groen GROEN    

  

   wonen WONEN     

  

   werken WERKEN    

 

  en meer ..en MEER

Duurzaam IJsselsteiner

Bewandel samen met Wim Haalboom zijn weg naar een Energie Neutraal Huis.

Hieronder staan zijn 2 laatste posts, zijn gehele pad is te lezen op wibosite.


Energie zuinig huis(houden)

huis keurmerkHet zou een serieuze overweging kunnen zijn om de naam van mijn blog iets aan te passen. In mijn vorige post gaf ik aan dat ik voor dit moment even opgehouden ben met het verder investeren in energieverbruik beperkende maatregelen voor het huis. Van gas los is naar mijn idee nog niet op een goede verantwoorde manier mogelijk en op elektra gebied zijn de mogelijkheden een beetje uitgeput. En toch blijft er de drang om iets te willen doen.

Het energie zuinig maken van het huis heeft natuurlijk alles te maken met de dagelijkse confrontatie dat we met z'n allen de wereld aan het om zeep helpen zijn. CO2 uitstoot, opwarming van de aarde, het zijn zulke grote items waar je als individu het idee hebt weinig invloed op te kunnen uitoefenen. Dat is natuurlijk ook zo, als individu maak je inderdaad het verschil niet. Toch zal het wel van alle individuen samen uit moeten komen wil er daadwerkelijk iets gebeuren.

Uiteindelijk draait het volgens mij voor een groot deel om inspiratie. Inspireren en vooral geïnspireerd worden. Iemand anders bedenkt iets omdat hij of zij ergens anders iets heeft gezien of gelezen. Volgens mij zijn alle grote uitvindingen er gekomen omdat de uiteindelijk uitvinder geïnspireerd is geraakt door anderen om verder onderzoek te gaan doen. Het zogenoemde eureka moment komt nooit zomaar uit het niets.

Wat ik bedoel is eigenlijk dat wanneer je maar vaak genoeg met goede ideeën geconfronteerd wordt je uiteindelijk zelf geïnspireerd raakt om ook iets te doen. Wanneer je met jouw actie uiteindelijk weer iemand anders inspireert om ook iets te doen is het vliegwiel in werking gezet. Idealiter zou het natuurlijk zo moeten zijn dat ieder goed idee zich op die manier over de wereld verspreid. Het is echter wel zo dat niet alles wat ik een goed idee vind door iedereen als een goed idee wordt ervaren. Zo zullen een hoop klimaatontkenners onze investeringen in het huis als weggegooid geld zien. Toch denk ik dat er wereldwijd inmiddels zoveel mensen geïnspireerd zijn om iets aan het klimaat te doen dat deze beweging niet meer te stoppen is.

Met ons huis leveren we inmiddels een bescheiden bijdrage, maar er is meer. We scheiden ons afval. Dat doen we niet omdat we dat nu zelf bedacht hebben, maar omdat er mensen zijn geweest die dat uitgezocht hebben en er inmiddels zoveel medestanders voor hebben gevonden dat het nu wereldwijd op grote schaal gebeurd. Dat er inmiddels al weer een nieuwe beweging is ontstaan om er voor te zorgen dat wij dat niet meer thuis hoeven te doen maar dat dat in een fabriek makkelijker, goedkoper en beter kan is daar natuurlijk weer een gevolg van. We eten voor een substantieel deel biologisch en minderen flink met onze vleesconsumptie. Vervoer gaat voor het grootste gedeelte lopend of per fiets. Zelfs onze vakanties gaan tegenwoordig per fiets.

Geïnspireerd door velen hebben wij het idee dat we lekker bezig zijn al zullen er ook weer  een hoop mensen zijn die het daar dan weer niet mee eens zijn. Het zij zo!

Het blijft een serieuze overweging om de naam van de blog te veranderen. Het gaat om meer dan wonen en misschien is er iemand die op de één of andere manier geïnspireerd raakt om ook te gaan fietsen, biologisch te eten of wat dan ook. Laat het me weten, dat inspireert namelijk weer.

 

Tussenstand

huis keurmerkWe hebben de jaarafrekening weer gehad en kunnen dus een tussentijdse balans opmaken. Zo even snel heb ik twee conclusies: de eerste, we zijn goed bezig en de tweede, het gaat niet echt heel snel allemaal.

2015 is het eerste jaar dat ik serieus ons verbruik bijgehouden heb. Het verbruik was toen; Elektra 2776 kWh en gas 792 m3. In 2016 zijn we begonnen met bewust worden. Kijken waar het verbruik in gaat zitten en of we daar zonder grote ingrepen al invloed op uit konden oefenen. Aan het einde van het jaar was zowel het elektra als ook het gas verbruik verminderd. 2336 kWu en 787 m3.

Lees meer: Tussenstand

En nu?

huis keurmerkWe hebben een punt bereikt waarop we op elektra gebied niet zo heel veel mogelijkheden meer hebben om te bezuinigen. Inmiddels wekken we zelf meer stroom op dan dat we gebruiken. Die kant van het verhaal zit dus wel goed. Dan hebben we het vanaf nu dus eigenlijk alleen nog maar over het minderen van het gasverbruik.

Wanneer het gasfornuis het begeeft stappen we over op elektrisch koken. Het kan zijn dat het fornuis nog zo lang mee gaat dat we op een gegeven moment gedwongen worden omdat er geen gas meer geleverd wordt. Dit kan nog wel even duren, maar het gasverbruik voor het koken is maar zo'n klein percentage dat daar niet de grote winst gehaald kan worden. Deze vervanging gaat komen, maar heeft nog geen prioriteit.

Lees meer: En nu?

Scorebord journalistiek

huis keurmerkWe zijn nu al een tijdje bezig met ons huis wat energiezuiniger te maken. Ik kan me herinneren dat we de eerste weken soms het idee hadden dat we geforceerd aan allerlei eisen die we ons zelf hadden gesteld moesten voldoen.

Lamp uit in een ruimte waar je niet bent, tussendeur altijd dicht, temperatuur een graadje lager. Wanneer de één iets vergat was de ander wel zo attent, of irritant (hoe je het maar wilt noemen), om daar 
even op te wijzen. Inmiddels zijn we een tijdje verder en gaan al die dingen zonder er bij na te denken. Het energie zuiniger maken van het huis is ongemerkt al veranderd in energie zuiniger leven.

Lees meer: Scorebord journalistiek

Advies en inspiratie

huis keurmerkZo’n 2 jaar geleden begon ik deze blog met een hulp vraag: wie kan mij helpen aan een goed advies. Er is inmiddels veel gebeurd. Met ons huis, maar nog veel meer op het gebied van hulp.

Waar geld te verdienen valt schieten de adviesbureautjes als paddestoelen de grond uit. Soms heb ik het idee dat de onze economie draait op advies.

Lees meer: Advies en inspiratie

De zomer kan beginnen

zonnepanelenYes, we hebben zonnepanelen. Laat de zomer dus maar beginnen (wel jammer dat we inmiddels al weer in september aanbeland zijn). Was ik enige blogs geleden nog blij met wind i.v.m. de aanschaf van windenergie-aandelen. Nu geef ik er toch de voorkeur aan dat de zon gaat schijnen. Een winderige dag met veel zon is qua opbrengst natuurlijk helemaal ideaal, maar met alleen zon ben ik ook al gelukkig.

Lees meer: De zomer kan beginnen

Blogs