Actueel

15-22 Juni duurzame week

De vierde editie van Duurzame Week, van 15 t/m 22 juni 2019, staat wederom in het teken van duurzaamheid. Een week lang kun je op verschillende locaties rondom de Neude in Utrecht je laten onderdompelen in alles wat met duurzaamheid en een duurzame toekomst te maken heeft.

Read more: 15-22 Juni duurzame week

17 Juni: bijeenkomst MKB Zonne-energie

Op 17 juni is er bij de RABO-bank in Lopik een bijeenkomst voor mkb-ondernemers over zonne-energie, georganiseerd door de RABO-bank, Duurzaam Lopikerwaard en Soft Energy.

Read more: 17 Juni: bijeenkomst MKB Zonne-energie

Groene activiteiten in juni

Agendatips! Lees hier welke groene en duurzame activiteiten er in IJsselstein zijn in juni. Tuinieren bij Eetbaar IJsselstein, een markt in Wijktuin Achterveld, Groen Café in juni en wist je al dat er op de Ommedracht ook een gemeenschappelijke tuin is? 

Read more: Groene activiteiten in juni

Inspiratiemails van wij van KNIJ

Wil je geen nieuwtjes van ons meer missen? Inspiratie gezocht? Schrijf je dan in voor onse inspiratiemails. Dan ontvang je ongeveer 6 keer per jaar een informatieve en inspirerende email van ons.

Read more: Inspiratiemails van wij van KNIJ

In mijn vorige column schreef ik over insectenhotelpresentaties aan kinderen en het belang van de bijen voor ons voortbestaan. Recent gaf ik deze presentatie ook aan hoogbejaarden. Vooraf werd me verteld dat ik er niet te hoge verwachtingen van mijn toehoorders moest hebben. Dus blanco, maar wel nieuwsgierig, betrad ik het zaaltje waar ieder op zijn eigen manier ouder was geworden. Het merendeel van de aanwezigen was hardhorend of dement.

Een dame bleef nukkig achterstevoren zitten. Toen ik mijn verhaal begon en vragen stelde kreeg ik wat respons, maar verder bleef het erg rustig.

Een belangrijke reden voor het maken van insectenhotels, is dat 75 procent (!) van alle insecten is uitgestorven. Vooral door snelle technische ontwikkelingen na de Tweede Wereldoorlog: landbouwvelden werden met grote machines omgeploegd en met pesticiden bespoten om de voedselproductie te vergroten, want niemand wilde meer honger lijden. Op lange termijn werden de voedselproducten door de monotone bebouwing veel kwetsbaarder en is de biodiversiteit drastisch afgenomen.

Hoe het vroeger buiten was..

Toen ik de aanwezigen vroeg of ze zich herinnerden hoe het vroeger buiten was, zag ik gezichten oplichten. De 'nukkige stoel' draaide zich naar me toe: "Ja, toen was het prachtig. Overal langs de weg en in de weilanden bloeiden kleurige bloemen. Dat zie je nu niet meer." Het verhaal van de ouderen was ontroerend mooi en tegelijk confronterend. Ik weet weer eens extra waarom ik bezig ben met Klimaatneutraal IJsselstein. Ik lever graag mijn bijdrage voor het gezond voortbestaan voor onszelf en onze kinderen. En om de wereld weer wat mooier te maken; uit respect voor alles wat leeft.

meadow

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan in en geef je voorkeur aan:

Inschrijven Inspiratiemails

Ͽ Ecomunt in IJsselstein

ecomunt 1

Dé IJsselsteinse voordeelmunt voor duurzame aankopen! De ontvangen munten kun je bij elke deelnemende ondernemer inleveren voor korting op duurzame producten.

Lees meer...

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfort logo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...