Actueel

Brood-Nodig in landelijke finale

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Dit motto lijkt per uitstek van toepassing op het succes van Minder verpakkingen BROOD-NODIG uit IJsselstein. Dit burgerinitiatief probeert mensen te stimuleren om hun brood bij de bakker of de supermarkt niet in plastic te laten verpakken, maar in een (zelf meegebrachte) katoenen broodzak.

Read more: Brood-Nodig in landelijke finale

17 april: Interactieve lezing ‘Van bodem naar bord’

Biologisch boerin Monique van der Laan neemt ons in een interactieve lezing mee in de wonderlijke rijke wereld van de basis van onze voeding; de bodem en alle kleine beestjes. Steeds vaker ziet ze tijdens het maken van zuivelproducten overeenkomsten tussen het bodemleven en de kwaliteit van onze voeding.

Read more: 17 april: Interactieve lezing ‘Van bodem naar...

23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie IJsselstein schoon

Tegel eruit, plant erin! Op 23 maart van 10.00 tot 15.00 uur bij de Intratuin IJsselstein/Benschop. Net als vorig jaar verzorgt Klimaatneutraal IJsselstein samen met andere partijen deze leuke landelijke activteit van groei.nl Bij het inleveren van één tegel ontvang je twee gratis planten! 

Read more: 23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie...

Actie Ecomunt van start!

Op de duurzaamheidsmarkt in oktober 2018 introduceerden we de ecomunt. Dat werd goed ontvangen en we beloofden er in 2019 mee door te gaan. In februari startten we met twee winkeliers en nu, in maart doen zes ondernemers al mee. En dat worden er meer!  We zien uit naar andere ondernemers die ook graag aanhaken. 

Read more: Actie Ecomunt van start!

Op het moment dat ik deze column schrijf is het precies een jaar geleden dat ik mezelf voorbereidde op mijn eerste Dag van de Duurzaamheid in IJsselstein. 6 Oktober 2017 startte ik mijn challenge 'Minder verpakkingen Brood-Nodig'. Ik begon met het uitdelen van vijf katoenen broodzakken, om je brood in te halen bij de bakker of supermarkt en te besparen op plastic verpakkingen.

Daarna benaderde ik alle bakkers, de molen en cadeauwinkels in IJsselstein - vijftien in getal - om deze zakken te gaan verkopen. Alle winkeliers die ik benaderde, deden mee! Wat een support! Inmiddels is mijn actie uitgegroeid naar zeven andere gemeenten met zeven supporters in de provincie Utrecht en we denken na over een landelijke uitrol.
Katoenen broodzakjes zijn sinds kort ook te koop bij een van onze grootste supermarkten. Misschien is 'Minder verpakkingen Brood-Nodig' daarvoor verantwoordelijk, maar allicht heeft het er aan bijgedragen dat IJsselstein nu koploper is in het gebruik van de katoenen broodzakjes! En weer komt er een IJsselsteinse Dag van de Duurzaamheid: op vrijdag 12 oktober.

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) heeft leuke acties in de binnenstad op De Plaats. Ik verklap nog niets, maar wel dat KNIJ alle winkeliers heeft gevraagd om na te denken over hun bijdrage aan duurzaamheid en daar een draai aan te geven richting hun klanten, u en ik dus. Waar wordt u blij van als het u gaat om onze aarde en klimaat, als u een van onze lokale ondernemers bezoekt? Bent u ook zo benieuwd naar de impact die hun acties gaan hebben? Ik wel! Eén ding weet ik zeker: als onze huidige positieve samenwerking met onze ondernemers een voorbode is voor de noodzakelijke klimaatveranderingen, dan halen we de doelstellingen zéker in 2030!

Op de foto zie je Marga Spee en Cobie Kram van het Repair Café in IJsselstein, die de leuke delftsblauwe broodzakjes naaiden voor de Dag van de Duurzaamheid 2018. Het Repair Café vind je in De Centrale aan de Poortdijk. 

Kijk hier voor Brood-nodig, The Movie. 

Ͽ Ecomunt in IJsselstein

ecomunt 1

Dé IJsselsteinse voordeelmunt voor duurzame aankopen! De ontvangen munten kun je bij elke deelnemende ondernemer inleveren voor korting op duurzame producten.

Lees meer...

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfort logo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...