Zenderstreeknieuws

Op naar een KlimaatneutraalIJsselstein.nl

Regenwater maakt blij

Photo by Bibhukalyan Acharya from Pexels

Tegenwoordig kijk ik anders tegen regenwater aan; slecht weer is nuttig. Concreet betekent dat: een goedlopend project waarbij we subsidie voor regentonnen hebben aangevraagd bij het Hoogheemraadschap. Het leuke is dat Duurzaam Lopikerwaard hetzelfde heeft gedaan en Intratuin veel inwoners van regentonnen heeft kunnen voorzien in een tijd dat deze moeilijk verkrijgbaar waren.

Lees meer: Regenwater maakt blij

Lui tuinieren

De natuur blijft me verbazen. Van mijn collega’s heb ik een boek gekregen ‘Duurzaam handboek voor de luie tuinier’. Ik ben niet echt een boekenlezer, maar dit boek had ik zo uit.

Lees meer: Lui tuinieren

Afvalwijs

Photo by elif tekkaya from Pexels

Er valt een brief van de gemeente op de deurmat: ‘Verandering inzamelen huishoudelijk afval’. Manlief leest de eerste alinea’s van de drie kantjes tellende brief en roept: “Ik snap er niks van! Lees jij het maar.” Waarschijnlijk ben ik volgens hem na zoveel jaar zwerfafval opruimen de afvalexpert in huis…

Lees meer: Afvalwijs

Fruit plukken

Photo by Maria Lindsey Multimedia Creator from Pexels

Shannon, onze enthousiaste nieuwe columniste, vroeg afgelopen week hoe dat nou zit met zelf appels plukken in IJsselstein. Of dat ook mag? Ja, het mag echt, voor eigen gebruik; dus om een lekkere appeltaart te bakken bijvoorbeeld.

Lees meer: Fruit plukken

Ontdekkingstocht

Shannon Hoeflaken

Pas verhuisd, onlangs 30 geworden, een zoontje van 1,5 jaar en vanaf januari 2019 vrijwilliger bij KNIJ. Wat een inspirerende club is dat! Inmiddels heb ik al verschillende markten bijgewoond, kerstbomen herplant en sedumdaken aangelegd.

Lees meer: Ontdekkingstocht

Het oude normaal

Photo by cottonbro from Pexels

Vermoedelijk is menig huis er de afgelopen maanden opgeruimder, schoner en mooier van geworden; de keerzijde van het virus. In ieder geval ons huis. Door corona aan huis gekluisterd en doordat veel vrijetijdsbestedingen wegvielen stelde ik een bezighoudlijst op, want met de weinige ruimte die ik nog had, wilde ik toch in beweging blijven.

Lees meer: Het oude normaal

Vooruitzien

Polderlandschap, foto via Pexels

De inrichting van groen in de openbare ruimte is meestal bedacht als aankleding van de bebouwde omgeving en voor sport en spel. Kleine oases voor ontspanning. Maar groen is meer dan dat. Natuur in de directe leefomgeving is essentieel voor de kwaliteit van stedelijk wonen. Een stad moet kunnen ademen, groen brengt verkoeling.

Lees meer: Vooruitzien

Houd het hoofd koel

Houd het hoofd koel in de zomer

In een artikel leggen wetenschappers uit dat mensen bij hitte agressiever gedrag vertonen. Dus blijkbaar we zijn er allen bij gebaat het hoofd koel te houden. Diverse KNIJmaatjes vragen naar mijn binnentemperatuur. Daar bedoelen ze vast mijn huis mee…

Lees meer: Houd het hoofd koel

Schaduwrijke hofjes

Foto Wikimedia Commons

De kleurige parapluutjes die de afgelopen jaren het centrum in de zomermaanden opfleurden, leverden schaduw ter grootte van, pakweg, een postzegel. De pluutjes hingen er natuurlijk alleen maar voor de sier en de vrolijke noot, niet voor verkoeling.

Lees meer: Schaduwrijke hofjes

Regenton

Elho green basic regenton

‘Feel good’ movies. Dat gevoel heb ik bij de film Mamamia. Hoewel ik geen zwijmelaar ben is een feel good ervaring best aangenaam. Laatst had ik een vergelijkbare ervaring bij regentonnen. Ik geef het meteen toe, dat klinkt een beetje raar, maar waar.

Lees meer: Regenton

Jong en oud

Team KNIJ

Wist je dat de leeftijd van ons KNIJ team tussen de 18 tot en met 81 jaar ligt? Met een grote diversiteit van 35 vrijwilligers zit ik qua leeftijd zelf mooi in het midden. Ieder is uniek en dat maakt het zo boeiend.

Lees meer: Jong en oud

Geldboom

Foto Eye in Orange

De gevolgen van de intense regen zullen weinig mensen in IJsselstein gemist hebben. Het regende appjes met foto’s van een overstromende binnenstad. Grote schadeposten. Heftig voor velen, zoals restaurants die net weer open mochten. Het woord klimaatadaptatie is geen abstract begrip meer, maar de realiteit van hier en nu.

Lees meer: Geldboom

Hart van steen

foto Pexels.com

Tegenwoordig komt steeds meer interessante info voor inwoners beschikbaar. Zo kreeg ik de tip om de site hittestress.nu te bekijken. Dat is een digitale kaart van Nederland waarop te zien is hoe hoog de gevoelstemperatuur is bij warme zomerdagen. Ik smul van kaarten, dus ik zoom meteen in op IJsselstein. Leuk om ons stadje via de warmtekleuren te herkennen.

Lees meer: Hart van steen

Energieridders

Ik zit met twee IJsselsteinse energieridders aan tafel in het museum IJsselstein.  Gelukkig mag ik de gespreksleider zijn, want inhoudelijk is de energietransitie als onderwerp niet mijn specialiteit. Genoeg voor mij te ontdekken deze avond. Ik ben blijkbaar niet de enige gezien het aantal live bezoekers op deze tweede KNIJ bij MIJ live webcast.
Handige bespaartips kwamen langs van zowel de Woondokter Frank en uitvinder Henk.

Lees meer: Energieridders

Jan Terlouw

Jan Terlouw

Deel 1: Twee heldere en vriendelijke blauwe ogen komen via de PC bij me binnen. Zo belandde ik tijdens een online festival bij een kort maar krachtig inspirerende speech van Jan Terlouw. De meesten kennen hem van de kinderboeken zoals Oorlogswinter en de Koning van Katoren, die ook verfilmd is. Of van zijn politieke carrière bij D66, waarbij hij zich sterk maakte voor milieu, toen ik nog in de luiers lag.

Lees meer: Jan Terlouw

KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs