groen GROEN    

  

   wonen WONEN     

  

   werken WERKEN    

 

  en meer ..en MEER

Actueel

Groen Café 16 december

Op zondag 16 december is er weer een gezellig en informatief Groen Café. Je kunt kennis maken met de voordelen van seizoensgroenten, een kop soep met wat lekkers eten (tegen kleine vergoeding) en bijpraten met andere bezoekers. 

Read more: Groen Café 16 december

Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in IJsselstein!

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) biedt, samen met de gemeente IJsselstein, de gelegenheid om uw kerstboom buiten te laten ‘overzomeren’ in IJsselstein, zodat u deze de voor het volgende kerstfeest weer kunt hergebruiken. Er is een terrein gevonden, waar de komende jaren kerstbomen kunnen logeren.

Read more: Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in...

Dag van duurzaamheid The Movie

Op de dag van de duurzaamheid, 12 oktober 2018, zijn video-opnamen gemaakt die we hier graag delen. Wat zien we voorbij komen? Gezellige en informatieve gesprekken, de ecomunt, Minima de Duurzaamheidskoninging en nog veel meer. Een mooie sfeerimpressie door Aaliyah. 

Read more: Dag van duurzaamheid The Movie

Doe mee, plant een hartje!

Krokusbolletjes, geplant in de vorm van een hartje. Het kan, gewoon in IJsselstein! Doe je mee? Een leuke spontane activiteit, waarbij IJsselstein een stukje mooier wordt, met een groot verrassingseffect.Want in maart komen kleurige hartjes tevoorschijn!

Read more: Doe mee, plant een hartje!

huis keurmerkWe hebben de jaarafrekening weer gehad en kunnen dus een tussentijdse balans opmaken. Zo even snel heb ik twee conclusies: de eerste, we zijn goed bezig en de tweede, het gaat niet echt heel snel allemaal.

2015 is het eerste jaar dat ik serieus ons verbruik bijgehouden heb. Het verbruik was toen; Elektra 2776 kWh en gas 792 m3. In 2016 zijn we begonnen met bewust worden. Kijken waar het verbruik in gaat zitten en of we daar zonder grote ingrepen al invloed op uit konden oefenen. Aan het einde van het jaar was zowel het elektra als ook het gas verbruik verminderd. 2336 kWu en 787 m3.

2017 hebben we besloten serieus te investeren wat het verbruik uiteindelijk echt zou moeten verminderen.  Wanneer ik naar het elektra verbruik kijk lijkt dat prima gelukt. We hebben afgelopen jaar 1956 Kwh verbruikt en daar gaat dan ook nog eens de opbrengst van de zonnepanelen (317 kWh) die we sinds 31 augustus hebben vanaf. Dit komt dus neer op 1956-317= 1639 kWh. Rekening houdende met het feit dat de zonnepanelen pas aan het eind van de zomer zijn geplaatst ga ik er van uit dat we in 2018 wat elektra betreft neutraal gaan eindigen. Met de 10 zonnepanelen die we hebben zullen we zelfs nog wel wat terug gaan leveren aan het net. Dit is dus wel positief.

Wanneer we het over het gasverbruik hebben vallen de resultaten mij toch wel wat tegen. Het verbruik in 2017 was uiteindelijk 777 m3 . In twee jaar tijd van 792 m3 naar 777 m3 met serieuze investeringen in vloerisolatie, speedcomforts, gordijnen en radiatorfolie schiet niet echt heel erg op. Nu realiseer ik me ook wel dat het verbruik al niet heel hoog was en dat maatregelen daarom relatief weinig invloed uit oefenen. Binnen de mogelijkheden die we nu hebben denk ik dat we niet zo heel veel terug kunnen. Zolang we nog op gas koken en de ketel nog gasgestookt is zal ons verbruik niet veel lager gaan worden.

De nieuwe stoppenkast is voorbereid op elektrisch koken, maar wij zelf eigenlijk nog niet. We hebben een groot fornuis en zijn erg gewend en gehecht aan het koken op gas. Het is ook nog eens zo dat het fornuis gewoon goed werkt en dan heb ik er toch een beetje moeite mee om zomaar weer wat anders te kopen. Dit geldt ook voor de ketel. Deze is uit 2009 en werkt nog prima. Willen we naar energie neutraal (en dat willen we) dan zullen we toch op dat vlak actie moeten gaan ondernemen. Mijn voornemen voor 2018 is om me daar eens heel goed in te gaan verdiepen. Vooralsnog blijft energie-neutraal dus nog even een utopie.

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel Zenderstreeknieuws 8 november 2017

IJsselsteiners werken hard aan klimaatneutrale stad

"De liefde bindt ons", grapt Henk de Groot. Die liefde is dan wel de liefde voor een klimaatneutraal IJsselstein. Het enthousiaste burgerinitiatief, dat actief is onder de naam Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein, wil alle duurzame activiteiten en ideeën zichtbaar maken, bundelen en uitbreiden. "Zodat iedereen ervan kan profiteren en mee kan doen."

Lees meer...

Energiezuinig wonen in uw VvE

logo energielabelInformatieavond op 6 november door U-Thuis:
Meer woningeigenaren in de regio maken hun huis energiezuiniger, en ook de interesse hiervoor onder leden van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) groeit – en terecht: duurzame maatregelen verhogen het wooncomfort en hebben een steeds beter financieel rendement.

Lees meer...