Actueel

10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

Het Groen Café IJsselstein is een terugkerende samenwerking van Eetbaar IJsselstein met de Bijenvereniging IJsselstein, de Wijktuin Achterveld, Groei&Bloei en Klimaatneutraal IJsselstein. Het eerstvolgende Groen Café is op zondag 10 maart van 17.00 tot 19.00 uur in Wijkcentrum Xperience aan het Teenschillerpad 2. Het thema van deze keer is: Stekken & Zaaien.

Read more: 10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie IJsselstein schoon

Tegel eruit, plant erin! Op 23 maart van 10.00 tot 15.00 uur bij de Intratuin IJsselstein/Benschop. Net als vorig jaar verzorgt Klimaatneutraal IJsselstein samen met andere partijen deze leuke landelijke activteit van groei.nl Bij het inleveren van één tegel ontvang je twee gratis planten! 

Read more: 23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie...

Actie Ecomunt van start!

Op de duurzaamheidsmarkt in oktober 2018 introduceerden we de ecomunt. Dat werd goed ontvangen en we beloofden er in 2019 mee door te gaan. En nu zijn er twee winkeliers die aftrappen met een leuke actie in februari. Een restaurant gaat vanaf maart ook meedoen en we zien uit naar andere ondernemers die ook graag aanhaken. 

Read more: Actie Ecomunt van start!

Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

Onze kerstbomenlogeerpartij is begonnen. Op twee zaterdagen begin januari (2019) verzamelden KNIJ-ers en inwoners van IJsselstein zich om samen de bomen in te graven. Kleine bomen en grotere bomen, kleine mensen en grote mensen! We kregen veel enthousiaste reacties..

Read more: Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

Mijn voorjaarscolumn 'Buxusmot en suiker' heeft veel reacties opgeleverd. Tuinliefhebbers stuurden foto's op van prachtige buxusstruiken met reacties als: 'Dit is waar het naar toe moet: een gezonde rijke bodem. Daar zit de kracht!' Of: 'Ik behandel mijn buxus ook met goede voeding en die staat er prachtig bij'.

Ik ontving foto's van feromonenvallen met lokgeurvloeistof dat de mannetjesvlinders aantrekt. Ze vliegen in de val en kunnen er niet meer uit. Alarmerend veel berichten gingen over dode mezenjonkies, veroorzaakt door het vele gespoten gif dat ze via de buxusrups hebben binnengekregen.

Van hoveniers kreeg ik te horen dat er verschil lijkt te zijn tussen diverse rassen buxussen. Waar de ene buxus is kaalgevreten, staat een paar meter verderop een ander ras nog groen te stralen. Dit bevestigt weer eens hoe belangrijk biodiversiteit is. Verder kreeg ik de tip dat het moment en de manier van snoeien effect schijnt te hebben. Jonge scheutjes zijn minder geliefd onder de motten.

Volwaardige voeding

Ik ben niet alwetend, maar ik observeer en hoop hiervan te leren. Zo weet ik dat ik het in ieder geval beter doe op volwaardige voeding dan op fastfood. Gezonde volwaardige voeding is natuurlijk geen volledige garantie dat mij niks kan overkomen, maar ik kom de herfst en winter gezond door sinds ik vooral onbespoten groente vers uit de tuin eet. Ik moest ook denken aan het experiment van een man die twee maanden alleen maar naar de 'Mac' ging voor zijn voeding. Na enkele weken moest hij zijn experiment stoppen, omdat zijn gewicht en bloedwaardes te risicovol werden om door te gaan. Tot slot nog een tip: de buxusmot heeft vier cycli per seizoen. Genoeg mogelijkheden dus om te experimenteren en ontdekken!

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfortlogo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...