alwetend, maar ik observeer en hoop hiervan te leren. Zo weet ik dat ik het in ieder geval beter doe op volwaardige voeding dan op fastfood. Gezonde volwaardige voeding is natuurlijk geen volledige garantie dat mij niks kan overkomen, maar ik kom de herfst en winter gezond door sinds ik vooral onbespoten groente vers uit de tuin eet. Ik moest ook denken aan het experiment van een man die twee maanden alleen maar naar de 'Mac' ging voor zijn voeding. Na enkele weken moest hij zijn experiment stoppen, omdat zijn gewicht en bloedwaardes te risicovol werden om door te gaan. Tot slot nog een tip: de buxusmot heeft vier cycli per seizoen. Genoeg mogelijkheden dus om te experimenteren en ontdekken!

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan in en geef je voorkeur aan:

Inschrijven Inspiratiemails

Ͽ Ecomunt in IJsselstein

ecomunt 1

Dé IJsselsteinse voordeelmunt voor duurzame aankopen! De ontvangen munten kun je bij elke deelnemende ondernemer inleveren voor korting op duurzame producten.

Lees meer...

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfort logo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...