groen GROEN    

  

   wonen WONEN     

  

   werken WERKEN    

 

  en meer ..en MEER

Actueel

Groen Café 16 december

Op zondag 16 december is er weer een gezellig en informatief Groen Café. Je kunt kennis maken met de voordelen van seizoensgroenten, een kop soep met wat lekkers eten (tegen kleine vergoeding) en bijpraten met andere bezoekers. 

Read more: Groen Café 16 december

Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in IJsselstein!

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) biedt, samen met de gemeente IJsselstein, de gelegenheid om uw kerstboom buiten te laten ‘overzomeren’ in IJsselstein, zodat u deze de voor het volgende kerstfeest weer kunt hergebruiken. Er is een terrein gevonden, waar de komende jaren kerstbomen kunnen logeren.

Read more: Gebruik uw kerstboom opnieuw, het kan nu in...

Dag van duurzaamheid The Movie

Op de dag van de duurzaamheid, 12 oktober 2018, zijn video-opnamen gemaakt die we hier graag delen. Wat zien we voorbij komen? Gezellige en informatieve gesprekken, de ecomunt, Minima de Duurzaamheidskoninging en nog veel meer. Een mooie sfeerimpressie door Aaliyah. 

Read more: Dag van duurzaamheid The Movie

Doe mee, plant een hartje!

Krokusbolletjes, geplant in de vorm van een hartje. Het kan, gewoon in IJsselstein! Doe je mee? Een leuke spontane activiteit, waarbij IJsselstein een stukje mooier wordt, met een groot verrassingseffect.Want in maart komen kleurige hartjes tevoorschijn!

Read more: Doe mee, plant een hartje!

brood nodig 1

Als ‘duurzame’ burger scheid ik keurig mijn afval. Jij ook. Drie containers voor de deur. Ook het plastic, oude verf en  lege batterijen komen op verantwoorde plekken terecht.

Toch blijft het afval.

Ik ben niet happy met die plastic soepen in de oceanen, waar vast ook een paar per ongeluk weggewaaide van mij bij zullen drijven. Daarom ben ik twee jaar geleden begonnen mijn verpakkingen te reduceren. Want minder verpakkingen betekent minder soep in de oceanen. Mijn man en ik vragen nu bij de supermarkt ons brood in een katoenen zak te doen. De slager vult ons meegenomen bakje. Vloeibare zeep maak ik zelf. Ik geef toe: ik moest even een drempel over. Maar eenmaal de drempel voorbij, is het nu de gewoonste zaak van de wereld.

brood nodig 2Mijn IJsselsteinse overbuurman Alex van Eck inspireerde me tot mijn voornemen voor mijn persoonlijke challenge: vijf mensen zover weten te krijgen, dat ze ook hun brood in een katoenen broodzak laten doen.
Op vrijdag 6 oktober 2017 ben ik van 18.30 tot 20.00 te vinden in de bibliotheek bij de Dag van de Duurzaamheid. Ik geef dan 5 broodzakken gratis weg en we besparen dan met z’n zessen duizenden verpakkingen. Wie doet er mee?
Minder verpakkingen: dat is broodnodig!

Marie-José de Zeeuw
2 oktober 2017

Tips

Flexitarier? Lokaal gezonde onbespoten voeding?

Er is steeds meer behoefte naar gezonde onbespoten voeding.
Respectvol met dieren omgaan zonder grote hoeveelheden pesticiden en antibiotica.
Liefst zo lokaal mogelijk.
Vanwege gezondheid, milieu, klimaat, dierenwelzijn, waardering van kwaliteit ipv kwantiteit.
'Liever één dag in de week echt goed vlees dan elke dag plofvlees' horen we regelmatig.

Waar zijn vanuit IJsselstein deze adressen te vinden?
Lees meer...

In de media

Artikel Zenderstreeknieuws 8 november 2017

IJsselsteiners werken hard aan klimaatneutrale stad

"De liefde bindt ons", grapt Henk de Groot. Die liefde is dan wel de liefde voor een klimaatneutraal IJsselstein. Het enthousiaste burgerinitiatief, dat actief is onder de naam Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein, wil alle duurzame activiteiten en ideeën zichtbaar maken, bundelen en uitbreiden. "Zodat iedereen ervan kan profiteren en mee kan doen."

Lees meer...

Energiezuinig wonen in uw VvE

logo energielabelInformatieavond op 6 november door U-Thuis:
Meer woningeigenaren in de regio maken hun huis energiezuiniger, en ook de interesse hiervoor onder leden van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) groeit – en terecht: duurzame maatregelen verhogen het wooncomfort en hebben een steeds beter financieel rendement.

Lees meer...