Actueel

Jaaroverzicht 2018

Zijn wij de eersten met een jaaroverzicht? We zijn gaan inventariseren en noteren wat we allemaal hebben gedaan in 2018. Het is veel! Hieronder vind je een opsomming van alle onderwerpen, projecten en activiteiten, die door onze vrijwilligers zijn geïnitieerd of bedacht of uitgevoerd of ondersteund óf een mix van dit alles. 

Read more: Jaaroverzicht 2018

Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in IJsselstein!

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) biedt, samen met de gemeente IJsselstein, de gelegenheid om uw kerstboom buiten te laten ‘overzomeren’ in IJsselstein, zodat u deze de voor het volgende kerstfeest weer kunt hergebruiken. Er is een terrein gevonden, waar de komende jaren kerstbomen kunnen logeren.

Read more: Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in...

Dag van duurzaamheid The Movie

Op de dag van de duurzaamheid, 12 oktober 2018, zijn video-opnamen gemaakt die we hier graag delen. Wat zien we voorbij komen? Gezellige en informatieve gesprekken, de ecomunt, Minima de Duurzaamheidskoninging en nog veel meer. Een mooie sfeerimpressie door Aaliyah. 

Read more: Dag van duurzaamheid The Movie

Doe mee, plant een hartje!

Krokusbolletjes, geplant in de vorm van een hartje. Het kan, gewoon in IJsselstein! Doe je mee? Een leuke spontane activiteit, waarbij IJsselstein een stukje mooier wordt, met een groot verrassingseffect.Want in maart komen kleurige hartjes tevoorschijn!

Read more: Doe mee, plant een hartje!

Met deze columns proberen wij van Klimaatneutraal IJsselstein lezers aan te zetten tot daden en niet alleen tot goede voornemens. Nederlanders zijn namelijk heel welwillend als het goede voornemens of de beperking van de CO2-uitstoot betreft.

Het is goed om op de IJsselsteinse daken steeds meer zonnepanelen te zien. Helaas is het energiezuiniger maken van woningen op dit moment te vaak afhankelijk van de rijkdom van de bewoner of de eigenaar.

Andersom is diezelfde rijkdom de reden waarom het zo moeilijk is om écht minder energie te verbruiken. Op televisie werd eens een gesprek tussen een aantal mensen uitgezonden – zo te zien redelijk welgesteld en goed opgeleid. Wat wilden zij bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot? Het gesprek leek een soort openbare biecht: men toonde berouw, om vervolgens besmuikt toe te geven dat er niets zou veranderen.

Een consultant vertelde daar dat hij zijn klanten meeneemt naar Ibiza, omdat ze daar makkelijker 'out of the box' kunnen denken. Misschien flauw, maar je ziet het voor je: als hij zijn klanten zou voorstellen om in de eigen regio te gaan wandelen, ook een prima manier om 'uit je box ' te denken, zouden ze misschien een ander bureau in de arm nemen.

Hoe dan ook: werk maken van energieneutraal leven vraagt al gauw om andere keuzes te maken dan je normaal zou doen. Daarom een tip voor een stap die iedereen kan zetten, zónder dat de omgeving er iets van merkt: koud douchen. Als je het met beleid doet – eerst benen en armen onder de straal, dan de rest – is het een koud kunstje. Deze hitte is een mooie periode om daarmee te beginnen. En na een jaar zie je het echt op je energierekening.

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfortlogo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...