Actueel

Lezing van Bodem tot Bord krijgt vervolg

De lezing Van Bodem tot Bord door Monique van der Laan van biologische boerderijk De Beekhoeve in Kamerik werd goed bezocht. En er komt een vervolglezing in Kamerik op 8 mei.

Read more: Lezing van Bodem tot Bord krijgt vervolg

Groene activiteiten in april-mei

Leuke activiteiten van de IJsselsteinse 'groene' gezelschappen! Eerst zondag 28 april een stekjesmarkt van Eetbaar IJsselstein. Dan zaterdag 18 mei voor de 10e keer de stekjesruilmarkt en kinderdoemiddag van GroenLinks IJsselstein. En op zondag 19 mei het Lentefeest in Nieuwegein. 

Read more: Groene activiteiten in april-mei

Actie tegel eruit groot succes

Conclusie van de actie Tegel eruit, Plant erin: Maar liefst 225 tegels ingeleverd! Een stuk meer dan vorig jaar. De medewerkers van Intratuin IJsselstein waren verbaasd over de grote toeloop. Vrijwilligers van KNIJ, D66, GroenLinks en LDIJ waren er om alles in goede banen te leiden. Onze MAS stagiair Jasper Dijkstra heeft zijn stage bij ons afgerond en ons super goed geholpen.

Read more: Actie tegel eruit groot succes

17 april: Interactieve lezing ‘Van bodem naar bord’

Biologisch boerin Monique van der Laan neemt ons in een interactieve lezing mee in de wonderlijke rijke wereld van de basis van onze voeding; de bodem en alle kleine beestjes. Steeds vaker ziet ze tijdens het maken van zuivelproducten overeenkomsten tussen het bodemleven en de kwaliteit van onze voeding.

Read more: 17 april: Interactieve lezing ‘Van bodem naar...

Ik doe de groene kliko open om er een overjarig kliekje in te gooien en denk terug aan mijn oma. Zij was van het soort dat met een simpel aardappelschilmesje de beste dunschiller was. En koffie van gister werd niet weggegooid, maar walmde je verbrand tegemoet als je zondagochtend op de - oude - koffie kwam. Het plakje koek was altijd dun, of ik nou antwoordde dat ik 'm met een óf twee handjes wilde vasthouden.

''Bij eten weggooien voel ik de vingerwijzing van oma''

Met zo'n kliekje in de kliko voel ik weer een vingerwijzing van oma. Bij het niet leeg eten van m'n bordje verwees ze altijd fijntjes naar de hongerbuikjes in Biafra. Toen had ik m'n speklap – die ik niet weg gekauwd kreeg en die halverwege m'n slokdarm kokkend bleef steken – maar wat graag opgestuurd. Tegenwoordig zie ik de vingerwijzing van oma in een heel ander perspectief. Gemiddeld gooit de Nederlander zo'n 41 kilo weg van de 316 kilo die hij of zij eet. Dat is zo'n 700.000.000 kilo eten per jaar in heel Nederland. Elk kind uit het toenmalige Biafra had alleen al van de verspilde kost door ons kleine landje makkelijk 100 kilo kunnen eten.

Het rode pluche

De Verenigde Naties willen wereldwijd de voedselverspilling met 50 procent verminderen in 2030. Dat lijkt me een flinke doelstelling, als je leest dat we in Nederland van 2009 tot 2015 vrijwel geen enkel resultaat geboekt hebben. Wat zou mijn oma wel niet bereikt hebben als zij in Den Haag op het rode pluche had gezeten?

Zolang die 50 procent nog niet gerealiseerd is, ben ik heel blij met initiatieven zoals Barstensvol, Kromkommer en ShareTheMeal. Maar het begint bij je eigen groene kliko. Daarom stel ik voor dat we voor iedere straat een oma aanstellen, die goed in de gaten houdt wanneer én waarvoor je die kliko opent.

Ͽ Ecomunt in IJsselstein

ecomunt 1

Dé IJsselsteinse voordeelmunt voor duurzame aankopen! De ontvangen munten kun je bij elke deelnemende ondernemer inleveren voor korting op duurzame producten.

Lees meer...

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfort logo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...