Actueel

Jaaroverzicht 2018

Zijn wij de eersten met een jaaroverzicht? We zijn gaan inventariseren en noteren wat we allemaal hebben gedaan in 2018. Het is veel! Hieronder vind je een opsomming van alle onderwerpen, projecten en activiteiten, die door onze vrijwilligers zijn geïnitieerd of bedacht of uitgevoerd of ondersteund óf een mix van dit alles. 

Read more: Jaaroverzicht 2018

Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in IJsselstein!

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) biedt, samen met de gemeente IJsselstein, de gelegenheid om uw kerstboom buiten te laten ‘overzomeren’ in IJsselstein, zodat u deze de voor het volgende kerstfeest weer kunt hergebruiken. Er is een terrein gevonden, waar de komende jaren kerstbomen kunnen logeren.

Read more: Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in...

Dag van duurzaamheid The Movie

Op de dag van de duurzaamheid, 12 oktober 2018, zijn video-opnamen gemaakt die we hier graag delen. Wat zien we voorbij komen? Gezellige en informatieve gesprekken, de ecomunt, Minima de Duurzaamheidskoninging en nog veel meer. Een mooie sfeerimpressie door Aaliyah. 

Read more: Dag van duurzaamheid The Movie

Doe mee, plant een hartje!

Krokusbolletjes, geplant in de vorm van een hartje. Het kan, gewoon in IJsselstein! Doe je mee? Een leuke spontane activiteit, waarbij IJsselstein een stukje mooier wordt, met een groot verrassingseffect.Want in maart komen kleurige hartjes tevoorschijn!

Read more: Doe mee, plant een hartje!

''Zonder bijen is de groente- en fruitafdeling half leeg''. Recent sprak ik iemand over haar plannen om haar woonwijk sfeervoller en vriendelijker te maken met bloemenbakken. 'Volgens de cijfers helpt dat echt', vertelde ze. 'En ik heb van de imker gehoord dat de bijen die door de bloemen worden gelokt belangrijk voor ons zijn.' Nu geef ik regelmatig insectenhotelpresentaties op de scholen. Van alle kinderen tussen 8 en 14 jaar weet gemiddeld één kind per klas waarom bijen belangrijk zijn voor de mens. Het gesprek was een eyeopener.

Ik stond er nooit zo bij stil dat als een kind dit weetje van huis uit heeft meegekregen, de ouders van de rest van de leerlingen het antwoord misschien ook niet weten. Ik vertel kinderen altijd het verschil tussen bijen en wespen. Wespen overmeesteren in de zomer het liefst je limonadeglas en steken bij tegenwerking. Bijen steken alleen in nood, omdat ze hierbij hun angel verliezen en sterven. Bijen verzamelen stuifmeel en nectar en maken de voor ons bekende honing voor hun nageslacht. Waarom ze voor ons zo belangrijk zijn? En waarom de mens uitsterft als er geen bijen meer zijn?

We kunnen echt wel leven zonder honing, maar bijen vliegen van bloem naar bloem, nemen van elke bloem stuifmeel mee en bestuiven andere bloemen. Dat is wel bekend. Het meeste groente en fruit dat in de supermarkt ligt is ooit begonnen als bloem. Maar zonder bestuiving door een bij, hommel of vlinder wordt appelbloesem of een courgettebloem nooit een appel of courgette. Zonder bestuiving zou de groente- en fruitafdeling - op aardappels en bananen na - voor meer dan de helft leeg zijn.

De kinderen beseffen hoe belangrijk de bijen zijn en bouwen daarom graag insectenhotels. Zodat we allemaal appels en courgettes kunnen blijven eten.

Een insectenhotel zelf maken is heel leuk en je kunt het precies zó maken als goed is voor de insekten. Wist je dat een insektenhotelletje uit een winkel lang niet altijd voldoet? Mocht je toch willen kopen dan biedt dit artikel van de Vlinderstichting uitkomst

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfortlogo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...