Actueel

Brood-Nodig in landelijke finale

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Dit motto lijkt per uitstek van toepassing op het succes van Minder verpakkingen BROOD-NODIG uit IJsselstein. Dit burgerinitiatief probeert mensen te stimuleren om hun brood bij de bakker of de supermarkt niet in plastic te laten verpakken, maar in een (zelf meegebrachte) katoenen broodzak.

Read more: Brood-Nodig in landelijke finale

17 april: Interactieve lezing ‘Van bodem naar bord’

Biologisch boerin Monique van der Laan neemt ons in een interactieve lezing mee in de wonderlijke rijke wereld van de basis van onze voeding; de bodem en alle kleine beestjes. Steeds vaker ziet ze tijdens het maken van zuivelproducten overeenkomsten tussen het bodemleven en de kwaliteit van onze voeding.

Read more: 17 april: Interactieve lezing ‘Van bodem naar...

23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie IJsselstein schoon

Tegel eruit, plant erin! Op 23 maart van 10.00 tot 15.00 uur bij de Intratuin IJsselstein/Benschop. Net als vorig jaar verzorgt Klimaatneutraal IJsselstein samen met andere partijen deze leuke landelijke activteit van groei.nl Bij het inleveren van één tegel ontvang je twee gratis planten! 

Read more: 23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie...

Actie Ecomunt van start!

Op de duurzaamheidsmarkt in oktober 2018 introduceerden we de ecomunt. Dat werd goed ontvangen en we beloofden er in 2019 mee door te gaan. In februari startten we met twee winkeliers en nu, in maart doen zes ondernemers al mee. En dat worden er meer!  We zien uit naar andere ondernemers die ook graag aanhaken. 

Read more: Actie Ecomunt van start!

Bij ons thuis zijn de huishoudelijke taken niet meer strikt gescheiden. Was 10 jaar geleden de strijkplank nog mijn domein, de laatste jaren staat mijn man er geregeld achter. Als hij dan weer alles gladgestreken heeft, is zijn volgende zware taak het in mijn kledingkast te proppen.

Dat gaat met nogal wat gezucht en gesteun gepaard, want hij vindt mijn kledingkasten uitpuilen. Met honderdtwintig centimeter hanggedeelte en drie planken van tachtig centimeter voor mijn hele garderobe, is dat voor een vrouw toch heel netjes? Maar manlief vindt dat het wel minder kan. Niet alleen zijn mening heeft ertoe geleid dat ik 23 november 2017 stopte met het kopen van kleren.

Ook vanwege ons klimaat wilde ik eens kijken of ik het een jaar kon volhouden om geen kleding te kopen. Met nog een maand te gaan, ben ik me aan het voorbereiden op nieuwe aankopen. Want ondertussen kan de bezem door de kledingkast. Ruimte voor iets nieuws. Maar niet zonder een goede klimaatneutrale voorbereiding! Dus ging ik alvast eens neuzen in onze IJsselsteinse modezaken en onderwierp ik menig verkoopster aan een diepte-interview.

Weet u waar de kleding vandaan komt? Van welk materiaal is dit jurkje gemaakt? Onder welke arbeidsomstandigheden wordt dit ondergoed gefabriceerd? Zo ontdekte ik dat kleding van Tencel, hennep en soja milieuvriendelijker is dan katoen. En ook dat winkels steeds vaker hun kleding inkopen in Europa in plaats van het verre Azië en dat hangertjes vaak teruggestuurd en hergebruikt worden. Mijn gebruikte kleding kan ik inleveren en wat goed genoeg is gaat naar de kledingbank.

Eenvoudig wordt het kopen van een milieuvriendelijk jurkje echter niet. Misschien verleng ik mijn kledingchallenge nog maar met een jaartje.

Ͽ Ecomunt in IJsselstein

ecomunt 1

Dé IJsselsteinse voordeelmunt voor duurzame aankopen! De ontvangen munten kun je bij elke deelnemende ondernemer inleveren voor korting op duurzame producten.

Lees meer...

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfort logo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...