December 2008. Ik schrijf mijn eigen Kerstverhaal om voor te lezen tijdens het familiediner. Een waargebeurd verhaal over Man en Vrouw en over Boom, de kerstboom. Vrouw is ziek. Man gaat alleen naar het Verantwoorde Kerstbomenterrein. Zonder de ogen van Vrouw is het moeilijk kiezen. Het wordt Boom. Broer van Boom wordt het niet, want die is nogal gehavend aan zijn eigen takken.

De takken waarmee hij ooit zijn broertje Boom uit de wind hield. Het wordt een onderdrukt emotioneel afscheid tussen Boom en Broer. Vrouw is blij met hem. Zeurt niet zoals alle andere jaren bij het optuigen, zo constateren de kerstballen. Het is een beetje een typisch echtpaar, want iedere dag wordt Boom begroet. “Dat is goed voor hem, tegen hem praten,” volgens Man, “dan behoudt hij beter zijn naalden, dat hoorde ik bij Man bijt Hond.”.


Het is de dag voor Kerstavond 2008. Man leest Vrouw voor uit de Zenderstreeknieuws. “De gemeente IJsselstein gaat ervoor zorgen dat gebruikte kerstbomen weer terug op het veld geplaatst gaan worden. Op 10 januari kunt u….”. Boom springt bijna met kluit en al uit zijn pot, want dat betekent een niet verwachte hereniging met Broer.


Boom wordt duurzaam. In 2009, 2010 en 2011 komt hij in december vanuit de gemeentetuin weer bij Man en Vrouw. Boom boet ieder jaar aan kracht in, maar toch probeert hij elke decembermaand weer te stralen in hun huiskamer. In 2012 durven Man en Vrouw het niet meer aan; hij blijft waar hij staat en ook alle jaren erna. Man en Vrouw bezoeken hem regelmatig. Ze bemoedigen hem, want inmiddels staat hij in zijn eentje. Het achterafplekje op de gemeentetuin vindt hij niet zo erg. Man en Vrouw gooien regelmatig - over het hekwerk heen - wat mest aan zijn voeten. Maar zelfs het houten hart dat ze aan zijn voeten hebben gegooid, met de tekst “Zet ‘m op!”, kan niet verhullen dat Boom zich soms eenzaam voelt. Broer is inmiddels dood, maar wat zou het fijn zijn om eens met soortgenoten te sparren. Daarom hierbij een oproep aan alle kerstbomen dit jaar: Kerstbomen, verenigt u! Vanaf 10 januari in de gemeentetuin!


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs