Actueel

Jaaroverzicht 2018

Zijn wij de eersten met een jaaroverzicht? We zijn gaan inventariseren en noteren wat we allemaal hebben gedaan in 2018. Het is veel! Hieronder vind je een opsomming van alle onderwerpen, projecten en activiteiten, die door onze vrijwilligers zijn geïnitieerd of bedacht of uitgevoerd of ondersteund óf een mix van dit alles. 

Read more: Jaaroverzicht 2018

Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in IJsselstein!

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) biedt, samen met de gemeente IJsselstein, de gelegenheid om uw kerstboom buiten te laten ‘overzomeren’ in IJsselstein, zodat u deze de voor het volgende kerstfeest weer kunt hergebruiken. Er is een terrein gevonden, waar de komende jaren kerstbomen kunnen logeren.

Read more: Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in...

Dag van duurzaamheid The Movie

Op de dag van de duurzaamheid, 12 oktober 2018, zijn video-opnamen gemaakt die we hier graag delen. Wat zien we voorbij komen? Gezellige en informatieve gesprekken, de ecomunt, Minima de Duurzaamheidskoninging en nog veel meer. Een mooie sfeerimpressie door Aaliyah. 

Read more: Dag van duurzaamheid The Movie

Doe mee, plant een hartje!

Krokusbolletjes, geplant in de vorm van een hartje. Het kan, gewoon in IJsselstein! Doe je mee? Een leuke spontane activiteit, waarbij IJsselstein een stukje mooier wordt, met een groot verrassingseffect.Want in maart komen kleurige hartjes tevoorschijn!

Read more: Doe mee, plant een hartje!

Bij ons thuis zijn de huishoudelijke taken niet meer strikt gescheiden. Was 10 jaar geleden de strijkplank nog mijn domein, de laatste jaren staat mijn man er geregeld achter. Als hij dan weer alles gladgestreken heeft, is zijn volgende zware taak het in mijn kledingkast te proppen.

Dat gaat met nogal wat gezucht en gesteun gepaard, want hij vindt mijn kledingkasten uitpuilen. Met honderdtwintig centimeter hanggedeelte en drie planken van tachtig centimeter voor mijn hele garderobe, is dat voor een vrouw toch heel netjes? Maar manlief vindt dat het wel minder kan. Niet alleen zijn mening heeft ertoe geleid dat ik 23 november 2017 stopte met het kopen van kleren.

Ook vanwege ons klimaat wilde ik eens kijken of ik het een jaar kon volhouden om geen kleding te kopen. Met nog een maand te gaan, ben ik me aan het voorbereiden op nieuwe aankopen. Want ondertussen kan de bezem door de kledingkast. Ruimte voor iets nieuws. Maar niet zonder een goede klimaatneutrale voorbereiding! Dus ging ik alvast eens neuzen in onze IJsselsteinse modezaken en onderwierp ik menig verkoopster aan een diepte-interview.

Weet u waar de kleding vandaan komt? Van welk materiaal is dit jurkje gemaakt? Onder welke arbeidsomstandigheden wordt dit ondergoed gefabriceerd? Zo ontdekte ik dat kleding van Tencel, hennep en soja milieuvriendelijker is dan katoen. En ook dat winkels steeds vaker hun kleding inkopen in Europa in plaats van het verre Azië en dat hangertjes vaak teruggestuurd en hergebruikt worden. Mijn gebruikte kleding kan ik inleveren en wat goed genoeg is gaat naar de kledingbank.

Eenvoudig wordt het kopen van een milieuvriendelijk jurkje echter niet. Misschien verleng ik mijn kledingchallenge nog maar met een jaartje.

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfortlogo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...