Actueel

Jaaroverzicht 2018

Zijn wij de eersten met een jaaroverzicht? We zijn gaan inventariseren en noteren wat we allemaal hebben gedaan in 2018. Het is veel! Hieronder vind je een opsomming van alle onderwerpen, projecten en activiteiten, die door onze vrijwilligers zijn geïnitieerd of bedacht of uitgevoerd of ondersteund óf een mix van dit alles. 

Read more: Jaaroverzicht 2018

Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in IJsselstein!

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) biedt, samen met de gemeente IJsselstein, de gelegenheid om uw kerstboom buiten te laten ‘overzomeren’ in IJsselstein, zodat u deze de voor het volgende kerstfeest weer kunt hergebruiken. Er is een terrein gevonden, waar de komende jaren kerstbomen kunnen logeren.

Read more: Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in...

Dag van duurzaamheid The Movie

Op de dag van de duurzaamheid, 12 oktober 2018, zijn video-opnamen gemaakt die we hier graag delen. Wat zien we voorbij komen? Gezellige en informatieve gesprekken, de ecomunt, Minima de Duurzaamheidskoninging en nog veel meer. Een mooie sfeerimpressie door Aaliyah. 

Read more: Dag van duurzaamheid The Movie

Doe mee, plant een hartje!

Krokusbolletjes, geplant in de vorm van een hartje. Het kan, gewoon in IJsselstein! Doe je mee? Een leuke spontane activiteit, waarbij IJsselstein een stukje mooier wordt, met een groot verrassingseffect.Want in maart komen kleurige hartjes tevoorschijn!

Read more: Doe mee, plant een hartje!

Op het moment dat ik deze column schrijf is het precies een jaar geleden dat ik mezelf voorbereidde op mijn eerste Dag van de Duurzaamheid in IJsselstein. 6 Oktober 2017 startte ik mijn challenge 'Minder verpakkingen Brood-Nodig'. Ik begon met het uitdelen van vijf katoenen broodzakken, om je brood in te halen bij de bakker of supermarkt en te besparen op plastic verpakkingen.

Daarna benaderde ik alle bakkers, de molen en cadeauwinkels in IJsselstein - vijftien in getal - om deze zakken te gaan verkopen. Alle winkeliers die ik benaderde, deden mee! Wat een support! Inmiddels is mijn actie uitgegroeid naar zeven andere gemeenten met zeven supporters in de provincie Utrecht en we denken na over een landelijke uitrol.
Katoenen broodzakjes zijn sinds kort ook te koop bij een van onze grootste supermarkten. Misschien is 'Minder verpakkingen Brood-Nodig' daarvoor verantwoordelijk, maar allicht heeft het er aan bijgedragen dat IJsselstein nu koploper is in het gebruik van de katoenen broodzakjes! En weer komt er een IJsselsteinse Dag van de Duurzaamheid: op vrijdag 12 oktober.

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) heeft leuke acties in de binnenstad op De Plaats. Ik verklap nog niets, maar wel dat KNIJ alle winkeliers heeft gevraagd om na te denken over hun bijdrage aan duurzaamheid en daar een draai aan te geven richting hun klanten, u en ik dus. Waar wordt u blij van als het u gaat om onze aarde en klimaat, als u een van onze lokale ondernemers bezoekt? Bent u ook zo benieuwd naar de impact die hun acties gaan hebben? Ik wel! Eén ding weet ik zeker: als onze huidige positieve samenwerking met onze ondernemers een voorbode is voor de noodzakelijke klimaatveranderingen, dan halen we de doelstellingen zéker in 2030!

Op de foto zie je Marga Spee en Cobie Kram van het Repair Café in IJsselstein, die de leuke delftsblauwe broodzakjes naaiden voor de Dag van de Duurzaamheid 2018. Het Repair Café vind je in De Centrale aan de Poortdijk. 

Kijk hier voor Brood-nodig, The Movie. 

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfortlogo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...