groen GROEN    

  

   wonen WONEN     

  

   werken WERKEN    

 

  en meer ..en MEER

Actueel

Groen Café 16 december

Op zondag 16 december is er weer een gezellig en informatief Groen Café. Je kunt kennis maken met de voordelen van seizoensgroenten, een kop soep met wat lekkers eten (tegen kleine vergoeding) en bijpraten met andere bezoekers. 

Read more: Groen Café 16 december

Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in IJsselstein!

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) biedt, samen met de gemeente IJsselstein, de gelegenheid om uw kerstboom buiten te laten ‘overzomeren’ in IJsselstein, zodat u deze de voor het volgende kerstfeest weer kunt hergebruiken. Er is een terrein gevonden, waar de komende jaren kerstbomen kunnen logeren.

Read more: Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in...

Dag van duurzaamheid The Movie

Op de dag van de duurzaamheid, 12 oktober 2018, zijn video-opnamen gemaakt die we hier graag delen. Wat zien we voorbij komen? Gezellige en informatieve gesprekken, de ecomunt, Minima de Duurzaamheidskoninging en nog veel meer. Een mooie sfeerimpressie door Aaliyah. 

Read more: Dag van duurzaamheid The Movie

Doe mee, plant een hartje!

Krokusbolletjes, geplant in de vorm van een hartje. Het kan, gewoon in IJsselstein! Doe je mee? Een leuke spontane activiteit, waarbij IJsselstein een stukje mooier wordt, met een groot verrassingseffect.Want in maart komen kleurige hartjes tevoorschijn!

Read more: Doe mee, plant een hartje!

IJsselstein is een mooi groen stadje. Behalve dat we veel fruit in het openbaar groen hebben, groeien er ook ‘invasieve exoten’. Dat zijn gewassen die vaak via import van materialen uit verre regio’s (exoten) meeliften en soms zo goed settelen dat ze de inheemse planten en struiken, die hier van oorsprong groeien, verdringen. Dat heet invasief. Een recente veel genoemde invasieve exoot is de ‘Japanse Duizendknoop’.


In IJsselstein groeit deze ook. Op het oog een normale struik, maar schijn bedriegt. De Japanse duizendknoop is zo enorm sterk dat deze dwars door betonnen funderingen van gebouwen en bruggen heen kan groeien. Ik heb diep respect voor hoe vernuft de natuur is, maar tegelijk is het vooral niet handig in onze menselijke maatschappij aangezien het voor tonnen aan schade kan veroorzaken.

Vele gemeenten zitten met handen in het haar hoe deze te bestrijden, want uitgraven tot meter diep en zelfs het gif ‘roundup ‘helpt niet. Hij komt gewoon weer terug en voedt zich zelfs met gif. in Duitsland en de VS wordt deze aangeplant om terreinen te ontgiften. En nog zo’n stukje natuurlijke slimheid: een stengel bestaat uit meerdere losse holle compartimenten die je af kan breken. En elk apart stukje stengel kan weer tot een nieuwe struik uitgroeien. Daarom is het beleid van RMN om het maaisel apart af te voeren, om verdere verspreiding te voorkomen. Helaas gebeurt dit niet altijd even zorgvuldig, dus we hopen dat de uitvoerders hier nog een stap in gaan maken.

Kunnen we als inwoner nog een bijdrage leveren aan het indammen dan deze invasieve exoot? Ja dus. Hij blijkt nog een leuke eigenschap te hebben; het is familie van de rabarber en eetbaar. De smaak blijkt zelfs nog wat zachter te zijn De jonge stengels in het voorjaar zijn het lekkerst en bevatten veel vitamines en mineralen. Dus niet kweken of vermeerderen! Dat doet hij zelf al meer dan genoeg. If you cant beat it, eat it!

Japanse Duizendknoop

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel Zenderstreeknieuws 8 november 2017

IJsselsteiners werken hard aan klimaatneutrale stad

"De liefde bindt ons", grapt Henk de Groot. Die liefde is dan wel de liefde voor een klimaatneutraal IJsselstein. Het enthousiaste burgerinitiatief, dat actief is onder de naam Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein, wil alle duurzame activiteiten en ideeën zichtbaar maken, bundelen en uitbreiden. "Zodat iedereen ervan kan profiteren en mee kan doen."

Lees meer...

Energiezuinig wonen in uw VvE

logo energielabelInformatieavond op 6 november door U-Thuis:
Meer woningeigenaren in de regio maken hun huis energiezuiniger, en ook de interesse hiervoor onder leden van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) groeit – en terecht: duurzame maatregelen verhogen het wooncomfort en hebben een steeds beter financieel rendement.

Lees meer...