Actueel

Actie tegel eruit groot succes

Conclusie van de actie Tegel eruit, Plant erin: Maar liefst 225 tegels ingeleverd! Een stuk meer dan vorig jaar. De medewerkers van Intratuin IJsselstein waren verbaasd over de grote toeloop. Vrijwilligers van KNIJ, D66, GroenLinks en LDIJ waren er om alles in goede banen te leiden. Onze MAS stagiair Jasper Dijkstra heeft zijn stage bij ons afgerond en ons super goed geholpen.

Read more: Actie tegel eruit groot succes

Brood-Nodig in landelijke finale

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Dit motto lijkt per uitstek van toepassing op het succes van Minder verpakkingen BROOD-NODIG uit IJsselstein. Dit burgerinitiatief probeert mensen te stimuleren om hun brood bij de bakker of de supermarkt niet in plastic te laten verpakken, maar in een (zelf meegebrachte) katoenen broodzak.

Read more: Brood-Nodig in landelijke finale

17 april: Interactieve lezing ‘Van bodem naar bord’

Biologisch boerin Monique van der Laan neemt ons in een interactieve lezing mee in de wonderlijke rijke wereld van de basis van onze voeding; de bodem en alle kleine beestjes. Steeds vaker ziet ze tijdens het maken van zuivelproducten overeenkomsten tussen het bodemleven en de kwaliteit van onze voeding.

Read more: 17 april: Interactieve lezing ‘Van bodem naar...

Actie Ecomunt van start!

Op de duurzaamheidsmarkt in oktober 2018 introduceerden we de ecomunt. Dat werd goed ontvangen en we beloofden er in 2019 mee door te gaan. In februari startten we met twee winkeliers en nu, in maart doen zes ondernemers al mee. En dat worden er meer!  We zien uit naar andere ondernemers die ook graag aanhaken. 

Read more: Actie Ecomunt van start!

Met deze columns proberen wij van Klimaatneutraal IJsselstein lezers aan te zetten tot daden en niet alleen tot goede voornemens. Nederlanders zijn namelijk heel welwillend als het goede voornemens of de beperking van de CO2-uitstoot betreft.

Het is goed om op de IJsselsteinse daken steeds meer zonnepanelen te zien. Helaas is het energiezuiniger maken van woningen op dit moment te vaak afhankelijk van de rijkdom van de bewoner of de eigenaar.

Andersom is diezelfde rijkdom de reden waarom het zo moeilijk is om écht minder energie te verbruiken. Op televisie werd eens een gesprek tussen een aantal mensen uitgezonden – zo te zien redelijk welgesteld en goed opgeleid. Wat wilden zij bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot? Het gesprek leek een soort openbare biecht: men toonde berouw, om vervolgens besmuikt toe te geven dat er niets zou veranderen.

Een consultant vertelde daar dat hij zijn klanten meeneemt naar Ibiza, omdat ze daar makkelijker 'out of the box' kunnen denken. Misschien flauw, maar je ziet het voor je: als hij zijn klanten zou voorstellen om in de eigen regio te gaan wandelen, ook een prima manier om 'uit je box ' te denken, zouden ze misschien een ander bureau in de arm nemen.

Hoe dan ook: werk maken van energieneutraal leven vraagt al gauw om andere keuzes te maken dan je normaal zou doen. Daarom een tip voor een stap die iedereen kan zetten, zónder dat de omgeving er iets van merkt: koud douchen. Als je het met beleid doet – eerst benen en armen onder de straal, dan de rest – is het een koud kunstje. Deze hitte is een mooie periode om daarmee te beginnen. En na een jaar zie je het echt op je energierekening.

Ͽ Ecomunt in IJsselstein

ecomunt 1

Dé IJsselsteinse voordeelmunt voor duurzame aankopen! De ontvangen munten kun je bij elke deelnemende ondernemer inleveren voor korting op duurzame producten.

Lees meer...

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfort logo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...