Actueel

10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

Het Groen Café IJsselstein is een terugkerende samenwerking van Eetbaar IJsselstein met de Bijenvereniging IJsselstein, de Wijktuin Achterveld, Groei&Bloei en Klimaatneutraal IJsselstein. Het eerstvolgende Groen Café is op zondag 10 maart van 17.00 tot 19.00 uur in Wijkcentrum Xperience aan het Teenschillerpad 2. Het thema van deze keer is: Stekken & Zaaien.

Read more: 10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie IJsselstein schoon

Tegel eruit, plant erin! Op 23 maart van 10.00 tot 15.00 uur bij de Intratuin IJsselstein/Benschop. Net als vorig jaar verzorgt Klimaatneutraal IJsselstein samen met andere partijen deze leuke landelijke activteit van groei.nl Bij het inleveren van één tegel ontvang je twee gratis planten! 

Read more: 23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie...

Actie Ecomunt van start!

Op de duurzaamheidsmarkt in oktober 2018 introduceerden we de ecomunt. Dat werd goed ontvangen en we beloofden er in 2019 mee door te gaan. En nu zijn er twee winkeliers die aftrappen met een leuke actie in februari. Een restaurant gaat vanaf maart ook meedoen en we zien uit naar andere ondernemers die ook graag aanhaken. 

Read more: Actie Ecomunt van start!

Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

Onze kerstbomenlogeerpartij is begonnen. Op twee zaterdagen begin januari (2019) verzamelden KNIJ-ers en inwoners van IJsselstein zich om samen de bomen in te graven. Kleine bomen en grotere bomen, kleine mensen en grote mensen! We kregen veel enthousiaste reacties..

Read more: Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

huis keurmerkWe zijn nu al een tijdje bezig met ons huis wat energiezuiniger te maken. Ik kan me herinneren dat we de eerste weken soms het idee hadden dat we geforceerd aan allerlei eisen die we ons zelf hadden gesteld moesten voldoen.

Lamp uit in een ruimte waar je niet bent, tussendeur altijd dicht, temperatuur een graadje lager. Wanneer de één iets vergat was de ander wel zo attent, of irritant (hoe je het maar wilt noemen), om daar 
even op te wijzen. Inmiddels zijn we een tijdje verder en gaan al die dingen zonder er bij na te denken. Het energie zuiniger maken van het huis is ongemerkt al veranderd in energie zuiniger leven.

Na de kleine ingrepen volgen de grotere. Om echt een stap te maken moesten we investeren. In januari hebben we vloerisolatie aan laten brengen, in augustus zijn de zonnepanelen gekomen en in november hebben we ook nog een aantal speedcomforts en ook nog gordijnen aangeschaft. De leveranciers van alles leveren natuurlijk bij de verkoop allemaal rendementsmodellen mee, maar uiteindelijk is dat allemaal theorie. Hoe de praktijk uitpakt kun je natuurlijk altijd pas na een paar jaar zien. Zelfs dan blijft het moeilijk, want hoe zou het er uit gezien hebben wanneer je al die maatregelen niet had genomen. Is de rekening niet gewoon lager omdat de winter minder koud is geweest, zijn we meer met vakantie geweest of hebben we vaker voor ons laten koken.

In eerste instantie gaat het geld er met bakken uit, maar wanneer het maandbedrag richting de energieleverancier flink naar beneden gaat en je bij de eindafrekening ook nog eens een bedrag terug krijgt, gebeurd er toch iets. Het vereist wel een redelijk lange adem om de voltallige investering weer terug te verdienen, laat staan dat het wat op gaat leveren. Eigenlijk ben ik, nu we er zo'n twee jaar mee bezig zijn, in mijn hoofd al weer een stap verder en is het gewoon leuk om er voor te zorgen dat het stroom en gasverbruik substantieel lager wordt. Het dagelijkse plezier bij het vergelijken van het verbruik met bijvoorbeeld een maand of jaar terug, is al heel veel waard. Dat is haast niet in geld uit te drukken.

De onvolprezen Co Adriaans zei ooit nadat zijn AZ met 1-5 was afgedroogd door Roda JC en een journalist hem op deze grote uitslag wees: "dit is een duidelijk staaltje van scorebord journalistiek". Die 1-5 is slechts het resultaat. Je hebt het niet over hoe goed we waren en hoeveel geluk de tegenstander heeft gehad en meer zulks geleuter. Het gaat niet alleen om het resultaat. Dat we de investeringen qua financiën misschien niet helemaal terug zullen verdienen is slechts wat er op het scorebord staat. Het gevoel dat je krijgt bij het bewust energie zuinig leven, daar gaat het om.


Ik ben er nog niet helemaal uit of ik nu net als Co gewoon een slecht verliezer ben of een pessimist die misschien niet zo goed kan rekenen (want wie weten verdienen we na heel veel jaar het volledige bedrag wel terug) of een optimist die uit elk negatief resultaat iets positiefs weet te halen. Het kan natuurlijk ook zo zijn, en ik denk dat dat het dichtst bij de waarheid komt, dat ik een klein beetje een idealist ben die er af en toe erg moe van wordt dat alles tegenwoordig alleen maar om geld draait.

Daar ga ik de komende kerstdagen eens goed over nadenken en wens iedereen een energie zuinig 2018 toe.

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfortlogo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...