groen GROEN    

  

   wonen WONEN     

  

   werken WERKEN    

 

  en meer ..en MEER

Actueel

Groen Café 16 december

Op zondag 16 december is er weer een gezellig en informatief Groen Café. Je kunt kennis maken met de voordelen van seizoensgroenten, een kop soep met wat lekkers eten (tegen kleine vergoeding) en bijpraten met andere bezoekers. 

Read more: Groen Café 16 december

Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in IJsselstein!

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) biedt, samen met de gemeente IJsselstein, de gelegenheid om uw kerstboom buiten te laten ‘overzomeren’ in IJsselstein, zodat u deze de voor het volgende kerstfeest weer kunt hergebruiken. Er is een terrein gevonden, waar de komende jaren kerstbomen kunnen logeren.

Read more: Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in...

Dag van duurzaamheid The Movie

Op de dag van de duurzaamheid, 12 oktober 2018, zijn video-opnamen gemaakt die we hier graag delen. Wat zien we voorbij komen? Gezellige en informatieve gesprekken, de ecomunt, Minima de Duurzaamheidskoninging en nog veel meer. Een mooie sfeerimpressie door Aaliyah. 

Read more: Dag van duurzaamheid The Movie

Doe mee, plant een hartje!

Krokusbolletjes, geplant in de vorm van een hartje. Het kan, gewoon in IJsselstein! Doe je mee? Een leuke spontane activiteit, waarbij IJsselstein een stukje mooier wordt, met een groot verrassingseffect.Want in maart komen kleurige hartjes tevoorschijn!

Read more: Doe mee, plant een hartje!

U weet inmiddels dat ik De Zeeuw heet. Mensen die mij nog iets beter kennen, weten ook dat ik mijn naam eer aan doe: ik ben zûnig. Niet krenterig, maar wel zûnig. Vooral in het gebruik van de dagelijkse dingen.

Zo weet ik dat je met een schijnbaar lege tube tandpasta nog best vaak je tanden kunt poetsen. Als je de lege tube openknipt, dan kun je daar toch zeker nog 8 keer je tanden mee poetsen. Omdat ik zelf geen rekenwonder ben, maar ik wel benieuwd was hoeveel tubes je hiermee op een mensenleven kunt besparen, vroeg ik dat aan mijn man. Dat scheelt dus 197 tubes tandpasta! Als iedereen in Nederland die tubes zou doorknippen dan besparen we hiermee 3.349.000.000 tubes tandpasta. Da's best veel, toch?

Een andere zûnigheid: ik fiets al 5 jaar naar mijn werk; goed voor zo'n 5500 kilometer per jaar. Met de auto kostte me dat zo'n 700 euro aan benzine per jaar. Dat is alweer een besparing van 3.500 euro.

Onlangs heb ik weer een zûnigheidje uitgevonden. We branden graag een kaarsje. Sommige kaarsen branden niet helemaal op en andere kaarsen hebben een te lang lont. Eén en één is twee: ik smelt het kaarsvet, overtollig lont erdoor en ik heb een nieuwe kaars.

Ook met sokken is één en één weer snel een paar. U kent het wel, van die sokken waarvan er wonderlijk maar een uit de was komt. Of zo'n paar waarvan in een sok een gat zit. Tegenwoordig koop ik steeds dezelfde sokken. Enkele sokken vormen dan alweer snel een paar.

Ik zou mijn naam als zuinige Zeeuw nog meer eer willen aandoen. Daarom hierbij een oproep aan alle niet-Zeeuwen in IJsselstein en omgeving: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aan Klimaatneutraal IJsselstein! Ik ga vast heel veel van u leren. En geld overhouden…

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel Zenderstreeknieuws 8 november 2017

IJsselsteiners werken hard aan klimaatneutrale stad

"De liefde bindt ons", grapt Henk de Groot. Die liefde is dan wel de liefde voor een klimaatneutraal IJsselstein. Het enthousiaste burgerinitiatief, dat actief is onder de naam Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein, wil alle duurzame activiteiten en ideeën zichtbaar maken, bundelen en uitbreiden. "Zodat iedereen ervan kan profiteren en mee kan doen."

Lees meer...

Energiezuinig wonen in uw VvE

logo energielabelInformatieavond op 6 november door U-Thuis:
Meer woningeigenaren in de regio maken hun huis energiezuiniger, en ook de interesse hiervoor onder leden van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) groeit – en terecht: duurzame maatregelen verhogen het wooncomfort en hebben een steeds beter financieel rendement.

Lees meer...