Actueel

15-22 Juni duurzame week

De vierde editie van Duurzame Week, van 15 t/m 22 juni 2019, staat wederom in het teken van duurzaamheid. Een week lang kun je op verschillende locaties rondom de Neude in Utrecht je laten onderdompelen in alles wat met duurzaamheid en een duurzame toekomst te maken heeft.

Read more: 15-22 Juni duurzame week

17 Juni: bijeenkomst MKB Zonne-energie

Op 17 juni is er bij de RABO-bank in Lopik een bijeenkomst voor mkb-ondernemers over zonne-energie, georganiseerd door de RABO-bank, Duurzaam Lopikerwaard en Soft Energy.

Read more: 17 Juni: bijeenkomst MKB Zonne-energie

Groene activiteiten in juni

Agendatips! Lees hier welke groene en duurzame activiteiten er in IJsselstein zijn in juni. Tuinieren bij Eetbaar IJsselstein, een markt in Wijktuin Achterveld, Groen Café in juni en wist je al dat er op de Ommedracht ook een gemeenschappelijke tuin is? 

Read more: Groene activiteiten in juni

Inspiratiemails van wij van KNIJ

Wil je geen nieuwtjes van ons meer missen? Inspiratie gezocht? Schrijf je dan in voor onse inspiratiemails. Dan ontvang je ongeveer 6 keer per jaar een informatieve en inspirerende email van ons.

Read more: Inspiratiemails van wij van KNIJ

''Zonder bijen is de groente- en fruitafdeling half leeg''. Recent sprak ik iemand over haar plannen om haar woonwijk sfeervoller en vriendelijker te maken met bloemenbakken. 'Volgens de cijfers helpt dat echt', vertelde ze. 'En ik heb van de imker gehoord dat de bijen die door de bloemen worden gelokt belangrijk voor ons zijn.' Nu geef ik regelmatig insectenhotelpresentaties op de scholen. Van alle kinderen tussen 8 en 14 jaar weet gemiddeld één kind per klas waarom bijen belangrijk zijn voor de mens. Het gesprek was een eyeopener.

Ik stond er nooit zo bij stil dat als een kind dit weetje van huis uit heeft meegekregen, de ouders van de rest van de leerlingen het antwoord misschien ook niet weten. Ik vertel kinderen altijd het verschil tussen bijen en wespen. Wespen overmeesteren in de zomer het liefst je limonadeglas en steken bij tegenwerking. Bijen steken alleen in nood, omdat ze hierbij hun angel verliezen en sterven. Bijen verzamelen stuifmeel en nectar en maken de voor ons bekende honing voor hun nageslacht. Waarom ze voor ons zo belangrijk zijn? En waarom de mens uitsterft als er geen bijen meer zijn?

We kunnen echt wel leven zonder honing, maar bijen vliegen van bloem naar bloem, nemen van elke bloem stuifmeel mee en bestuiven andere bloemen. Dat is wel bekend. Het meeste groente en fruit dat in de supermarkt ligt is ooit begonnen als bloem. Maar zonder bestuiving door een bij, hommel of vlinder wordt appelbloesem of een courgettebloem nooit een appel of courgette. Zonder bestuiving zou de groente- en fruitafdeling - op aardappels en bananen na - voor meer dan de helft leeg zijn.

De kinderen beseffen hoe belangrijk de bijen zijn en bouwen daarom graag insectenhotels. Zodat we allemaal appels en courgettes kunnen blijven eten.

Een insectenhotel zelf maken is heel leuk en je kunt het precies zó maken als goed is voor de insekten. Wist je dat een insektenhotelletje uit een winkel lang niet altijd voldoet? Mocht je toch willen kopen dan biedt dit artikel van de Vlinderstichting uitkomst

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan in en geef je voorkeur aan:

Inschrijven Inspiratiemails

Ͽ Ecomunt in IJsselstein

ecomunt 1

Dé IJsselsteinse voordeelmunt voor duurzame aankopen! De ontvangen munten kun je bij elke deelnemende ondernemer inleveren voor korting op duurzame producten.

Lees meer...

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfort logo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...