Actueel

10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

Het Groen Café IJsselstein is een terugkerende samenwerking van Eetbaar IJsselstein met de Bijenvereniging IJsselstein, de Wijktuin Achterveld, Groei&Bloei en Klimaatneutraal IJsselstein. Het eerstvolgende Groen Café is op zondag 10 maart van 17.00 tot 19.00 uur in Wijkcentrum Xperience aan het Teenschillerpad 2. Het thema van deze keer is: Stekken & Zaaien.

Read more: 10 maart: Groen Café met thema Stekken & Zaaien

23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie IJsselstein schoon

Tegel eruit, plant erin! Op 23 maart van 10.00 tot 15.00 uur bij de Intratuin IJsselstein/Benschop. Net als vorig jaar verzorgt Klimaatneutraal IJsselstein samen met andere partijen deze leuke landelijke activteit van groei.nl Bij het inleveren van één tegel ontvang je twee gratis planten! 

Read more: 23 maart - Tegel eruit, plant erin en actie...

Actie Ecomunt van start!

Op de duurzaamheidsmarkt in oktober 2018 introduceerden we de ecomunt. Dat werd goed ontvangen en we beloofden er in 2019 mee door te gaan. En nu zijn er twee winkeliers die aftrappen met een leuke actie in februari. Een restaurant gaat vanaf maart ook meedoen en we zien uit naar andere ondernemers die ook graag aanhaken. 

Read more: Actie Ecomunt van start!

Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

Onze kerstbomenlogeerpartij is begonnen. Op twee zaterdagen begin januari (2019) verzamelden KNIJ-ers en inwoners van IJsselstein zich om samen de bomen in te graven. Kleine bomen en grotere bomen, kleine mensen en grote mensen! We kregen veel enthousiaste reacties..

Read more: Kerstbomenlogeerpartij is begonnen!

huis keurmerkWe hebben een punt bereikt waarop we op elektra gebied niet zo heel veel mogelijkheden meer hebben om te bezuinigen. Inmiddels wekken we zelf meer stroom op dan dat we gebruiken. Die kant van het verhaal zit dus wel goed. Dan hebben we het vanaf nu dus eigenlijk alleen nog maar over het minderen van het gasverbruik.

Wanneer het gasfornuis het begeeft stappen we over op elektrisch koken. Het kan zijn dat het fornuis nog zo lang mee gaat dat we op een gegeven moment gedwongen worden omdat er geen gas meer geleverd wordt. Dit kan nog wel even duren, maar het gasverbruik voor het koken is maar zo'n klein percentage dat daar niet de grote winst gehaald kan worden. Deze vervanging gaat komen, maar heeft nog geen prioriteit.

Het grote verbruik gaat zitten in de verwarming van huis en water. Er zijn op dat gebied veel dingen gaande en het valt niet mee om daar de juiste dingen uit te filteren. Er is erg veel te vinden op internet en er worden hier en daar voorlichtingsavonden georganiseerd, maar het blijft moeilijk. Mijn (misschien kort door de bocht) conclusie is dat er tot op heden nog geen 100% perfecte en ook nog betaalbare oplossingen zijn voor een eenvoudig rijtjeshuis waar ik woon.

Op de verschillende voorlichtingsavonden die ik heb bezocht zijn er iedere keer enorm enthousiaste particulieren die komen vertellen over hun project. Fantastisch mooie verhalen over fantastisch mooie huizen. Mensen die het vanaf 0 opbouwen of mensen die zoveel ruimte en budget hebben dat alles kan. Leuk en interessant om aan te horen, maar ik kan er niets mee. Wel hebben alle verhalen een overeenkomst. Wanneer het werkt, werkt het prima, maar voordat het zover is....!

Iedere situatie vergt een andere oplossing en DE oplossing voor onze woning heb ik er nog niet tussen zitten. Ik probeer het positief te benaderen. Dat kan ook niet anders want uiteindelijk zullen we gewoon moeten met zijn allen. Het is echter zo dat er voor mij nog te veel haken en ogen aan zitten. Ruimte gebrek, waar laat ik bv het boilervat in een huis waar alle ruimte eigenlijk al goed in gebruik is. Ook daar is natuurlijk wel weer een oplossing voor te vinden maar die zal ten koste van iets zijn. Het tweede bezwaar is eigenlijk dat de oplossingen vooralsnog niet 100 % zonder gas zijn. Voorlopig zal de warmtepomp nog een aanvulling van gas nodig hebben om het op koude dagen ook warm te krijgen. De warmteafgifte via radiatoren zal anders geregeld moeten gaan worden en misschien moet de vloer er wel uit om er vloerverwarming in te laten leggen. Allemaal overkomelijke problemen, waar echter wel een serieus prijskaartje aan hangt. Het derde bezwaar, en misschien wel één van de belangrijkste, is het geluid. Voor een warmtepomp heb je een binnenunit die geluid maakt, maar ook nog eens een buitenunit. Deze zal op het dak of in de tuin moeten. Dat we er zelf last van zouden hebben, zou een keuze kunnen zijn, maar ik moet er toch niet aan denken dat ook de buren er last van zouden hebben.

Het is heel fijn dat er voorlopers zijn op dit gebied. Er zullen altijd mensen moeten zijn die hun nek uit durven te steken en nieuwe ontwikkelingen uit willen proberen. Dit gaat zoals altijd met vallen en opstaan. Het zijn echter wel de mensen die de boel in gang zetten. Zonder die durfallen gebeurd er niets. Ik heb besloten nog even af te wachten tot dat de ontwikkelingen op dit gebied weer ietsje verder zijn. Ik heb er het volste vertrouwen in dat in de komende jaren de negatieve punten aangepast zullen worden en dat er nieuwe ontwikkelingen zullen komen die wel geschikt zijn voor eenvoudige rijtjeshuizen. Tot die tijd probeer ik de ontwikkelingen zo goed mogelijk te volgen en daar waar mogelijk het gasverbruik zo laag mogelijk te houden. Om mee te beginnen hebben we zojuist een energie zuinige elektrische waterkoker gekocht. (Met de thee inname van mijn vrouw zou het trouwens nog wel eens een serieuze gasbesparing op kunnen leveren)

De transitie naar gasloos is ingezet en niet meer te stoppen. Ik ga er van uit dat de komende tijd de ontwikkelingen elkaar snel op zullen volgen. Een jaartal ga ik er niet aan vast hangen, maar ook wij zullen op tijd van gas los zijn.

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfortlogo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...