Actueel

Inspiratiemails van wij van KNIJ

Wil je geen nieuwtjes van ons meer missen? Inspiratie gezocht? Schrijf je dan in voor onse inspiratiemails. Dan ontvang je ongeveer 6 keer per jaar een informatieve en inspirerende email van ons.

Read more: Inspiratiemails van wij van KNIJ

Vergroen je tuin, workshop Intratuin

Op zaterdag 25 mei geeft Intratuin IJsselstein een gratis workshop over de ‘Watervriendelijke tuin’ (duur 45 minuten). Deelnemers krijgen een tuinbon van € 25,- om te besteden in het tuincentrum. Ook Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein is die dag aanwezig en geeft gratis tuintips.

Read more: Vergroen je tuin, workshop Intratuin

Lezing van Bodem tot Bord krijgt vervolg

De lezing Van Bodem tot Bord door Monique van der Laan van biologische boerderijk De Beekhoeve in Kamerik werd goed bezocht. En er komt een vervolglezing in Kamerik op 8 mei.

Read more: Lezing van Bodem tot Bord krijgt vervolg

Groene activiteiten in april-mei

Leuke activiteiten van de IJsselsteinse 'groene' gezelschappen! Eerst zondag 28 april een stekjesmarkt van Eetbaar IJsselstein. Dan zaterdag 18 mei voor de 10e keer de stekjesruilmarkt en kinderdoemiddag van GroenLinks IJsselstein. En op zondag 19 mei het Lentefeest in Nieuwegein. 

Read more: Groene activiteiten in april-mei

IJsselstein is een mooi groen stadje. Behalve dat we veel fruit in het openbaar groen hebben, groeien er ook ‘invasieve exoten’. Dat zijn gewassen die vaak via import van materialen uit verre regio’s (exoten) meeliften en soms zo goed settelen dat ze de inheemse planten en struiken, die hier van oorsprong groeien, verdringen. Dat heet invasief. Een recente veel genoemde invasieve exoot is de ‘Japanse Duizendknoop’.


In IJsselstein groeit deze ook. Op het oog een normale struik, maar schijn bedriegt. De Japanse duizendknoop is zo enorm sterk dat deze dwars door betonnen funderingen van gebouwen en bruggen heen kan groeien. Ik heb diep respect voor hoe vernuft de natuur is, maar tegelijk is het vooral niet handig in onze menselijke maatschappij aangezien het voor tonnen aan schade kan veroorzaken.

Vele gemeenten zitten met handen in het haar hoe deze te bestrijden, want uitgraven tot meter diep en zelfs het gif ‘roundup ‘helpt niet. Hij komt gewoon weer terug en voedt zich zelfs met gif. in Duitsland en de VS wordt deze aangeplant om terreinen te ontgiften. En nog zo’n stukje natuurlijke slimheid: een stengel bestaat uit meerdere losse holle compartimenten die je af kan breken. En elk apart stukje stengel kan weer tot een nieuwe struik uitgroeien. Daarom is het beleid van RMN om het maaisel apart af te voeren, om verdere verspreiding te voorkomen. Helaas gebeurt dit niet altijd even zorgvuldig, dus we hopen dat de uitvoerders hier nog een stap in gaan maken.

Kunnen we als inwoner nog een bijdrage leveren aan het indammen dan deze invasieve exoot? Ja dus. Hij blijkt nog een leuke eigenschap te hebben; het is familie van de rabarber en eetbaar. De smaak blijkt zelfs nog wat zachter te zijn De jonge stengels in het voorjaar zijn het lekkerst en bevatten veel vitamines en mineralen. Dus niet kweken of vermeerderen! Dat doet hij zelf al meer dan genoeg. If you cant beat it, eat it!

Japanse Duizendknoop

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan in en geef je voorkeur aan:

Inschrijven Inspiratiemails

Ͽ Ecomunt in IJsselstein

ecomunt 1

Dé IJsselsteinse voordeelmunt voor duurzame aankopen! De ontvangen munten kun je bij elke deelnemende ondernemer inleveren voor korting op duurzame producten.

Lees meer...

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfort logo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...