Actueel

10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

Het Groen Café IJsselstein is een terugkerende samenwerking van Eetbaar IJsselstein met de Bijenvereniging IJsselstein, de Wijktuin Achterveld, Groei&Bloei en Klimaatneutraal IJsselstein. Het eerstvolgende Groen Café is op zondag 10 maart van 17.00 tot 19.00 uur in Wijkcentrum Xperience aan het Teenschillerpad 2. Het thema van deze keer is: Stekken & Zaaien.

Read more: 10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie IJsselstein schoon

Tegel eruit, plant erin! Op 23 maart van 10.00 tot 15.00 uur bij de Intratuin IJsselstein/Benschop. Net als vorig jaar verzorgt Klimaatneutraal IJsselstein samen met andere partijen deze leuke landelijke activteit van groei.nl Bij het inleveren van één tegel ontvang je twee gratis planten! 

Read more: 23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie...

Actie Ecomunt van start!

Op de duurzaamheidsmarkt in oktober 2018 introduceerden we de ecomunt. Dat werd goed ontvangen en we beloofden er in 2019 mee door te gaan. En nu zijn er twee winkeliers die aftrappen met een leuke actie in februari. Een restaurant gaat vanaf maart ook meedoen en we zien uit naar andere ondernemers die ook graag aanhaken. 

Read more: Actie Ecomunt van start!

Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

Onze kerstbomenlogeerpartij is begonnen. Op twee zaterdagen begin januari (2019) verzamelden KNIJ-ers en inwoners van IJsselstein zich om samen de bomen in te graven. Kleine bomen en grotere bomen, kleine mensen en grote mensen! We kregen veel enthousiaste reacties..

Read more: Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

huis keurmerkWe hebben de jaarafrekening weer gehad en kunnen dus een tussentijdse balans opmaken. Zo even snel heb ik twee conclusies: de eerste, we zijn goed bezig en de tweede, het gaat niet echt heel snel allemaal.

2015 is het eerste jaar dat ik serieus ons verbruik bijgehouden heb. Het verbruik was toen; Elektra 2776 kWh en gas 792 m3. In 2016 zijn we begonnen met bewust worden. Kijken waar het verbruik in gaat zitten en of we daar zonder grote ingrepen al invloed op uit konden oefenen. Aan het einde van het jaar was zowel het elektra als ook het gas verbruik verminderd. 2336 kWu en 787 m3.

2017 hebben we besloten serieus te investeren wat het verbruik uiteindelijk echt zou moeten verminderen.  Wanneer ik naar het elektra verbruik kijk lijkt dat prima gelukt. We hebben afgelopen jaar 1956 Kwh verbruikt en daar gaat dan ook nog eens de opbrengst van de zonnepanelen (317 kWh) die we sinds 31 augustus hebben vanaf. Dit komt dus neer op 1956-317= 1639 kWh. Rekening houdende met het feit dat de zonnepanelen pas aan het eind van de zomer zijn geplaatst ga ik er van uit dat we in 2018 wat elektra betreft neutraal gaan eindigen. Met de 10 zonnepanelen die we hebben zullen we zelfs nog wel wat terug gaan leveren aan het net. Dit is dus wel positief.

Wanneer we het over het gasverbruik hebben vallen de resultaten mij toch wel wat tegen. Het verbruik in 2017 was uiteindelijk 777 m3 . In twee jaar tijd van 792 m3 naar 777 m3 met serieuze investeringen in vloerisolatie, speedcomforts, gordijnen en radiatorfolie schiet niet echt heel erg op. Nu realiseer ik me ook wel dat het verbruik al niet heel hoog was en dat maatregelen daarom relatief weinig invloed uit oefenen. Binnen de mogelijkheden die we nu hebben denk ik dat we niet zo heel veel terug kunnen. Zolang we nog op gas koken en de ketel nog gasgestookt is zal ons verbruik niet veel lager gaan worden.

De nieuwe stoppenkast is voorbereid op elektrisch koken, maar wij zelf eigenlijk nog niet. We hebben een groot fornuis en zijn erg gewend en gehecht aan het koken op gas. Het is ook nog eens zo dat het fornuis gewoon goed werkt en dan heb ik er toch een beetje moeite mee om zomaar weer wat anders te kopen. Dit geldt ook voor de ketel. Deze is uit 2009 en werkt nog prima. Willen we naar energie neutraal (en dat willen we) dan zullen we toch op dat vlak actie moeten gaan ondernemen. Mijn voornemen voor 2018 is om me daar eens heel goed in te gaan verdiepen. Vooralsnog blijft energie-neutraal dus nog even een utopie.

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfortlogo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...