groen GROEN    

  

   wonen WONEN     

  

   werken WERKEN    

 

  en meer ..en MEER

Actueel

Groen Café 16 december

Op zondag 16 december is er weer een gezellig en informatief Groen Café. Je kunt kennis maken met de voordelen van seizoensgroenten, een kop soep met wat lekkers eten (tegen kleine vergoeding) en bijpraten met andere bezoekers. 

Read more: Groen Café 16 december

Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in IJsselstein!

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) biedt, samen met de gemeente IJsselstein, de gelegenheid om uw kerstboom buiten te laten ‘overzomeren’ in IJsselstein, zodat u deze de voor het volgende kerstfeest weer kunt hergebruiken. Er is een terrein gevonden, waar de komende jaren kerstbomen kunnen logeren.

Read more: Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in...

Dag van duurzaamheid The Movie

Op de dag van de duurzaamheid, 12 oktober 2018, zijn video-opnamen gemaakt die we hier graag delen. Wat zien we voorbij komen? Gezellige en informatieve gesprekken, de ecomunt, Minima de Duurzaamheidskoninging en nog veel meer. Een mooie sfeerimpressie door Aaliyah. 

Read more: Dag van duurzaamheid The Movie

Doe mee, plant een hartje!

Krokusbolletjes, geplant in de vorm van een hartje. Het kan, gewoon in IJsselstein! Doe je mee? Een leuke spontane activiteit, waarbij IJsselstein een stukje mooier wordt, met een groot verrassingseffect.Want in maart komen kleurige hartjes tevoorschijn!

Read more: Doe mee, plant een hartje!

huis keurmerkWe zijn nu al een tijdje bezig met ons huis wat energiezuiniger te maken. Ik kan me herinneren dat we de eerste weken soms het idee hadden dat we geforceerd aan allerlei eisen die we ons zelf hadden gesteld moesten voldoen.

Lamp uit in een ruimte waar je niet bent, tussendeur altijd dicht, temperatuur een graadje lager. Wanneer de één iets vergat was de ander wel zo attent, of irritant (hoe je het maar wilt noemen), om daar 
even op te wijzen. Inmiddels zijn we een tijdje verder en gaan al die dingen zonder er bij na te denken. Het energie zuiniger maken van het huis is ongemerkt al veranderd in energie zuiniger leven.

Na de kleine ingrepen volgen de grotere. Om echt een stap te maken moesten we investeren. In januari hebben we vloerisolatie aan laten brengen, in augustus zijn de zonnepanelen gekomen en in november hebben we ook nog een aantal speedcomforts en ook nog gordijnen aangeschaft. De leveranciers van alles leveren natuurlijk bij de verkoop allemaal rendementsmodellen mee, maar uiteindelijk is dat allemaal theorie. Hoe de praktijk uitpakt kun je natuurlijk altijd pas na een paar jaar zien. Zelfs dan blijft het moeilijk, want hoe zou het er uit gezien hebben wanneer je al die maatregelen niet had genomen. Is de rekening niet gewoon lager omdat de winter minder koud is geweest, zijn we meer met vakantie geweest of hebben we vaker voor ons laten koken.

In eerste instantie gaat het geld er met bakken uit, maar wanneer het maandbedrag richting de energieleverancier flink naar beneden gaat en je bij de eindafrekening ook nog eens een bedrag terug krijgt, gebeurd er toch iets. Het vereist wel een redelijk lange adem om de voltallige investering weer terug te verdienen, laat staan dat het wat op gaat leveren. Eigenlijk ben ik, nu we er zo'n twee jaar mee bezig zijn, in mijn hoofd al weer een stap verder en is het gewoon leuk om er voor te zorgen dat het stroom en gasverbruik substantieel lager wordt. Het dagelijkse plezier bij het vergelijken van het verbruik met bijvoorbeeld een maand of jaar terug, is al heel veel waard. Dat is haast niet in geld uit te drukken.

De onvolprezen Co Adriaans zei ooit nadat zijn AZ met 1-5 was afgedroogd door Roda JC en een journalist hem op deze grote uitslag wees: "dit is een duidelijk staaltje van scorebord journalistiek". Die 1-5 is slechts het resultaat. Je hebt het niet over hoe goed we waren en hoeveel geluk de tegenstander heeft gehad en meer zulks geleuter. Het gaat niet alleen om het resultaat. Dat we de investeringen qua financiën misschien niet helemaal terug zullen verdienen is slechts wat er op het scorebord staat. Het gevoel dat je krijgt bij het bewust energie zuinig leven, daar gaat het om.


Ik ben er nog niet helemaal uit of ik nu net als Co gewoon een slecht verliezer ben of een pessimist die misschien niet zo goed kan rekenen (want wie weten verdienen we na heel veel jaar het volledige bedrag wel terug) of een optimist die uit elk negatief resultaat iets positiefs weet te halen. Het kan natuurlijk ook zo zijn, en ik denk dat dat het dichtst bij de waarheid komt, dat ik een klein beetje een idealist ben die er af en toe erg moe van wordt dat alles tegenwoordig alleen maar om geld draait.

Daar ga ik de komende kerstdagen eens goed over nadenken en wens iedereen een energie zuinig 2018 toe.

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel Zenderstreeknieuws 8 november 2017

IJsselsteiners werken hard aan klimaatneutrale stad

"De liefde bindt ons", grapt Henk de Groot. Die liefde is dan wel de liefde voor een klimaatneutraal IJsselstein. Het enthousiaste burgerinitiatief, dat actief is onder de naam Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein, wil alle duurzame activiteiten en ideeën zichtbaar maken, bundelen en uitbreiden. "Zodat iedereen ervan kan profiteren en mee kan doen."

Lees meer...

Energiezuinig wonen in uw VvE

logo energielabelInformatieavond op 6 november door U-Thuis:
Meer woningeigenaren in de regio maken hun huis energiezuiniger, en ook de interesse hiervoor onder leden van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) groeit – en terecht: duurzame maatregelen verhogen het wooncomfort en hebben een steeds beter financieel rendement.

Lees meer...