Zenderstreeknieuws

Op naar een KlimaatneutraalIJsselstein.nl

De laatste column..

Foto door Alena Koval via Pexels

‘Ruim 190 duurzame columns in deze krant. Een geweldige prestatie. Leuk, leerzaam en informatief voor iedereen’ vertelde de journaliste. Volgende week is voor onze columns in het samenvoegen van twee edities van Zenderstreekniews onder een nieuwe uitgever geen plaats meer.

Lees meer: De laatste column..

Een snelweg door je woonwijk

Zes dagen in de week hoor ik ’s ochtends vroeg het geklepper van de brievenbus. De krantenbezorger is weer langs geweest. Ik ben zo’n lezer die graag het geknisper van het papier hoort en bladzijde voor bladzijde omslaat.

Lees meer: Een snelweg door je woonwijk

De bal aan het rollen brengen!

De sportevenementen zijn weer in volle gang! De Tour de France is begonnen, Max doet het goed in de Formule 1 en het EK is net achter de rug. De manier waarop je mee kan leven met grote sportwedstrijden is uniek. Je voelt spanning, hoop, vrees, maar ook verbondenheid met je land of club. Hoe (niet) duurzaam is zo’n evenement?

Lees meer: De bal aan het rollen brengen!

Hittestress

Foto door Valeria Boltneva via Pexels

Puffend kom ik de sportschool binnen en heis mezelf op de apparaten. Met temperaturen boven de 25 graden roep ik dat dit verboden zou moet worden. De sportschoolhoudster glimlacht erom: dit is haar favoriete seizoen.

Lees meer: Hittestress

Zwangere doos

Foto door Karolina Grabowska via Pexels

Het begon bijna 20 jaar geleden. Met een doos vol zwangerschapskleding die ik van een vriendin kreeg. Daarna ging deze doos naar een volgende. Er gingen kledingstukken uit, en kwamen nieuwe bij. Een paar jaar verder hadden 10 vriendinnen van vriendinnen al gebruik gemaakt van dé zwangerschapsdoos voordat de doos via via uit mijn zicht verdween.

Lees meer: Zwangere doos

Planetproof!

Foto door Fuzzy Rescue via Pexels

Bij de Burger King kun je sinds kort genieten van een plant-based Whopper, Zeeman gaat tweedehands kleding verkopen, 3 op Reis compenseert alle CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie van het programma en steeds meer mensen gebruiken de app TooGoodToGo. 

Lees meer: Planetproof!

Blitz

Foto door Carin Laarman

Toevallig kinderen in waadpakken gespot? Gepensioneerde experts ‘s nachts in een park zien struinen? Of studenten met hun neus tussen de bloemen?
Alles voor de Bioblitz.

Lees meer: Blitz

Het IJsselsteinse geluid

Foto door Freddie Ramm via Pexels

Bij thuiswerken neem je ongemerkt allerlei buurtgeluiden op. Geluiden die er voor zorgen dat je aandacht voor het beeldscherm even verdwijnt, zoals de pakketbezorgers die aanbellen of spelende buurtkinderen. Maar van één geluid merk ik dat het niet alleen mijn aandacht verlegt, maar ook mijn stemming omslaat. Dat is als er weer een grasmaaier door het plantsoen raast.

Lees meer: Het IJsselsteinse geluid

IJsselstein, fruithoofdstad van Europa

Foto Herbert Ziher

De fruitbloesem stond er prachtig bij en trok fruitexperts vanuit het hele land naar Ijsselstein. Natuurlijk is fruitbloesem op zich door heel Nederland te bewonderen. Maar de diverse rassen fruit blijken uniek. De onderzoeken van University of Applied Sciences van Hall Larenstein brengen vruchtbare resultaten. En dat trekt onderzoekers en fruitexperts vanuit het hele land.

Lees meer: IJsselstein, fruithoofdstad van Europa

De gouden tegel

Photo Pixabay

Ik ben blij met mijn spamfilter op de computer. Alle ongewenste e-mails worden keurig afgezonderd van mijn inbox. Overigens kan ik de logica van mijn spamfilter niet altijd volgen. Zo kreeg ik onlangs een e-mail over het Nederlands kampioenschap ‘Tegelwippen’. Maar al snel begreep ik waarom die keurig in mijn inbox terecht was gekomen. Hij was afkomstig van mijn favoriete radioprogramma ‘Vroege Vogels’.

Lees meer: De gouden tegel

Grey hair, don't care

Photo by Artem Podrez from Pexels

Wat ga ik graag naar de kapper. Geen stuiterend kind om me heen, slap kletsen met de kapster en als de verf intrekt lekker rustig de Linda lezen met een kopje thee.

Lees meer: Grey hair, don't care

Vogelvrije bomen

Photo by Ivars from Pexels

Wij van KNIJ blijven positief. Ook al is het bedroevend slecht gesteld met onze bomen in IJsselstein. Die zijn namelijk vogelvrij. Dan bedoel ik dat vooral figuurlijk, want menig vogelpaar maakt momenteel al liefdevol samen hun nest in onze IJsselsteinse groenpopulatie. In deze tijden zult u er vast wel getuige van zijn op uw coronawandelingetjes.

Lees meer: Vogelvrije bomen

Droogheid

Photo by Julia Volk from Pexels

Daar ben ik weer, de student watermanagement die jullie wil inspireren op het gebied van klimaatadaptie. De vorige keer hadden we het over nattigheid, de regen die door velen als probleem wordt gezien en door anderen als oplossing. Het leuke aan dit onderwerp is dat dit allebei klopt.

Lees meer: Droogheid

De vier jaargetijden

Foto George M. Otter

Onlangs vroegen mijn collega’s of ik iets positief kon benoemen van het thuiswerken. Het antwoord was snel gegeven, ik heb in het coronajaar de vier seizoenen in mijn eigen woonomgeving nog nooit zo intens en uitbundig beleefd. In het voorjaar zag ik boomblaadjes groener worden, in de zomer hoorde ik de bijen zoemen, in het najaar snuffelde de egel in mijn tuin en in de winter scheerde er een blauwe flits door de wijk, de ijsvogel. Had ik op kantoor gezeten, dan was me dat volledig ontgaan.

Lees meer: De vier jaargetijden

De jacht naar miljoenen

Euros, photo Pixabay

Miljoenenjacht vind ik een leuk programma om naar te kijken. Het is een soort van de Nederlandse Oprah Winfrey show. En jij een auto en jij een auto! Het finale spel is spannend waar veel geld mee verdient kan worden als de juiste koffertjes worden geopend. Onlangs won een vrouw €555.000! Veel mannen zullen de ‘koffer’ girls ook leuk vinden..

Lees meer: De jacht naar miljoenen

KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs