groen GROEN    

  

   wonen WONEN     

  

   werken WERKEN    

 

  en meer ..en MEER

Actueel

Groen Café 16 december

Op zondag 16 december is er weer een gezellig en informatief Groen Café. Je kunt kennis maken met de voordelen van seizoensgroenten, een kop soep met wat lekkers eten (tegen kleine vergoeding) en bijpraten met andere bezoekers. 

Read more: Groen Café 16 december

Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in IJsselstein!

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) biedt, samen met de gemeente IJsselstein, de gelegenheid om uw kerstboom buiten te laten ‘overzomeren’ in IJsselstein, zodat u deze de voor het volgende kerstfeest weer kunt hergebruiken. Er is een terrein gevonden, waar de komende jaren kerstbomen kunnen logeren.

Read more: Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in...

Dag van duurzaamheid The Movie

Op de dag van de duurzaamheid, 12 oktober 2018, zijn video-opnamen gemaakt die we hier graag delen. Wat zien we voorbij komen? Gezellige en informatieve gesprekken, de ecomunt, Minima de Duurzaamheidskoninging en nog veel meer. Een mooie sfeerimpressie door Aaliyah. 

Read more: Dag van duurzaamheid The Movie

Doe mee, plant een hartje!

Krokusbolletjes, geplant in de vorm van een hartje. Het kan, gewoon in IJsselstein! Doe je mee? Een leuke spontane activiteit, waarbij IJsselstein een stukje mooier wordt, met een groot verrassingseffect.Want in maart komen kleurige hartjes tevoorschijn!

Read more: Doe mee, plant een hartje!

BROOD-NODIG

Een update over BROOD-NODIG is broodnodig. De laatste blog die u kon lezen was van eind 2017. Maar sinds die tijd heeft BROOD-NODIG niet stilgezeten. Er is een hoop gebeurd.
Eind 2017 schrijf ik me in voor de Kern met Pit-voucher van de Koninklijke Nederlandse Heide Maatschappij. Als ik deze voucher toegekend krijg dan kan ik 5 mensen in 5 buurtgemeenten bereid gaan vinden om eenzelfde actie in hun gemeente te starten: 5 winkels bereid vinden om 5 tot 10 broodzakken te verkopen, als pilotactie.

Voor de presentatie op de Kern met Pit-dag maak ik voor het eerst van m’n leven een heus filmpje, samengesteld uit alle acties die ik tot dan toe heb gedaan. 20 januari 2018 ga ik met het filmpje en ondersteund door m’n kli-maatjes van Klimaatneutraal IJsselstein naar landgoed Oostbroek in De Bilt, waar heel veel enthousiaste mensen van 80 andere projecten hun presentaties mogen houden. Bij binnenkomst spreek ik bijvoorbeeld mensen die van alle door de gemeente omgekapte bomen bankjes gaan maken, die ze gaan plaatsen in hun dorp. Mooi idee ook voor IJsselstein, denk ik.
Alle deelnemers horen dat ze in aanmerking komen voor de Kern met Pit-voucher. Dat is echt een verrassing voor BROOD-NODIG! Er zijn nu, samen met een donatie van de Rabobank, genoeg financiële middelen om het broodzakje de reis door de provincie Utrecht te laten maken. De eerste supportersbijeenkomst heeft inmiddels half maart plaatsgevonden. Zes enthousiastelingen gaan de broodzakjes over de toonbank brengen in winkels in Houten, Breukelen, Nieuwegein, Utrecht Leidsche Rijn, Bunnik/Odijk en Montfoort.
Ook het vermelden waard is dat BROOD-NODIG werd uitgenodigd op de verkiezingsbijeenkomsten van Groen Links en D66 in IJsselstein. Groen Links had daarbij de primeur van het eerste geborduurde broodzakje door Zomo, een creatieve werkplaats in IJsselstein met medewerkers met een verstandelijke beperking. De tekst op dit zakje was geïnspireerd door een van de winkeliers. Zij was een bakkersdochter en had mooie herinneringen aan versgebakken brood. De tekst luidde: “Geluk – de geur van versgebakken brood.” Dit geborduurde zakje werd voor een substantieel bedrag geveild op de Groen Links-bijeenkomst. De helft van het bedrag doneerde BROOD-NODIG aan Zomo. De medewerkers van Zomo gaan zorgdragen voor de distributie van de broodzakjes naar de winkels in IJsselstein. Zo brengt een simpel broodzakje heel wat verbindingen tot stand.

Marie-José de Zeeuw
7 april 2018

broodnodig6

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel Zenderstreeknieuws 8 november 2017

IJsselsteiners werken hard aan klimaatneutrale stad

"De liefde bindt ons", grapt Henk de Groot. Die liefde is dan wel de liefde voor een klimaatneutraal IJsselstein. Het enthousiaste burgerinitiatief, dat actief is onder de naam Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein, wil alle duurzame activiteiten en ideeën zichtbaar maken, bundelen en uitbreiden. "Zodat iedereen ervan kan profiteren en mee kan doen."

Lees meer...

Energiezuinig wonen in uw VvE

logo energielabelInformatieavond op 6 november door U-Thuis:
Meer woningeigenaren in de regio maken hun huis energiezuiniger, en ook de interesse hiervoor onder leden van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) groeit – en terecht: duurzame maatregelen verhogen het wooncomfort en hebben een steeds beter financieel rendement.

Lees meer...