Actueel

Actie tegel eruit groot succes

Conclusie van de actie Tegel eruit, Plant erin: Maar liefst 225 tegels ingeleverd! Een stuk meer dan vorig jaar. De medewerkers van Intratuin IJsselstein waren verbaasd over de grote toeloop. Vrijwilligers van KNIJ, D66, GroenLinks en LDIJ waren er om alles in goede banen te leiden. Onze MAS stagiair Jasper Dijkstra heeft zijn stage bij ons afgerond en ons super goed geholpen.

Read more: Actie tegel eruit groot succes

Brood-Nodig in landelijke finale

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Dit motto lijkt per uitstek van toepassing op het succes van Minder verpakkingen BROOD-NODIG uit IJsselstein. Dit burgerinitiatief probeert mensen te stimuleren om hun brood bij de bakker of de supermarkt niet in plastic te laten verpakken, maar in een (zelf meegebrachte) katoenen broodzak.

Read more: Brood-Nodig in landelijke finale

17 april: Interactieve lezing ‘Van bodem naar bord’

Biologisch boerin Monique van der Laan neemt ons in een interactieve lezing mee in de wonderlijke rijke wereld van de basis van onze voeding; de bodem en alle kleine beestjes. Steeds vaker ziet ze tijdens het maken van zuivelproducten overeenkomsten tussen het bodemleven en de kwaliteit van onze voeding.

Read more: 17 april: Interactieve lezing ‘Van bodem naar...

Actie Ecomunt van start!

Op de duurzaamheidsmarkt in oktober 2018 introduceerden we de ecomunt. Dat werd goed ontvangen en we beloofden er in 2019 mee door te gaan. In februari startten we met twee winkeliers en nu, in maart doen zes ondernemers al mee. En dat worden er meer!  We zien uit naar andere ondernemers die ook graag aanhaken. 

Read more: Actie Ecomunt van start!

Ik had thuis wat oud textiel verzameld om weg te doen. Heerlijk dat opruimen. De zak met textiel had ik achterop meegenomen, om onderweg op de route naar de AH in de textielcontainer te deponeren. In de AH werd ik door een vriendelijke manager benaderd; ‘mevrouw, past u op dat u dit niet verliest? ‘

Ik kijk achterom en zie achterop mijn mandje een halve zak, met een lange sliert textiel van anderhalve meter over de grond slepen, midden op het pad tussen de kaas en vis. Wat genânt…

Ik bedank, excuseer me dat ik het onderweg vergeten ben in de container te doen en frommel snel al het textiel weer van de grond in de zak.
‘Zal ik de zak anders even voor u meenemen en weggooien?’ vervolgt de vriendelijke medewerker.
Even ben ik in dubio. Wel handig want dat mandje achterop heb ik wel nodig voor de boodschappen. Maar dat textiel in de grote grijze container vind ik dan toch zonde van het apart inzamelen .

‘Nou, het is eigenlijk voor de textielcontainer bedoelt’ antwoord ik. Ik verzucht mezelf dat ik altijd zo eerlijk ben en ook eerlijk duurzaam wil zijn.  Nu zit ik met een extra zak tijdens het boodschappen doen wat niet handig is als ik straks mijn boodschappen wil meenemen.

De vriendelijke meneer zegt me gedag en gaat verder met werken. Ik dacht deze genante situatie ‘achter de rug’ te hebben en reed naar huis. Voor het Fulco op dat gekke punt waar alles kruist en het fietspad ophoudt zie ik textiel op de grond liggen, onmiskenbaar een kussensloop van 20 jaar geleden die nu echt weg mocht en nog wat andere attributen.. slik…
midden op het doorgaande plein raap ik de losse spulletjes op en stop het weer terug in de zak..

ik begin me een beetje klein duimpje te voelen. Twee kilometer verderop, vlak voordat ik thuis aankom raap ik de laatste sliert textiel op.
Blij dat ik thuis ben.

Ͽ Ecomunt in IJsselstein

ecomunt 1

Dé IJsselsteinse voordeelmunt voor duurzame aankopen! De ontvangen munten kun je bij elke deelnemende ondernemer inleveren voor korting op duurzame producten.

Lees meer...

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfort logo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...