Actueel

Lezing van Bodem tot Bord krijgt vervolg

De lezing Van Bodem tot Bord door Monique van der Laan van biologische boerderijk De Beekhoeve in Kamerik werd goed bezocht. En er komt een vervolglezing in Kamerik op 8 mei.

Read more: Lezing van Bodem tot Bord krijgt vervolg

Groene activiteiten in april-mei

Leuke activiteiten van de IJsselsteinse 'groene' gezelschappen! Eerst zondag 28 april een stekjesmarkt van Eetbaar IJsselstein. Dan zaterdag 18 mei voor de 10e keer de stekjesruilmarkt en kinderdoemiddag van GroenLinks IJsselstein. En op zondag 19 mei het Lentefeest in Nieuwegein. 

Read more: Groene activiteiten in april-mei

Actie tegel eruit groot succes

Conclusie van de actie Tegel eruit, Plant erin: Maar liefst 225 tegels ingeleverd! Een stuk meer dan vorig jaar. De medewerkers van Intratuin IJsselstein waren verbaasd over de grote toeloop. Vrijwilligers van KNIJ, D66, GroenLinks en LDIJ waren er om alles in goede banen te leiden. Onze MAS stagiair Jasper Dijkstra heeft zijn stage bij ons afgerond en ons super goed geholpen.

Read more: Actie tegel eruit groot succes

17 april: Interactieve lezing ‘Van bodem naar bord’

Biologisch boerin Monique van der Laan neemt ons in een interactieve lezing mee in de wonderlijke rijke wereld van de basis van onze voeding; de bodem en alle kleine beestjes. Steeds vaker ziet ze tijdens het maken van zuivelproducten overeenkomsten tussen het bodemleven en de kwaliteit van onze voeding.

Read more: 17 april: Interactieve lezing ‘Van bodem naar...

huis keurmerkHet zou een serieuze overweging kunnen zijn om de naam van mijn blog iets aan te passen. In mijn vorige post gaf ik aan dat ik voor dit moment even opgehouden ben met het verder investeren in energieverbruik beperkende maatregelen voor het huis. Van gas los is naar mijn idee nog niet op een goede verantwoorde manier mogelijk en op elektra gebied zijn de mogelijkheden een beetje uitgeput. En toch blijft er de drang om iets te willen doen.

Het energie zuinig maken van het huis heeft natuurlijk alles te maken met de dagelijkse confrontatie dat we met z'n allen de wereld aan het om zeep helpen zijn. CO2 uitstoot, opwarming van de aarde, het zijn zulke grote items waar je als individu het idee hebt weinig invloed op te kunnen uitoefenen. Dat is natuurlijk ook zo, als individu maak je inderdaad het verschil niet. Toch zal het wel van alle individuen samen uit moeten komen wil er daadwerkelijk iets gebeuren.

Uiteindelijk draait het volgens mij voor een groot deel om inspiratie. Inspireren en vooral geïnspireerd worden. Iemand anders bedenkt iets omdat hij of zij ergens anders iets heeft gezien of gelezen. Volgens mij zijn alle grote uitvindingen er gekomen omdat de uiteindelijk uitvinder geïnspireerd is geraakt door anderen om verder onderzoek te gaan doen. Het zogenoemde eureka moment komt nooit zomaar uit het niets.

Wat ik bedoel is eigenlijk dat wanneer je maar vaak genoeg met goede ideeën geconfronteerd wordt je uiteindelijk zelf geïnspireerd raakt om ook iets te doen. Wanneer je met jouw actie uiteindelijk weer iemand anders inspireert om ook iets te doen is het vliegwiel in werking gezet. Idealiter zou het natuurlijk zo moeten zijn dat ieder goed idee zich op die manier over de wereld verspreid. Het is echter wel zo dat niet alles wat ik een goed idee vind door iedereen als een goed idee wordt ervaren. Zo zullen een hoop klimaatontkenners onze investeringen in het huis als weggegooid geld zien. Toch denk ik dat er wereldwijd inmiddels zoveel mensen geïnspireerd zijn om iets aan het klimaat te doen dat deze beweging niet meer te stoppen is.

Met ons huis leveren we inmiddels een bescheiden bijdrage, maar er is meer. We scheiden ons afval. Dat doen we niet omdat we dat nu zelf bedacht hebben, maar omdat er mensen zijn geweest die dat uitgezocht hebben en er inmiddels zoveel medestanders voor hebben gevonden dat het nu wereldwijd op grote schaal gebeurd. Dat er inmiddels al weer een nieuwe beweging is ontstaan om er voor te zorgen dat wij dat niet meer thuis hoeven te doen maar dat dat in een fabriek makkelijker, goedkoper en beter kan is daar natuurlijk weer een gevolg van. We eten voor een substantieel deel biologisch en minderen flink met onze vleesconsumptie. Vervoer gaat voor het grootste gedeelte lopend of per fiets. Zelfs onze vakanties gaan tegenwoordig per fiets.

Geïnspireerd door velen hebben wij het idee dat we lekker bezig zijn al zullen er ook weer  een hoop mensen zijn die het daar dan weer niet mee eens zijn. Het zij zo!

Het blijft een serieuze overweging om de naam van de blog te veranderen. Het gaat om meer dan wonen en misschien is er iemand die op de één of andere manier geïnspireerd raakt om ook te gaan fietsen, biologisch te eten of wat dan ook. Laat het me weten, dat inspireert namelijk weer.

 

Ͽ Ecomunt in IJsselstein

ecomunt 1

Dé IJsselsteinse voordeelmunt voor duurzame aankopen! De ontvangen munten kun je bij elke deelnemende ondernemer inleveren voor korting op duurzame producten.

Lees meer...

SpeedComfort Radiator Ventilator

speedcomfort logo speedcomfort

De SpeedComfort is een radiatorventilator die de warmte uit een radiator of convector versnelt en gelijkmatiger de ruimte in duwt.
Bestel met speciale KNIJ kortingscode

Lees meer...

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel blad WBL

In het augustusnummer 2018 van het magazine van de Werkgroep Behoud Lopikerwaard verscheen een artikel over ons. Het is te lezen door via deze afbeelding de pdf te openen. 

Lees meer...