Shoppen, we schijnen het te weinig te doen. In fysieke winkels, tenminste. De ene na de andere zaak in de winkelstraten sluit zijn deuren. Iedere keer als ik dat zie, krijg ik lichte buikpijn.

Ik ben zelf een kind van middenstanders die failliet gingen, en dat weet je wat de gevolgen van zo’n sluiting kunnen zijn. Ik weet niet of die ervaring meespeelt, maar zelf ben ik nogal zuinig.
Gelukkig kunt u niet in mijn kasten kijken, want dan zou u nu uw wenkbrauwen optrekken. Ik heb wel twintig keer zo veel spullen als in mijn jonge jaren . ‘Nogal zuinig’ slaat vooral op een streven. Het streven om weerstand te bieden aan alle pushberichten, aanbiedingen, enz. Voor mij is dat makkelijk als het gaat om zoiets als Sinterklaassnoep dat al in september in de schappen ligt. Het wordt al moeilijker als het gaat om weer een nieuwe pan voor de feestdagen. En zo heeft iedereen zijn zwakke punten. En die worden voortdurend aangesproken.
Want we leven natuurlijk in een consumptiemaatschappij. Eigenlijk is het de bedoeling dat we onophoudelijk consumeren. Dit is in meer dan één opzicht een probleem. Het brengt mensen in de problemen die weinig te besteden hebben. En het brengt de aarde als geheel in de problemen. De overdaad aan spullen zorgt voor veel vervuiling. Dat begint bij de productie en eindigt bij de afvalbergen, waar volop spullen liggen die nog niet zijn opgebruikt.
Maar er is hoop. Er worden steeds meer spullen hergebruikt, ook dankzij Marktplaats en Gratisaftehalen. Heel wat vriendinnengroepen hebben nu en dan een leuke middag met een kledingruilbeurs. Mijn dochter gaat weleens naar een vintagebeurs in de grote stad. Zij is een arme student en vindt op zo’n beurs spullen van een kwaliteit die ze nieuw niet zou kunnen betalen. Voor mezelf is zo’n beurs echt te hip. Ik probeer wat ik heb, goed te onderhouden. En als ik toch iets nieuws wil, kijk ik eerst in het stadje, natuurlijk.


KNIJ Inspiratiemails

Wil je onze inspiratiemails met nieuwtjes en tips ontvangen?
Schrijf je dan nu in:

Inschrijven Inspiratiemails

Blogs