Actueel

Brood-Nodig in landelijke finale

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Dit motto lijkt per uitstek van toepassing op het succes van Minder verpakkingen BROOD-NODIG uit IJsselstein. Dit burgerinitiatief probeert mensen te stimuleren om hun brood bij de bakker of de supermarkt niet in plastic te laten verpakken, maar in een (zelf meegebrachte) katoenen broodzak.

Read more: Brood-Nodig in landelijke finale

17 april: Interactieve lezing ‘Van bodem naar bord’

Biologisch boerin Monique van der Laan neemt ons in een interactieve lezing mee in de wonderlijke rijke wereld van de basis van onze voeding; de bodem en alle kleine beestjes. Steeds vaker ziet ze tijdens het maken van zuivelproducten overeenkomsten tussen het bodemleven en de kwaliteit van onze voeding.

Read more: 17 april: Interactieve lezing ‘Van bodem naar...

23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie IJsselstein schoon

Tegel eruit, plant erin! Op 23 maart van 10.00 tot 15.00 uur bij de Intratuin IJsselstein/Benschop. Net als vorig jaar verzorgt Klimaatneutraal IJsselstein samen met andere partijen deze leuke landelijke activteit van groei.nl Bij het inleveren van één tegel ontvang je twee gratis planten! 

Read more: 23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie...

Actie Ecomunt van start!

Op de duurzaamheidsmarkt in oktober 2018 introduceerden we de ecomunt. Dat werd goed ontvangen en we beloofden er in 2019 mee door te gaan. In februari startten we met twee winkeliers en nu, in maart doen zes ondernemers al mee. En dat worden er meer!  We zien uit naar andere ondernemers die ook graag aanhaken. 

Read more: Actie Ecomunt van start!

''Zonder bijen is de groente- en fruitafdeling half leeg''. Recent sprak ik iemand over haar plannen om haar woonwijk sfeervoller en vriendelijker te maken met bloemenbakken. 'Volgens de cijfers helpt dat echt', vertelde ze. 'En ik heb van de imker gehoord dat de bijen die door de bloemen worden gelokt belangrijk voor ons zijn.' Nu geef ik regelmatig insectenhotelpresentaties op de scholen. Van alle kinderen tussen 8 en 14 jaar weet gemiddeld één kind per klas waarom bijen belangrijk zijn voor de mens. Het gesprek was een eyeopener.

Ik stond er nooit zo bij stil dat als een kind dit weetje van huis uit heeft meegekregen, de ouders van de rest van de leerlingen het antwoord misschien ook niet weten. Ik vertel kinderen altijd het verschil tussen bijen en wespen. Wespen overmeesteren in de zomer het liefst je limonadeglas en steken bij tegenwerking. Bijen steken alleen in nood, omdat ze hierbij hun angel verliezen en sterven. Bijen verzamelen stuifmeel en nectar en maken de voor ons bekende honing voor hun nageslacht. Waarom ze voor ons zo belangrijk zijn? En waarom de mens uitsterft als er geen bijen meer zijn?

We kunnen echt wel leven zonder honing, maar bijen vliegen van bloem naar bloem, nemen van elke bloem stuifmeel mee en bestuiven andere bloemen. Dat is wel bekend. Het meeste groente en fruit dat in de supermarkt ligt is ooit begonnen als bloem. Maar zonder bestuiving door een bij, hommel of vlinder wordt appelbloesem of een courgettebloem nooit een appel of courgette. Zonder bestuiving zou de groente- en fruitafdeling - op aardappels en bananen na - voor meer dan de helft leeg zijn.

De kinderen beseffen hoe belangrijk de bijen zijn en bouwen daarom graag insectenhotels. Zodat we allemaal appels en courgettes kunnen blijven eten.

Een insectenhotel zelf maken is heel leuk en je kunt het precies zó maken als goed is voor de insekten. Wist je dat een insektenhotelletje uit een winkel lang niet altijd voldoet? Mocht je toch willen kopen dan biedt dit artikel van de Vlinderstichting uitkomst

Ͽ Ecomunt in IJsselstein

ecomunt 1

Dé IJsselsteinse voordeelmunt voor duurzame aankopen! De ontvangen munten kun je bij elke deelnemende ondernemer inleveren voor korting op duurzame producten.

Lees meer...

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfort logo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...