Voor mij geen krant meer. Bij het lezen van al dat nieuws word ik alleen maar triest. Ik raap de zaterdageditie van de mat voor mijn man en mijn oog valt op de voorpagina: Vallende ouderen beboet. Zonder het artikel te lezen vel ik snel een oordeel: ik ben het er helemaal mee eens. En ik zal u vertellen waarom.

Twee dagen eerder zit ik met mijn 63-jarige man in het ziekenhuis. Hij was in zijn eentje op weg naar huis en is gevallen met de fiets. Een hoofd vol bloed en schrammen plus zijn tijdelijke geheugenverlies zijn aanleiding voor de artsen om hem eens flink binnenstebuiten te keren. Zijn borst wordt door de verpleegkundige van plakkers voorzien voor een hartfilmpje. De chirurg komt langs voor het hechten van de japen op zijn voorhoofd, wang en neus. De neuroloog doet eerst allerlei onderzoeken met zijn reflexen. Even later concludeert zij dat een CT-scan toch ook maar even moet gebeuren. De verpleegkundigen turen op het scherm waar hartslag en zuurstofverbruik in één oogopslag laten zien dat mijn man het zo slecht nog niet doet. Zo’n vier uur lang hangt hij aan het lichtnet. De continue piepen vergezellen de levende lijnen op de monitor. Ook aan licht geen gebrek op de Spoedeisende Hulp. Mijn bioritme raakt na een helverlichte nacht direct ontregeld.

Vroeg in de ochtend vertrek ik met manlief weer naar huis. De eindconclusie: niks aan de hand, behalve dan die japen en de constatering van de neuroloog dat hij jeugdige hersenen heeft.

Mijn man is dus zo’n vallende oudere. Ik ook, met drie fietsvallen achter de rug. Dure grapjes getuigen onze ziekenhuisrekeningen achteraf. Hierin zal de energierekening van het ziekenhuis een flink aandeel hebben. Kijk, en daarom ben ik vóór het beboeten van vallende ouderen! Ik hoop dat daar een preventieve werking van uit zal gaan. Het zal die ouderen léren om zo verkwistend met onze energie om te gaan! Opletten ouderen! Dan halen we wellicht wél onze klimaatdoelstellingen!


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs