Actueel

10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

Het Groen Café IJsselstein is een terugkerende samenwerking van Eetbaar IJsselstein met de Bijenvereniging IJsselstein, de Wijktuin Achterveld, Groei&Bloei en Klimaatneutraal IJsselstein. Het eerstvolgende Groen Café is op zondag 10 maart van 17.00 tot 19.00 uur in Wijkcentrum Xperience aan het Teenschillerpad 2. Het thema van deze keer is: Stekken & Zaaien.

Read more: 10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie IJsselstein schoon

Tegel eruit, plant erin! Op 23 maart van 10.00 tot 15.00 uur bij de Intratuin IJsselstein/Benschop. Net als vorig jaar verzorgt Klimaatneutraal IJsselstein samen met andere partijen deze leuke landelijke activteit van groei.nl Bij het inleveren van één tegel ontvang je twee gratis planten! 

Read more: 23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie...

Actie Ecomunt van start!

Op de duurzaamheidsmarkt in oktober 2018 introduceerden we de ecomunt. Dat werd goed ontvangen en we beloofden er in 2019 mee door te gaan. En nu zijn er twee winkeliers die aftrappen met een leuke actie in februari. Een restaurant gaat vanaf maart ook meedoen en we zien uit naar andere ondernemers die ook graag aanhaken. 

Read more: Actie Ecomunt van start!

Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

Onze kerstbomenlogeerpartij is begonnen. Op twee zaterdagen begin januari (2019) verzamelden KNIJ-ers en inwoners van IJsselstein zich om samen de bomen in te graven. Kleine bomen en grotere bomen, kleine mensen en grote mensen! We kregen veel enthousiaste reacties..

Read more: Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

IJsselstein is een mooi groen stadje. Behalve dat we veel fruit in het openbaar groen hebben, groeien er ook ‘invasieve exoten’. Dat zijn gewassen die vaak via import van materialen uit verre regio’s (exoten) meeliften en soms zo goed settelen dat ze de inheemse planten en struiken, die hier van oorsprong groeien, verdringen. Dat heet invasief. Een recente veel genoemde invasieve exoot is de ‘Japanse Duizendknoop’.


In IJsselstein groeit deze ook. Op het oog een normale struik, maar schijn bedriegt. De Japanse duizendknoop is zo enorm sterk dat deze dwars door betonnen funderingen van gebouwen en bruggen heen kan groeien. Ik heb diep respect voor hoe vernuft de natuur is, maar tegelijk is het vooral niet handig in onze menselijke maatschappij aangezien het voor tonnen aan schade kan veroorzaken.

Vele gemeenten zitten met handen in het haar hoe deze te bestrijden, want uitgraven tot meter diep en zelfs het gif ‘roundup ‘helpt niet. Hij komt gewoon weer terug en voedt zich zelfs met gif. in Duitsland en de VS wordt deze aangeplant om terreinen te ontgiften. En nog zo’n stukje natuurlijke slimheid: een stengel bestaat uit meerdere losse holle compartimenten die je af kan breken. En elk apart stukje stengel kan weer tot een nieuwe struik uitgroeien. Daarom is het beleid van RMN om het maaisel apart af te voeren, om verdere verspreiding te voorkomen. Helaas gebeurt dit niet altijd even zorgvuldig, dus we hopen dat de uitvoerders hier nog een stap in gaan maken.

Kunnen we als inwoner nog een bijdrage leveren aan het indammen dan deze invasieve exoot? Ja dus. Hij blijkt nog een leuke eigenschap te hebben; het is familie van de rabarber en eetbaar. De smaak blijkt zelfs nog wat zachter te zijn De jonge stengels in het voorjaar zijn het lekkerst en bevatten veel vitamines en mineralen. Dus niet kweken of vermeerderen! Dat doet hij zelf al meer dan genoeg. If you cant beat it, eat it!

Japanse Duizendknoop

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfortlogo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...