Geduld, het is een onderschatte kwaliteit in het moderne leven. Evengoed heb je er veel van nodig. As je je peuter helpt zindelijk te worden, bijvoorbeeld. Of als je op zaterdagavond een  Netflix-serie wilt kijken en er zitten meer mensen ‘op de lijn’.  Ander voorbeeld: je huurt een niet meer zo nieuw huis en je krijgt bericht dat de eigenaar de huizen wil gaan verduurzamen.

Het begon zo’n twee  jaar geleden met een verzorgde presentatie, over kruipruimtes waar isolatiemateriaal in komt, hr++-ramen, dakisolatie en meer moois. Er volgden bezoeken van deskundige heren die de situatie ter plekke kwamen opnemen. En toen vertraagde het proces. Dat kwam deels door de eis dat 70%  van de bewoners moet instemmen met de veranderingen en de bijbehorende huurverhoging. En de huren stijgen toch al ieder jaar.

Kortgeleden ontvingen we dan eindelijk een brief, met daarin de mededeling dat er helaas niets komt van alle geschetste verbeteringen.  Het ziet er dus naar uit dat de verduurzamingsbal bij ons, nederige huurders, ligt. Daar kun je principiële bezwaren tegen hebben,  en die heb ik ook, want zo halen we de klimaatdoelen dus echt niet.  Energiezuiniger leven is echter ook een persoonlijk doel, dus er is werk aan de winkel.

Van de betaalbare aanpassingen hebben wij er al een gemist, de isolerende gordijnen. Maar gelukkig is er nog een product op de markt, waarmee je eenzelfde of groter effect bereikt: isolerende raamfolie. Die folie heb je in verschillende prijsklassen. De duurdere types worden geleverd – en gemonteerd - door bedrijven die op hun site geen prijzen tonen, maar wel grote glazen bedrijfstorens. Deze types raamfolie (of –film) werken met warmtereflectie, net zoals hr++-glas. De goedkopere, doe-het-zelfvariant van deze folie is er al vanaf zo’n 15 euro per m2. En dan is er nog Tesamoll Thermocover. Die werkt anders: je breng hem aan op de sponningen, waardoor er een isolerende luchtlaag ontstaat. Kosten: 5 euro per m2.  Wij houden het in gedachten.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs